Pretraga

Ćaća se vraća: Bivši ministar Pavo Barišić postaje nositelj kolegija na Hrvatskim studijima, odakle je već jednom smijenjen

A- A+

Bivši ministar Pavo Barišić vraća se na Hrvatske studije na kojima, umjesto Mislava Kukoča, postaje nositelj kolegija Politička i pravna filozofija. Podsjetimo, Barišić je uz prorektora Sveučilišta u Zagrebu Antu Čovića jedan od inicijatora pokretanja Hrvatskih studija, odakle su 1995. obojica smijenjeni.

Ministar Pavo Barišić foto:Marko Matijević|srednja.hr

Pavo Barišić, bivši ministar znanosti i obrazovanja vraća se na Hrvatske studije. Ondje postaje nositelj kolegija Politička i pravna filozofija, odlučeno je tako na srpanjskoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a. Na toj poziciji zamijenit će Mislava Kukoča, koji je iza sebe imao mišljenje Saborskog odbora o autplagijatu.

Barišić već jednom bio smijenjen s Hrvatskih studija

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Bivši rektor Šunjić: Smijenio sam Čovića i Barišića jer su pokušali privatizirati Hrvatske studije

Uz aktualnog prorektora SuZg Antu Čovića, Barišić je jedan od inicijatora pokretanja Hrvatski studija. Ideja ovog dvojca, koji su u to vrijeme predavali na Filozofskom fakultetu, bila je osnivanje novih studija filozofije i sociologije. Nakon osnivanja, Čović je imenovan voditeljem HS-a, a Barišić njegovim zamjenikom. Bivši rektor, Marijan Šunjić, 1995. smijenio je dvojac zbog, pojasnio je u intervjuu za srednja.hr, njihova ‘nastojanja privatizacije’ HS-a.

– Financiranje je uvijek bilo kamen spoticanja jer ministar Jeren i njegovo ministarstvo nisu poštivali zakon i proračunski financirali Sveučilište u Zagrebu, nego su proizvoljno slali sredstva pojedinim sastavnicama. Konkretno, novci za rad Hrvatskih studija slani su na račun Instituta za filozofiju gdje su spomenuta dvojica imali kontrolu nad njihovim trošenjem, umjesto na račun Centra koji je bio podračun žiro računa Sveučilišta. Tu je doista postojala mogućnost financijskih malverzacija, ali o njima uprava Sveučilišta nije mogla imati uvid, no već i takav zatvoreni put novca bio je protuzakonit. Osnovni problem koji je doveo do smjene Čovića i Barišića bio je njihovo nastojanje da privatiziraju Hrvatske studije, da ih ‘zatvore’ u fakultet i potpuno kontroliraju, uključujući i spomenute financijske transakcije, što je bilo u suprotnosti s temeljnim načelom s kojim su i osnivani i počeli uspješno djelovati. Nije teško prepoznati sličnost sa sadašnjim pokušajima pretvaranja Studija u fakultet, u kojima oni dobronamjerni ne sagledavaju sve posljedice takvog postupka. Upravno vijeće Sveučilišta je to prepoznalo i tome se energično suprotstavilo, te su oni smijenjeni, otkrio je Šunjić u intervjuu za srednja.hr.

Napomenimo i kako je pročelnik Hrvatskih studija, Mario Grčević, u studenom je 2017. Barišiću, Čoviću, Mislavu Ježiću i Branku Jerenu, dodijelio priznanje za osnivanje Hrvatskih studija. No, kako je Šunjić pojasnio, Čović i Barišić uopće nisu osnivači HS-a, već je to Sveučilište u Zagrebu.

Ministarski mandat obilježile afere

Da se Barišić vraća u instituciju iz koje je već jednom smijenjen zapravo nije nikakva novost. Tako je između 2004. i 2006.  bio zaposlen u Ministarstvu obrazovanja. Tada je, kako su mediji pisali, neposredan povod njegove smjene bila peticija koju je Ministarstvu uputilo 30-ak filozofa platonista jer im je previdio dodijeliti novac za znanstveni skup u organizaciji Instituta za filozofiju. Dodatan povod bila je i činjenica da je u to vrijeme, na znanstveni tečaj koji je organizirao, o trošku MZOS-a poveo i svoju tajnicu te njenog supruga koji nemaju nikakve znanstvene radove iz područja filozofije i demokracije o kojima je na tečaju bila riječ.

Izdvojeni članak

Đikić i Zovko o Barišićevom doktoratu: ‘Sveučilište u Augsburgu potvrdilo je da su naši nalazi točni’

U ministarstvo se Barišić vratio kao ministar, a tu je dužnost obnašao od listopada 2016. do lipnja 2017. Njegov je mandat obilježilo je mišljenje nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, prema kojemu je Barišić plagirao svoj rad objavljen u časopisu Synthesis philosophica. U prosincu 2016. Odbor za etiku ocijenio je kako je Barišić preuzeo dio teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera, a da pritom nije naveo izvor.

Tijekom ove afere, stotinjak članova akademske zajednice potpisalo je pismo podrške Pavi Barišiću, među kojima je i Mislav Kukoč čiji kolegij Barišić preuzima.

U 2017. Barišić je prijavljen i Sveučilištu u Augsburgu zbog sumnje u autoplagijat doktorata. Prema mišljenju Sveučilišta, Barišićev rad sadrži ‘znatne formalne greške’, no one ‘nisu relevantne’ i ne daju zaključiti da se radilo o ‘ciljanoj namjeri prevare’, odnosno da se ona ne može dokazati.

Zbog ovih optužbi, saborska oporba u više je navrata od premijera Plenkovića tražila smjenu Pave Barišića. Iako je Plenković zdušno stajao uz svog ministra, Barišić je u konačnici ipak smijenjen, a njegovu funkciju preuzela je Blaženka Divjak.

Ćaća se vraća: Bivši ministar Pavo Barišić postaje nositelj kolegija na Hrvatskim studijima, odakle je već jednom smijenjen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap