Pretraga

Dekanica Ekonomskog nam odgovorila na pitanje je li prijavila svog studenta policiji

A- A+

Nakon drame s peticijom oko održavanja kolokvija i privođenja studenta koji ju je organizirao, oglasio se dekanat Ekonomskog fakulteta u Splitu. U svom priopćenju navode da je njihova odluka o održavanju kolokvija uživo u skladu s propisima i epidemiološkim preporukama te garantiraju da ni u jednom trenutku u zgradi faksa neće biti nedozvoljeno visok broj ljudi. Pitali smo dekanicu Maju Fredotović je li vlastitog studenta prijavila policiji.

Ekonomski fakultet u Splitu
Foto: efst.unist.hr

Dekanat splitske Ekonomije kaže da se nastava na fakultetu vodi prema točno određenom rasporedu, a za sve je dvorane, sukladno epidemiološkim mjerama, određen maksimalan broj sjedećih mjesta. O svemu su, navode u dopisu medijima, izvijestili i studente, za koje su pripremili posebnu uputu.

UPUTA ZA STUDENTE

Prije svake pisane provjere studenti moraju doći ranije kako bi se izmjerila temperatura i kako bi se smjestili. Između provjera se vrši dezinfekcija i provjetravanje dvorana. Studente se napominje da održavaju razmak, dezinficiraju ruku, obvezno nose maske te se odgovorno ponašaju sukladno važećim epidemiološkim preporukama.

‘Izvijestili smo nadležne institucije’

Osvrću se u jednom dijelu i na peticiju koju je do subote potpisalo 1.200 studenata Ekonomskog fakulteta, a kojom se protive organizaciji uživo kolokvija unutar jednog tjedna. Ta peticija, kažu, nije dostavljena faksu pa se o tome ne mogu očitovati. No, zanimljivo, ističu kako su do njih, uprave, došle “informacije o mogućoj, namjernoj ugrozi zdravlja studenata i zaposlenika Fakulteta, a o čemu smo izvijestili nadležne institucije, sukladno važećim zakonskim propisima”.

Izdvojeni članak

Nakon pokretanja peticije zbog kolokvija na Ekonomiji, policija privela studenta

Kako je jučer jednog studenta i pokretača peticije Tomislava Miloševića policija pozvala na razgovor zbog cijele situacije, a iz dekanata navode da su “izvijestili nadležne institucije”, poslali smo upit dekanici Maji Fredotović te ju zamolili da nam pojasni što to znači. Precizno, pitali smo je da nam objasni znači li to da su zbog peticije i studentskog bunta policiji prijavili svog studenta, zbog čega je on i pozvan na razgovor.

– Fakultet se obratio nadležnim institucijama tražeći upute o postupanju, pri čemu nije navedeno niti jedno ime niti organizacija, kratko nam je poručila dekanica Fredotović.

‘Na Fakultetu neće boraviti više studenata nego što je dopušteno’

U dopisu se dalje naglašava kako su, sukladno akreditacijama te važećim propisima i mjerama, odluke koje su donijeli bile jedine moguće. Nisu ni nastavu ni ispite organizirali na drugačiji način kako se “ne bi dovela u pitanje regularnost izvođenja nastave i posljedično moguća pravna ispravnost diploma” koje studenti dobiju nakon završetka faksa. Isto tako napominju da bi produljenje ‘tjedna kolovija’ za posljedicu imalo produljenje nastave pa tako i ukidanje nekih ispitnih rokova, o čemu faks nije ni raspravljao jer “nikako ne ide u korist studenata”.

Studenti splitske Ekonomije, napominje se u dopisu dekanata, godišnje imaju šest ispitnih termina, odnosno dva u zimskom, dva u ljetnom i dva u jesenskom roku. To je više, ističu, nego što imaju studenti drugih sastavnica splitskog sveučilišta.

“Vodeći računa o postojećem zakonodavnom i pravnom okviru, vodeći računa upravo o pravima i zdravlju svojih studenata i zaposlenika, Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta je odlučilo održati pisane provjere znanja u dvoranama, dok će se usmene provjere znanja održati u virtualnom okruženju, tijekom 8. i 9. tjedna semestra. Provjere će se održati na način da niti u jednom trenutku na Fakultetu neće boraviti više studenata nego što ih je po važećim epidemiološkim pravilima dopušteno, odnosno prisutno na redovitoj nastavi, uz strogo pridržavanje svih protuepidemijskih mjera, kao i do sada”, stoji u dopisu.

Izdvojeni članak

Preko 1.000 studenata Ekonomskog faksa pobunilo se protiv uprave: Ne žele kolokvije uživo

Kažu da nisu odgovorni za isključenost studenata iz fakultetskih tijela

Osim spomenutog, u dopisu dekanata osvrnuli su se i na navode, kako kažu, “bivšeg Studentskog zbora” o isključenosti studentskih predstavnika iz pojedinih fakultetskih tijela. Kažu da je to posljedica poništenih izbora za što, implicitno, krive studente. Naime, jedan od članova biračkog odbora za vrijeme izbora napustio je svoje mjesto pa su izbori zbog toga poništeni. Novi bi se trebali održati 30. studenog, a tek nakon izbora može se konstituirati novi Studentski zbor te posljedično izabrati studentski predstavnici u fakultetskim tijelima.

“Fakultet mora pružiti podršku i osigurati tehničke uvjete provedbe izbora, sukladno Pravilniku Studentskog zbora Sveučilišta, a izborima može pristupiti 2500 studenata Fakulteta u jednom danu!!! U trenutku kad se za to steknu zakonski uvjeti, kada se novi saziv Studentskog zbora Fakulteta konstituira, sukladno pravilnicima studentskih zborova Sveučilišta i Fakulteta, studentski predstavnici će se uključiti u rad svih tijela Fakulteta kao i uvijek do sada”, napominju iz dekanata.

Slijedom svega navedenog, ističu, faks “ne snosi nikakvu odgovornost za trenutnu isključenost studentskih predstavnika iz tijela Ekonomskog fakulteta”.

Dekanica Ekonomskog nam odgovorila na pitanje je li prijavila svog studenta policiji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap