Pretraga

Dodatan broj studenata ostvario pravo na STEM stipendiju, počeo drugi krug dodjele

A- A+

Nakon što su 16. studenog objavljene prve liste dobitnika STEM stipendije za ovu akademsku godinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je drugi krug dodjele. Time je pravo na sredstva u godišnjem iznosu od 10.800 kuna ostvario dodatan broj studenata.

stem stipendija

Foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

U prvom ovogodišnjem krugu dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti dodijeljeno je 3.000 stipendija od ukupne kvote 3.400 stipendija. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su kako je 400 stipendija ostavljeno je kao kvota za eventualne prigovore. U narednim krugovima bit će dodijeljena ukupna kvota po svim područjima. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog je ponedjeljka tako objavilo rang-liste drugoga kruga za dodjele STEM stipendija. Rang-liste trenutno mogu vidjeti samo studenti. Da biste vidjeli svoje mjesto na rang-listi, morate se prijaviti u Sustav državnih STEM stipendija, putem AAI@EduHr korisničkih podataka.

Iz Ministarstva poručuju da će studenti, koji su iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, biti obaviješteni na adresu elektroničke pošte da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. No, zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, prijavom u Sustav na linku poviše mogu provjeriti jesu li dobili stipendiju.

– Ako student koji je ostvario pravo na državnu STEM stipendiju želi prihvatiti stipendiju, nužno je da do subote, 12. prosinca 2020. godine do 12 sati označi izjave koje prethode prihvaćanju uvjeta stipendiranja, prihvati uvjete stipendiranja te da upiše svoj IBAN žiroračuna. Prihvaćanje uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora. Ako u navedenome roku student ne prihvati uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju te će obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendiju dobiti sljedeći student na rang-listi ispod praga (do popunjenja kvote u narednim pomicanjima crta na rang-listama), priopćili su iz Ministarstva obrazovanja.

STEM stipendija dodjeljuje se u iznosu od 1.200 kuna mjesečno, za devet mjeseci akademske godine. Dakle, ukupan godišnji iznos stipendije je 10.800 kuna. U tijeku je i natječaj za državne socio-ekonomske stipendije, a rezultati bi trebali biti objavljeni uskoro. Više o tome na poveznici.