Pretraga

Brucoši nam otkrili jesu li požalili zbog odabira faksa: ‘Razmišljam o prebacivanju’

A- A+

Nova akademska godina je počela prije otprilike dva mjeseca i tako je nova generacija brucoša došla na fakultete. Neki su došli puni entuzijazma i presretni jer su upisali ono što su htjeli, dok je bilo i onih koji su došli nadajući se da će ispasti bolje od očekivanog. I sad, dva mjeseca nakon – kakva je situacija?

Foto: Unsplash

Gotovo pa cijelu ovu godinu je obilježila pandemija koronavirusa. Apsolutno svi su pogođeni, a posebno je obrazovanje na udaru. I dok je svima teško prilagoditi se novim uvjetima, sasvim sigurno je najgore onima koji su u prijelaznom razdoblju, gdje se ne moraju prilagoditi samo novim uvjetima pandemije, već i recimo radu na fakultetu.

Razlika između osnovne i srednje škole je osjetna, no ona između srednje škole i fakulteta je još veća. Mnogima je upravo ta prilagodba najteži dio studiranja, a u ovim novim uvjetima, sve je otežano. Ipak, u ova dva mjeseca su se stvari stigle barem djelomično iskristalizirati. Žale li brucoši zbog svojih odabira?

‘Ne mogu reći da sam zadovoljna’

– Filozofski fakultet nije bio moj prvi izbor jer sam planirala pauzirati godinu, ali zbog utjecaja okoline i pametovanja da ako sada ne upišem fakultet, neću nikada, upisala sam ga. Konačnu odluku da ću upisati Filozofski, donijela sam zadnji dan. Oni koji su studirali nešto što ne vole, jako dobro znaju kako je to. Mislim da je puno teže jer ništa ne učim sa željom da naučim, nego samo, eto, da mi ne propadnu godine na studiranje. Svatko može pogriješiti izborom i definitivno mislim da se ne treba ispisivati i ubrzano donositi odluke, nego izdržati i onda upisati drugi fakultet. Jedino očekivanje mi je bilo da će biti lagano, smatrala sam bit će malo književnosti, malo jezika, ali što sam duže išla, sve više sam vidjela da učimo sve osim toga. Ne mogu reći da sam zadovoljna, ali vjerujem da sam i ovo upisala s razlogom. Upoznala sam nove ljude, proširila krug prijateljstva i već to je za mene pozitivno. S vremenom sam postala zadovoljna upisom na ovaj fakultet, iako moram priznati da nisam naučila puno o gradivu već više općenito o životu, ljudima i da nije sve onako kako se čini. Mogu reći da se točno vidi koji profesori predaju jer vole raditi sa studentima, a koji su tu čisto da nam oduzmu volju ne samo za  studiranjem, već i životom. Fakultet ne planiram mijenjati, ali možda naknadno upišem umjetničku akademiju, priznala nam je Lucija (19) s FFOS-a.

Što se tiče online predavanja, koja većini stvaraju probleme, Luciji su se ustvari svidjela. Do te mjere da čak misli da bi se predavanja i u normalnim uvjetima mogla održavati online, a samo vježbe izvoditi na fakultetu.

Izdvojeni članak

Nakon novih mjera, još tri zagrebačka fakulteta potpuno prešla na online nastavu

Brza prilagodba

– Online predavanja su mi pomogla – jako sam se brzo navikla, rekla bih kako se kaže, čovjek se brzo navikne na dobro. Voljela bih i bilo bi mi sve lakše kada bi nas ponovno prebacili na online predavanja. Nema smisla da svatko sjedi sam, osobno se osjećam kao da nemam prijatelje, a i izvan fakulteta se svi međusobno družimo bez maski i mjera, koje možda nisu zadovoljene ni na faksu npr. svi se potpisujemo na istu evidenciju i diramo isti papir. Mislim da je dostojna zamjena jer tko hoće će slušati bio na faksu ili bilo gdje drugdje. Mogu reći da sam čak više zapamtila na online predavanjima jer ne moram razmišljati o drugim stvarima kao što na faksu razmišljam da sam  gladna, nego odmah odem pojesti nešto i ne moram razmišljati hoće li mi prigovoriti za bilo što. Ako nešto nisam razumjela i postavljen je snimak, onda ga mogu vratiti i odslušati kada poželim, pojasnila nam je Lucija (19).

S druge strane, postoje oni kojima se online nastava nikako ne sviđa, no priznaju nam da to ipak ne utječe na to koliko im se svidio faks. Ipak, istina je da je naša sljedeća sugovornica uspješno upisala željeni fakultet, pa je i to sasvim sigurno igralo bitnu ulogu u cijeloj priči.

– Ovaj faks mi je bio prvi i jedini izbor – na foru ako upadne super, ako ne ne, išla bih raditi vjerojatno, ali eto upala sam, tako da je super. Iskreno faks mi nije bio privlačan u srednjoj zato što nisam išla u srednju u koju sam htjela, ali sam bar za fakultet onda ostala u istoj struci. Sad u početku sam dosta zadovoljna sa svojim faksom – opuštena je atmosfera, dobra ekipa i nema problema. Zamjenica sam predstavnika studenata na prvoj godini što je za mene dosta dobar početak studiranja. Ne planiram mijenjati faks jer mislim završiti sad ovo što sam započela i to je to. Za ovu cijelu online situaciju nemam baš previše komentara. Mogu reći samo da je ovo užas. Dobro je da su profesori koliko toliko razumni i da shvaćaju da nam nije lako u ovoj trenutnoj situaciji. Bilo bi možda bolje da imamo miješano uživo i online, ali da uživo predavanja ima više. Online predavanja, jednostavno nije to to, nije to kao uživo. Ne mogu si profesore jednostavno zamisliti i ne mogu ih doživjeti. Koliko znam, to je problem svim mojim kolegama, požalila nam se Ana-Marija (19) koja studira Prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever.

