Pretraga

Država 14 godina nije provjerila kako faksevi provode prijemne, a jedan od razloga uvođenja mature bila je korupcija

Državna matura uvedena je 2010., a pojedini fakulteti u Hrvatskoj od studenata zahtijevaju rješavanje prijemnog ispita. Upitali smo NCVVO je li ih ikada neki od fakulteta upitao za smjernice oko formiranja prijemnog ispita, a također smo upitali MZOM jesu li ikada obavili provjeru kako se ispiti provode. Ukratko, odgovor je – ne.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih | foto: Ivor Kruljac, srednja.hr

Nakon napisane državne mature, nekim je studentima posao praktički gotov. Sve što im preostaje do upisa na fakultet je osvježavati stranicu Postani student i na koncu se upisati. No, pojedini fakulteti u Hrvatskoj od studenata zahtijevaju još jedan dodatni korak, a to su – prijemni ispiti.

Konkretnije rečeno, za upis pojedinih studija provodi se provjera psihomotoričkih sposobnosti, na nekima je dodatni ispit pristupni intervju, a treći pak provjeravaju konkretna znanja iz određenih predmeta. Dakle, očigledno je da prijemni ispiti nisu standardizirani, a imajući to na umu, upitali smo ravnatelja NCVVO-a, Vinka Filipovića, je li ih neki fakultet od početka pisanja mature, odnosno od 2010. godine, pitao za pomoć ili smjernice kod slaganja prijemnih ispita.

– U protekle tri godine od kad sam ravnatelj, a ovo mi je četvrta državna matura nismo imali zamolbe od niti jednog fakulteta za pomoć i smjernice kod slaganja prijemnih ispita. Prema spoznajama mojih suradnika koji su od početaka provedbe državne mature niti ranije nije bilo takvih zamolbi, odgovorio je Filipović.

Izdvojeni članak

Neki su već odradili prijemni za jedan od najpoželjnijih studija: ‘Nakon tri minute su mi rekli da sam prošla’

Upit smo poslali i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, upitavši ih jesu li od 2010. godine provjerili provode li se prijemni ispiti na fakultetima regularno i po njihovim standardima. U odgovoru su nam citirali članke 4. i 69. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, navodeći da nisu nadležni za utvrđivanje uvjeta upisa, niti provođenje postupka upisa na studij već je navedeno u nadležnosti visokih učilišta, uz podršku provođenja postupka od strane Središnjeg prijavnog ureda

Drugim riječima, iz državnog se proračuna daje novac za svakog studenta koji upisuje studij, priznaju se dobivene diplome, a Ministarstvo ne provodi nadzor niti provjerava kako se prijemni uopće odvijaju. Podsjetimo, jedan od glavnih razloga uvođenja državne mature bio je taj da je to anti-korupcijska mjera. Ta se teza često uzima kao protuargument kada se govori i o potencijalnom ukidanju ispita državne mature.

Naime, ispiti državne mature strogo su kontrolirani, od samog procesa izrade, dostave ispita u škole, povrata nazad u NCVVO i na kraju recenzentskog postupka. Sami Centar svake je godine propitkivan oko eventualnih propusta, kako i treba biti, dok visoka učilišta samostalno provode svoje prijemne ispite, bez ikakve vanjske kontrole i podnošenja računa javnosti o transparentnosti i kvaliteti samih ispita.