Pretraga

Ministarstvo otkrilo kada bi trebali stići rezultati natječaja za državnu stipendiju, pomiče se lista i za STEM

A- A+

Natječaj za dodjelu deset tisuća državnih stipendija otvoren je sredinom listopada, a zaključen 3. studenog. Iako je prema Pravilniku za dodjelu ove stipendije rok za objavu rang-liste dobitnika 60 dana, rezultati će vjerojatno biti objavljeni putno prije, potvrđuju iz Ministarstva. Također, kažu nam, podijelit će se još 400 STEM stipendija jer ih je na prvim rang listama dodijeljeno 3.000.

Dopuna teksta 17. prosinca 2020. u 17:49 – doznali smo kojeg točno datuma stižu rezultati i kada kreće isplata socio-ekonomskih stipendija, više pročitajte OVDJE.

Foto: Srednja.hr

Natječaj za dodjelu državnih socio-ekonomskih stipendija zaključen je 3. studenog, a prema Pravilniku za dodjelu stipendije rok za objavu rezultata je 60 dana od zatvaranja natječaja.

Liste dobitnika mogle bi biti poznate sljedeći mjesec

No, rang-liste mogle bi biti objavljene prije tog roka, potvrđuju nam u Ministarstvu.

– Ministarstvo je na natječaj za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. zaprimilo 17.205 prijava. Trenutno smo u fazi obrada zaprimljenih prijava te radimo sve kako bismo rang-liste studenata koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju objavili tijekom druge polovice prosinca, kažu iz službe za odnose s javnošću MZO-a.

Pojašnjavaju, nadalje i kako će liste dobitnika biti objavljene na mrežnoj stranici Ministarstva, te će studenti imati rok od sedam dana od dana objave rezultata da prihvate uvjete stipendiranja u Sustavu državnih stipendija. Lista će sadržavati naziv visokog učilišta, godinu upisa na visoko učilište te ukupan broj ostvarenih bodova.

Inače, državna stipendija iznosi 1.200 kuna mjesečno i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine.

Izdvojeni članak

Objavljene rang-liste dobitnika državne STEM stipendije za 2020./2021. godinu

Još 400 studenata dobit će STEM stipendiju

Uz ovu državnu, stipendiju dodjeljuje se i 3.400 stipendija u studentima čiji se studij nalazi STEM područjima. Rang-lista dobitnika objavljena je 16. studenog, a Ministarstvo smo pitali hoće li i kada doći do pomicanja donje crte na toj listi.

– U prvom krugu dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti dodjeljivano je 3.000 stipendija od ukupne kvote 3.400 stipendija (400 stipendija ostavljeno je kao kvota za eventualne prigovore). U narednim krugovima bit će dodijeljena ukupna kvota po svim područjima. Na narednoj sjednici Povjerenstva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima u akademskoj godini 2020./2021. na kojoj će biti razmotreni pristigli prigovori, bit će donesena i odluka o kvotama raspodjele stipendija za drugi krug dodjele u skladu s analizom broja prihvaćenih i odbijenih stipendija te broja studenata koji nisu u roku prihvatili uvjete stipendiranja. Budući da se crta u odnosu na prvi krug pomiče i za onaj broj studenata koji su stipendiju u prvom krugu odbili ili nisu prihvatili uvjete stipendiranja u za to propisanom roku, iznimno je važno da studenti u narednim danima redovito prate objave na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja, zaključuju iz MZO-a.

Copy link
Powered by Social Snap