Pretraga

Da je student biti lako, student bi bio svatko: Loše ‘studentske’ navike

A- A+

Dobiti status studenta i biti student su dvije vrlo različite stvari. Dok je jedno samo stvar dokumenta, drugo je stil života. Sigurno, svatko živi svoji život, ali studenti ipak imaju nešto zajedničko – uz očaj koji ih povezuje i solidarnost koja je popratna posljedica tog očaja.

Foto: Unsplash

Stil života koji studenti vode je većini upitan i neprihvatljiv, a to vrijedi i za dio studenata. No, to ne znači da se ti isti nešto pretjerano trude promijeniti stvari. Nekako je teško biti student i istovremeno ne ponašati se kao prosječan student. Nisu svi stereotipi istini, ali ovi koji jesu – jednostavno je pogrešno ne prilagoditi im se.

Izdvojeni članak
studenti, diploma, promocija

Jesu li stereotipi istiniti i zašto ne: Studenti pobili stereotipe o svojim fakultetima

Šalu na stranu, studentski stil života je kaotičan zato što se vrti oko studija. Rijetko koji fakultet je dovoljno organiziran da si onda studenti mogu posložiti uredno život oko fiksnih obaveza, a čak i kad bi to bilo moguće, rijetko tko ima disciplinu za pridržavati se svega toga. Ukratko, studenti su osuđeni na nered i kaos.

Nered i kaos apsolutno vladaju studentima i to je vidljivo u svakom aspektu njihovih života. Od toga kada se bude i kada idu spavati, pa do toga što jedu i kada jedu. Jako malo stvari su stalne i nepromjenjive u životima studenata, pa je čak i mjesto stanovanja često upitno, odnosno podložno promjenama na sve moguće stvari.

Nekolicinu stvari koje jesu stalne i nepromjenjive, su ustvari neke životne navike, do kojih je došlo isključivo zbog nereda koji vlada na svim ostalim razinama. Zvuči besmisleno, no ako ste student, prepoznajete se u potpunosti. Pitanje je, prepoznajete li se u svim ‘studentskim’ navikama, ili samo u nekima od njih?

Kava i druženje svaki dan

Neki ljudi su oduvijek po kavama – bilo to nakon ili prije škole (a nekad i za vrijeme nastave..), ali oni su svaki dan na kavi. U srednjoj su to bili pojedinci koji su imali dovoljno vremena i volje za to, no na faksu, su to apsolutno svi. radi se o prvoj studentskoj navici koju je nemoguće izbjeći.

Zašto odlasci na kavu postanu ‘pod obavezno’ na faksu? Stvar je vrlo jednostavna. Kao prvo, vjerojatno imate hrpu rupa koje vam nisu dovoljne ni za što, nego za sjesti na kavu u obližnjem kafiću. Kao drugo, vjerojatno imate manje obaveza (čitaj: više vremena za učenje i faks, manje za vlastite interese). I treće, studenti vrlo često rade bar neke manje studentske poslove, pa imaju samim time i više novaca za trošiti…

Preskakanje doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, no isto tako svi znamo da nemamo vremena za doručak. Možda kada ste u srednjoj, odnosno dok još živite doma, se to nekako i stigne, ali inače…Nema šanse. Pogotovo ako živite u domu i ujutro se pokušavate što tiše išuljati iz sobe, bez da probudite cimera/icu.

Ako se pod doručak računa pojesti nešto iz pekare na putu do faksa, onda se možda može i reći da studenti doručkuju, mada je to i dalje upitno. No, zato se to nadoknađuje s obilnim ručkom u podne. Svi koji idu u menzu (čitaj: studenti), znaju da je najveća gužva upravo u podne…

Svaki letak je dobrodošao

Iako je financijsko stanje svakog studenta njegova osobna stvar, postoji stereotip o tome kako su studenti siromašni. Možda je riječ ‘siromašni’ jaka, ali nije daleko od istine. Iako studenti uživaju razne povlastice, i dalje je teško imati novaca ako ne radite i samo se oslanjate na džeparac koji vam šalju roditelji. Čak i kada studenti rade, i dalje se uvijek nekako krpa kraj s krajem.

Upravo zato svaki student ima tjedni ritual tijekom kojeg si uzme par minuta za sebe i onda na Internetu provjeri sve aktualne letke i planira si tjedni šoping. To je vrlo bitno zato što studenti vole jesti nezdravu hranu, ali isto tako ne vole trošiti previše. Stoga je obilaženje obližnjih marketa u potrazi za najjeftinijim smokijem, jednostavno dio svačijeg tjedna.