Pretraga

Dva mjeseca nakon poroda počela joj nastava: Mlada mama ispričala nam je kako je studirati kad imaš bebu

A- A+

Dva mjeseca nakon što je rodila kći Nasju, Sari Knežević Žeruk počela je nastava. Budući da predavanja traju tri sata, a do faksa treba i otići, to je značilo da je četiri sata odsutna od kuće. Nastava se kasnije preselila u online oblik, no i dalje zahtijeva sudjelovanje. Mlada majka priča nam kako uspijeva studirati zbog svog supruga Petra, a ističe i kako je zahvalnost ključ uspjeha u životu.

Sara za vrijeme predavanja | foto: Privatni album

– Završila sam preddiplomski studij Odnosi s javnošću i studij medija na VERN-u. Pred kraj preddiplomskog vidjela sam da Bernays počinje s novim smjerom na diplomskom studiju Upravljanje doživljajem u turizmu. Zadnji semestar na preddiplomskom nisam trebala ići jer su mi priznati predmeti s fakulteta socijalnog rada na koji sam išla tri godine. U tome semestru bila sam trudna i iznimno mi je olakšalo da nisam trebala ići na predavanja jer mi je bila teška trudnoća do 5. mjeseca popraćena svakodnevnim mučninama. Početak predavanja na Bernaysu bilo je predviđeno za studeni, a moj porod za rujan. Iskreno, nisam ni dvoumila ići ili ne, podrška mog muža je postojala i dogovoreno je da upišem fakultet, priča nam Sara Knežević Žeruk.

Ovu mladu mamu rođenje djevojčice Nasje nije omelo u nakani da upiše fakultet, a nama je otkrila kako je biti studentica-majka.

– Nisam htjela pauzirati jer, poznavajući sebe, tko zna kada bih onda krenula. Dovoljna mi je pauza bila prošloga semestra na VERN-u, kada sam došla k sebi u 6. mjesecu trudnoće, primila se završnoga rada, riješila obranu online i čekala porod te početak fakulteta, kaže.

‘Pod pauzom od predavanja provjeravala sam kakvo je stanje…’

Fakultetska nastava počela joj je 19. studenoga, točno dva mjeseca od Nasjina rođenja. Prva dva tjedna imali su kontaktnu nastavu. Predavanja bi trajala tri sata u poslijepodnevnim terminima pa bi, uz putovanje, to značilo da je četiri sata odsutna od doma.

– To je super funkcioniralo, što nisam ni sumnjala jer je Petar, moj muž, Nasjin tata i kod nas ne postoji njegovo pomaganje već njegovo sudjelovanje u roditeljstvu. Da budem iskrena, u tih prvih dva i pol mjeseca su njih dvoje bolje funkcionirali kao roditelj i dijete nego ja i ona. Petar je i prije pokazivao ljubav prema djeci, ali nisam bila ni svjesna koliko će biti dobar tata i koliko će se snaći. Uglavnom, da se vratim na temu, tih četiri sata su se igrali, papali, našli su zanimaciju, ja bih samo pod pauzom vidjela kakvo je stanje, pogledala na kameri što rade i dalje mirno u predavanje. Nasja nije tip od plakanja i živčanoće, stvarno smo zahvalni i sretni koliko je ona dobro dijete. Spava, jede, igra se, gleda okolo i smije, opisuje mlada majka.

Dok je mama Sara odlazila na fakultet, tata Petar čuvao bi Nasju | foto: Privatni album

‘Stvorili smo obiteljsku idilu’

Nakon ta dva tjedna, okolnosti su se promijenili. Počela je online nastava koja se izvodi u realnom vremenu, putem Microsoft Teamsa. No, u ovoj mladoj obitelji, nasreću, okolnosti su ostale iste – tata i kći se igraju, dok je mama na predavanju.

– Uglavnom sam ja u blagovaoni za kompjuterom, a njih dvoje u spavaćoj rade isto što i kada nisam bila doma. Nekad mi znaju i doći pa stavimo Nasju u stolac za hranjenje, koji ima nastavak za novorođenče koji nam služi da svi zajedno ručamo za stolom, pa Nasja gleda sa mnom predavanje. Ili ju malo nosim, ali rijetko. Uglavnom je tata tu pa svi zajedno studiramo. Zezamo se i da sam za cijenu jedne školarine dobila dvije gratis. Možda sve ovo zvuči idilično, toliko da možda mislite da nije istina, ali stvarno je. Po meni je ključ partnerova podrška koju imam od samoga početka veze, braka, trudnoće, a i poroda, nije nam došao nitko kako bi nam pomogao u početku jer nismo htjeli. Mi smo tim i mi sve možemo zajedno. Bilo je u početku teških trenutaka, no zajedno smo ih prošli i na tome smo zahvalni. Također bih spomenula koliko nam je bitna i zahvalnost na svemu. Idemo po principu da, što si više zahvalan, to ti više stvari dolazi na kojima još možemo biti zahvalni, ističe Sara.

Pred)blagdanski ugođaj u mladoj obitelji | foto: Privatni album

Zamolili smo je i da nam usporedi online nastavu s onom klasičnom.

– Budući da mi predaju iznimni stručnjaci te na predavanjima koriste primjere iz same prakse, mi kao studenti s online predavanjima nismo zakinuti. Sam fakultet u potpunosti se pridržava epidemioloških mjera pa nam je i lakše online jer ne moramo biti pod maskama. Doduše, kako profesori žele da na predavanjima zaista usvojimo gradivo i izađemo u radni svijet zaista kao stručnjaci, tako bi, na primjer, tijekom nastave uživo profesorica na predavanju o liderstvu uzela nekoga od nas i uživo nam pokazala korelaciju liderstva i plesa tango. Pod ovim mjerama,  pusti nam video. Svejedno smo videom i njenim objašnjavanjem shvatili, ali bi onako bilo zanimljivije. Nadam se samo da će nam mjere dopustiti odlazak na terenske nastave koji su bitan dio studiranja na Bernaysu, zaključuje Knežević Žeruk.

Dva mjeseca nakon poroda počela joj nastava: Mlada mama ispričala nam je kako je studirati kad imaš bebu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap