Pretraga

Doznajemo: Boras spiskao 150.000 kn na ruševnu zgradu koja ne služi ničemu

A- A+

Sveučilište u Zagrebu potrošilo je 149.957,94 kuna javnog novca na adaptaciju zgrade predviđene za uklanjanje. Radi se o Objektu 38, ruševnoj kućici površine oko 200 kvadratnih metara smještenoj na kampusu Borongaj. Kućica je to koja je prije četiri godine, odlukom rektora Damira Borasa, dana Hrvatskim studijima na privremeno korištenje za potrebe prostora studentskih udruga i arhivske građe. Četiri godine su prošle, u njoj nema ni studenata ni arhive, a objekt naizgled nema nikakvu funkciju.

Objekt 38, Borongajska cesta 83p, kampus Borongaj
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Nakon odvjetnika, vina i filmića, vrijeme je za još jednu bizarnu priču sa Sveučilišta u Zagrebu. Priču o Objektu 38, ruševnoj kućici smještenoj na nikad ostvarenom kampusu Borongaj.

Ulaganje u zgradu predviđenu za rušenje

Koncem pretprošle godine, Sveučilište u Zagrebu dalo se u adaptaciju Objekta 38. Potpisali su tada ugovor s tvrtkom ‘Krovopokrivačka djelatnost i završni građevinski radovi’ vlasnika Ive Turudića na iznos od 179.025,50 kuna. Taj je ugovor, koji u registru javne nabave možemo naći pod brojem 93/2018, finaliziran 21. siječnja prošle godine, a troškovi adaptacije ispali su nešto manji pa je Sveučilište na koncu Turudićevoj tvrtki isplatilo 149.957,94 kune.

Bila bi to ni po čemu osobita stvar da ova priča nema dodatnu dimenziju, usko vezanu uz projekt izgradnje kampusa Borongaj. Spomenuti objekt, ruševna kućica površine oko 200 kvadratnih metara, nije predviđena za trajno korištenje. Urbanistički plan Studentskog kampusa Borongaj predviđa rušenje tog objekta, i to u prvoj fazi projekta. Taj je urbanistički plan donesen 2013. godine, što znači da je bio važeći u vrijeme ugovaranja i provedbe adaptacije objekta. Ovih smo se dana prošetali Kampusom i provjerili kako izgleda zgrada u koju je uložen javni novac. Za usporedbu, imamo i fotografije zgrade iz listopada 2017. godine. Kao što se može vidjeti iz priloženog, zgrada izvana izgleda isto, ako ne i ruševnije. Uklonjeno je okolno granje i drveće, a na razbijene prozore postavljene su letve. Vanjski dio krova isti je kao i prije. Unutra se, doduše, dogodila neka promjena. Izgleda da se nešto radilo na krovištu, zidovima i podovima.

Da Objekt 38 nema neku svijetlu budućnost sugerira, zapravo, cijeli urbanistički plan. Ruševna kućica nalazi se na križanju tri zone, odnosno, smješten je na površini gdje bi se trebale graditi zgrade za potrebe visokog školstva i znanosti, javni park te infrastrukturni sustav. Kada pogledamo katastar, ni tu ne nalazimo ništa bolju situaciju budući da se kućica nalazi na dvjema katastarskim česticama. Prošle su godine na snagu stupile izmjene Urbanističkog plana kampusa Borongaj, no u relevantnom smislu za Objekt 38 sve je ostalo isto – i dalje je smješten na dvije katastarske čestice i u tri zone.

Tu su se trebale smjestiti studentske udruge

Grad Zagreb u izmjene Urbanističkog plana kampusa Borongaj krenuo je krajem veljače prošle godine. Skupština je donijela odluku o izradi izmijenjenog i dopunjenog dokumenta jer postojeći, u kojem je većina zgrada fakulteta predviđena za rušenje, onemogućuje rekonstrukciju tih zgrada. “Analiziranjem svih mogućnosti”, navode u odluci, “zaključeno je kako se nužno poboljšanje rada tih fakulteta u zadanom roku može postići jedino rekonstrukcijom zgrada u kojima navedeni fakulteti djeluju u prijelaznom razdoblju”. Drugim riječima, do naknadnih izmjena urbanističkog plana došlo je kako bi se zgrade koje su prvotno bile predviđene za rušenje, a u kojima se odvija nastava i rad fakulteta smještenih na Borongaju, mogle obnavljati. Kako u tu priču ulazi Objekt 38?

Objekt 38 ima zanimljivu povijest. Kampus Borongaj, barem ono što od njega danas imamo, izgrađeno je na temeljima jugoslavenske vojarne. U toj je vojarni spomenuti objekt bio brijačnica. U nekom trenutku nakon zatvaranja vojarne, a potom i otvorenja kampusa Borongaj, spomenuta zgrada postaje vlasništvo Sveučilišta u Zagrebu i takvom ostaje do danas. U listopadu 2016. odlukom rektora Damira Borasa, objekt se daje na korištenje Hrvatskim studijima za potrebe prostora studentskih udruga i arhivske građe. U toj odluci, naime, stoji da se suglasnost za korištenje zgrade daje privremeno, budući da je Objekt 38 gore spomenutimg urbanističkim planom predviđen za uklanjanje. Od te su odluke prošle gotovo četiri godine, a Objekt 38, u svih 200 kvadratnih metara – zjapi prazan. Kućica, kako možemo vidjeti na fotografijama, ima jedva funkcionalna ulazna vrata, razbijene prozore i gole zidove. Nema radijatora, podova, sređenih stropova, unutrašnjih vrata, radijatora ni sanitarnog čvora. U njemu se ne nalaze studenti ni studentske udruge ni arhiva Hrvatskih studija. Preciznije, u objektu nismo pronašli ništa što bi ukazivalo na to da se u njemu obavlja ikakva djelatnost vezana za Sveučilište.

Rektoru Borasu poslali smo upit o radovima na Objektu 38, a dopis je išao i na znanje dekana Hrvatskih studija Pave Barišića. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.


Iznosi koji se spominju u ovom tekstu su iznosi s uračunatim PDV-om.