Pretraga

Često se uspoređujemo sa Slovenijom pa smo provjerili kako se ondje kreću studentske satnice

A- A+

Minimalna studentska satnica u Hrvatskoj iznosi 4,38 eura, dok u Sloveniji iznosi 5,85 eura. Ponuda poslova je uglavnom podjednaka u obje zemlje, no u Sloveniji je znatno manje poslova koji nude minimalac.

euro, kalkulator

Foto: srednja.hr

Od 1. siječnja 2023. godine, Hrvatska je ušla u eurozonu, stoga je mnogo lakše raditi usporedbe cijena i plaća. Budući da se često volimo uspoređivati sa Slovenijom, odlučili smo provjeriti koliko tamo iznosi minimalna studentska satnica i kakva je ponuda studentskih poslova.

Kao što studenti vjerojatno već dobro znaju, minimalna studentska satnica u Hrvatskoj za 2023. godinu iznosi 4,38 eura neto. Prema informacijama slovenskog studentskog servisa, u Sloveniji minimalna studentska satnica iznosi 5,85 eura neto.

Veća plaća, pa tako i veća satnica

Svakako valja imati na umu da je tamo i životni standard veći, kao i plaće. Prema podacima Eurostata iz 2021. godine, u Sloveniji je samac bez djece s prosječnom plaćom zarađivao 1.216 eura, dok je u Hrvatskoj zarađivao značajno manjih 865 eura. Prosječna se plaća od 2021. povećala kod nas, ali i u Sloveniji, no ovo vam može dati dobar uvid da Slovenci uistinu više zarađuju.

Kad je riječ o poslovima, potrebno je napomenuti da slovenski student servis na jednoj stranici nudi prikaz svih poslova u cijeloj zemlji, pa je lagano vidjeti kakva je stvarna ponuda. Kod nas studentski servisi djeluju zasebno, pa se na stranicama zagrebačkog SC-a može vidjeti ponuda poslova uglavnom za Zagreb i okolicu.

Kako kod nas ima mnogo ponuda za poslove u ugostiteljstvu, tako ima i u Sloveniji. Kod nas se cijena za konobarske poslove najčešće kreće između 4,5, do 5 eura po satu, a pronašli smo i jedan lokal koji nudi 6 eura. Ima, naravno, i onih koji nude minimalnu satnicu od 4,38 eura.

Izdvojeni članak

Moj ljetni posao: Za konobarenje vam, osim tacne, trebaju i vještine lovljenja miševa

12 eura po satu za konobarenje?

S druge strane, u Sloveniji studenti konobari dobivaju najčešće između 6.50 te 7 eura po satu, a nije teško naći poslodavce koji nude 8 ili čak 10 eura po satu. Najviša satnica koju smo pronašli je 12 eura, a nudi se studentima koji traže izazov, odnosno onima koji se žele okušati konobariti u noćnom klubu.

Sljedeća popularna kategorija za studentske poslove, svakako su oni administrativni ili uredski. Kod nas se za takve vrste poslove najčešće daje satnica od 4,50 eura. Minimalno plaćenih administrativnih poslova svakako ima, a najveća satnica koju smo pronašli iznosi 5 eura. U Sloveniji se za administrativne poslove najčešće daje 6 eura po satu, a u Ljubljani se mogu naći i poslovi od 8 eura po satu.

U studentskoj populaciji poznato je da se fizički poslovi plaćaju najviše. Na stranicama zagrebačkog SC-a takvih poslova ima napretek i uglavnom su plaćeni od oko 5, pa sve do 6 eura po satu. Riječ je uglavnom o poslovima u skladištu na utovaru i istovaru kamiona, ali i na selidbama poslovnih prostora i ‘baušteli’. Mnogo takvih poslova nudi se i u Sloveniji, ali se satnica kreće najčešće od 7, pa sve do 10 eura.

Sve u svemu, može se zaključiti da su studentski poslovi plaćeniji u Sloveniji, što je, uzevši u obzir njihov prosjek plaća, sasvim logično. Razlika je vidljiva i u tome što slovenski poslodavci ne nude tako često minimalnu satnicu, što u Hrvatskoj ipak nije praksa.