Nešto drugačiju priču ima naša sljedeća sugovornica, koja nije uspjela upisati željeni fakultet, no ono što je još gore – ni sama ne zna što bi ustvari bio njezin prvi izbor. Takva izgubljenost nije rijetka kod brucoša, ali i starijih studenata. Online situacija samo pogoršava sve skupa.

‘Pogriješila sam’

– Nisam upisala faks koji mi je bio prvi izbor. Do zadnjeg trenutka nisam znala što bih upisala, ali kako sam završila srednju školu s ovim smjerom očekivala sam da će mi to olakšati situaciju. No, mogu reći da sam pogriješila, te da ovaj fakultet nije ispunio moja očekivanja. Razmišljam o prebacivanju sljedeće godine na neki drugi fakultet, ali ne toliko intenzivno jer ionako nisam prilično sigurna što zapravo želim studirati, a naposljetku i raditi cijeli svoj život. Ponekad se tješim da je uzrok moje nesigurnosti online nastava. Od početka godine nam je svako predavanje online, pa čak i vježbe. Uspjeli smo samo jedan termin vježbi odraditi uživo, zatim su nam ostatak premjestili online. Smatram da je to prilično demotivirajuće, s obzirom na to da je ovo fakultet na kojem je bitan praktični dio i ponajviše interakcija s pacijentima. Shvaćam da je situacija s koronom nepovoljna i ne dozvoljava vježbe u bolnici, ali prilično sam žalosna što barem na početku godine nismo imali priliku upoznati se s fakultetom. Nadam se da će do idućeg semestra situacija s koronom biti povoljnija, te da ćemo barem kliničke vježbe moći odraditi uživo. Možda do tada odlučim što zapravo želim, nadanja su Antonije (19), studentice Fizioterapije.

I dok Antoniju tek čeka razmišljanje o prebacivanju, razgovarali smo s jednom studenticom koja se našla u sličnoj situaciji, ali se na kraju ohrabrila te prebacila na željeni fakultet. Je li zadovoljna s tom odlukom?

– Trenutno sam na faksu koji mi je bio prvi izbor, no nisam ga isprve upisala. Prvo sam išla godinu dana na smjer Engleski jezik i književnost i Njemački jezik i književnost, ali mi je Njemački bio jednostavno pretežak i nisam mogla popratiti, pa sam se na kraju prebacila na Pedagogiju što mi je i bio prvi izbor. Iskreno, ovaj smjer je ispunio moja očekivanja, premda se nisam nadala nekim teškim kolegijima na anglistici.. Sve u svemu, zadovoljna sam smjerom kojeg pohađam premda mislim da uvijek ima prostora za poboljšanje, pogotovo u smislu većeg slušanja želja studenata, rekla nam je anonimna studentica FFOS-a.

Između ostalog, osvrnula se i na organizaciju nastave u vrijeme pandemije. Dvopredmetni studiji su vjerojatno najteži za izvođenje hibridnog modela gdje je dio nastave online, a dio uživo, a upravo se u toj situaciji nalazi ona.

Izdvojeni članak

Ovo su znakovi da ste možda pogriješili pri odabiru fakulteta

Nezadovoljstvo nastavom

– Jako sam nezadovoljna organizacijom samog faksa po pitanju nastave tijekom pandemije. Na našem fakultetu imamo hibridnu nastavu – dio online, a dio na fakultetu. Fakultet je prepustio svakom profesoru da odluči za sebe koji način nastave će imati pa se dešava da u jednom danu imate online predavanje, a poslije njega predavanje uživo za 5 minuta. Profesori toleriraju ranije izlaženje s nastave, ali onda tu studenti gube 15-20 minuta predavanja. Mislim da se tu najmanje mislilo na studente. Online nastava funkcionira ako je profesor voljan potruditi se da funkcionira, a ako profesori strahuju od prepisivanja studenata, uvijek mogu uvesti ispitivanja usmeno ili postoje drugi načini da se to izbjegne. Naravno da online nastava nije dostojna nastavi uživo i da bi svi voljeli vratiti se na fakultete što prije, no nalazimo se u situaciji gdje trebamo gledati širu sliku, a ne se samo brinuti o prepisivanju. Ovakvo “loptanje” studenata online/uživo samo stvara dodatan stres uz već postojeći stres studiranja. Mislim da bi fakulteti više trebali povesti računa o tome što je najbolje za studente, mišljenje je anonimne studentice.

U posljednjem paketu mjera za suzbijanje pandemije se preporučuje potpuni prelazak na online nastavu na fakultetima – očito je da to nije ono što studenti žele, a ni profesori. Jedino preostaje nadati se da će se svi zaista prilagoditi situaciji i uspješno preživjeti i ovu izazovnu akademsku godinu.

Brucoši nam otkrili jesu li požalili zbog odabira faksa: ‘Razmišljam o prebacivanju’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap