Pretraga

Brine vas što ste upisali apsolventsku godinu? Evo što kažu studenti: ‘To mi je bila najbolja odluka’

A- A+

Početak nove akademske godine je tu. Nekima je faks već počeo, ostalima tek počinje, a dio je na Filozofskom, pa će tek polovicom listopada ponovno zasjesti u fakultetske klupe. U svakom slučaju, postoje i oni koji upisuju apsolventsku godinu.

foto: Unsplash

Upis apsolventske godine vrlo često nije izbor studenata, već nešto na što su prisiljeni. Iako je predviđeno trajanje većine preddiplomskih studija tri godine, vrlo često se to ipak oduži na četiri godine, ili pet. Vjerojatno ako ste upisali apsolventsku ste imali trenutak panike i očaja zato što ‘se to tako ne radi’, ali možda ipak nije sve tako crno.

Studiranje je vrlo naporno i zaista je jako teško dati sve ispite u roku – ma koji god faks bio u pitanju. Ključ uspješnog studiranje jest redovito učenje, ali i malo sreće. Ako niste brucoš, vjerojatno ste i sami to doživjeli. Neke ispite se prođe iako niste učili za njih, a neke padnete iako tjednima samo postojite i upijate gradivo.

Apsolventska godina se može činiti kao kraj svijeta jer vam produljuje studiranje, ali isto tako vjerojatno komplicira situacija sa smještajem (hoćete li uspjeti dobiti dom godinu nakon?), kao i sa statusom vaše x-ice (morate položiti barem 18 ECTS bodova kako biste imali pravo odlaska u menzu). Dakle, nije sve bajno, ali naravno da može tako biti.

Izdvojeni članak

Prekršena su vam studentska prava? Sveučilišni zbor u Zagrebu odlučio tko će vas štititi i braniti u narednoj godini

– Apsolventsku godinu upisala sam namjerno zbog situacije s pandemijom covida-19. U trenutku kad sam upisivala apsolventsku imala sam osjećaj da su mi zbog pandemije poslovne mogućnosti s diplomom manje nego bez nje (nažalost, mnogi kolege su na burzi) te sam si shodno tome rasporedila polaganje ostalih ispita i pisanje diplomskog. Ne žalim za tom odlukom jer sam nakon nekog vremena našla super studentski posao na kojem ću ostati i nakon diplome, tako da je apsolventska u tom smislu ispunila moja očekivanja. Usput imam više vremena za daljnje edukacije u području kojim se želim baviti u budućnosti, otkrila nam je Tamara (29) s Filozofskog fakulteta.

Odlazak na biro?

Koliko god to zvučalo depresivno, istina je da jednom kada završite fakultet, vrijeme je za pronaći ozbiljan posao – ili otići na biro. Nekada davno je postojala pretpostavka da ako dođete do diplome, da imate siguran posao, ali danas to ipak nije baš tako. I onda, dođe trenutak kada morate kalkulirati i birati između studentskih prava godinu dulje, ili odlaska u stvaran svijet.

Apsolventska ne zvuči više tako loše, je tako? Ionako imate godinu dana mira, kada možete raditi sve ono za što inače nemate vremena. Osim ako to napravite u vrijeme pandemije, onda će situacija ipak biti nešto drugačija…

– Apsolventska godina nije mi ispunila očekivanja u pogledu putovanja zbog raznih restrikcija i socijalnih kontakata koji su mi svakako nedostajali jer su mi se kolege i prijatelji razlili po Hrvatskoj i svijetu. Ponovila bih to iskustvo, mislim da ne postoji nijedna negativna strana apsolventske godine jer ju studenti većinom iskoriste za pronalaženje prvih poslova, na kojima često i ostanu. Samo bih poručila svima da ne zapostave preostale fakultetske obaveze i pisanje diplomskog rada, upozorila je Tamara (29).

Osim što je apsolventsku moguće upisati na kraju studija, moguće je i imati još jednu godinu ‘pauze’ – između preddiplomskog i diplomskog studija. Tu je ‘priliku’ iskoristila i naša sljedeća sugovornica.

Bitno je imati plan

– Upisala sam apsolventsku na preddiplomskom (nakon treće godine) jer mi je ostao jedan predmet kojeg nisam riješila. Stres da se sve riješi je bio prevelik pa sam odlučila ostaviti to i upisati apsolventsku godinu jer sam znala da imam alternativu, odnosno plan kako tu godinu provesti. Bio mi je plan raditi godinu dana preko student servisa te upisati autoškolu i položiti vozački, što mi se na kraju i ispunilo. Prva dva mjeseca sam skakala s posla na posao, dok konačno nisam našla posao koji sam radila do kraja apsolventske godine, otkrila nam je Mia (25) s RGN-a.

Kada imate apsolventsku godinu, bitno je napraviti plan. Naravno, prije svega ćete dobro odmoriti i napuniti baterije za diplomski koji vas tek čeka. Ali, isto tako, morate to vrijeme iskoristiti i biti produktivni. Tako da kad gledate unazad, zaista možete reći da je to bila jedna od onih dobrih godina.

– Poklopilo se da smo unutar ekipe imali par osoba s malo obaveza na fakultetu tako da je s te strane bilo vrhunski sad kad razmišljam o tome, to mi je bila najbolja odluka te bih definitivno to ponovila, odnosno trenutno upisujem pravu apsolventsku jer, ipak, diplomski se nije sam htio napisati… Apsolventska je super, samo ju iskoristite na najbolji način, poručila je Mia (25).

Brine vas što ste upisali apsolventsku godinu? Evo što kažu studenti: ‘To mi je bila najbolja odluka’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap