Pretraga

Fakultet koji je zaposlio Borasa da ne ode u mirovinu predlaže ga za državnu nagradu za životno djelo

A- A+

Grafički fakultet u Zagrebu predložio je da se rektoru Damiru Borasu dodijeli Državna nagrada za znanost za 2020. godinu i to za životno djelo u području društvenih znanosti. Zanimljivo, Boras se na Grafičkom fakultetu zaposlio tek pošto se otkrilo da njegovo zaposlenje na Učiteljskom fakultetu ne odgovara zakonskim kriterijima.

rektor Damir Boras | foto: srednja.hr

Fakultetsko vijeće Grafičkog fakulteta na sjednici prije tri dana, javlja Telegram, podržalo je ideju da se rektora zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damira Borasa predloži za Državnu nagradu za životno djelo u području društvenih znanosti. Državne nagrade za znanost dodjeljuje Hrvatski sabor, a natječaj za 2020. otvoren je do 11. siječnja. U njemu je pojašnjeno kako se Nagrada za životno djelo dodjeljuje ‘istaknutim znanstvenicima za cjelokupan znanstvenoistraživački rad koji predstavlja osobni doprinos u proširenju znanstvenih spoznaja i primjeni rezultata znanstvenoistraživačke djelatnosti’.

Grafički fakultet u svom prijedlogu, piše Telegram, navodi niz razloga zašto smatraju da Boras zaslužuje nagradu. Ističu kako je jedan od pionira informacijskih znanosti u Hrvatskoj i jedna od utemeljitelja računalne leksikografije.

– Dodjela državne nagrade za znanost za životno djelo u području društvenih znanosti bila bi za prof. dr. sc. Damira Borasa potvrda njegovih posebnih uspjeha u znanstvenom i nastavnom radu, za izvanredan doprinos u humanističkim i društvenim znanostima i širenju ugleda Sveučilišta te promicanju društvene humanističke misli, navode s Grafičkog fakulteta u prijedlogu koji potpisuje dekan Nikola Mrvac.

Pohvala i karijernim uspjesima

Naglašavaju Borasov ‘svestran znanstveni interes i suradnju’, a ukupan odjek njegovih znanstvenih radova označavaju ‘vrlo značajnim’. Navode da je dosad u karijeri ostvario ukupno 591 citat. Prema Google Scholaru, profesor Boras ima 592 citata, a H-indeks mu je 13. Boras se, među prvima u Hrvatskoj, počeo baviti računalnom obradom prirodnog jezika.

Činjenicu da je bio mentor ili komentor na 38 doktorskih disertacija, s Grafičkog objašnjavaju riječima da Borasa to svrstava u jednog ‘od najplodnijih mentora u povijesti Sveučilišta u Zagrebu’. No ne hvale samo Borasove znanstvene uspjehe, već i sposobnosti izvrsne komunikacije sa studentima. Podsjetimo, Boras je svojevremeno, uime Sveučilišta, što je valjda po prvi put u povijesti, tužio jednog od studenata.

S Grafičkog fakulteta pišu i da se Boras posebno brine za umjetničko područje na Sveučilištu, kao i da je na umjetničkom i prostornom planu posebno intenzivirao suradnju s Gradom Zagrebom, ali i Gradom Dubrovnikom i Dubrovačkim ljetnim igrama. Smatraju da je izbor za rektora potvrda Borasova uspjeha: Uspješan rad prof. dr. sc. Damira Boras, očitovao se i na izborima za rektora 2018. kada mu je Senat Sveučilišta u Zagrebu dao 54 od ukupno 70 glasova, s do tada, u povijesti Sveučilišta u Zagrebu, nezabilježenim postotkom pri izboru rektora od preko 75% glasova tajnim glasanjem.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost pt.2: Rektor Boras neće na Učiteljski, ali može na Grafički

Navode i kako rektor brine o ‘mladom znanstvenom i nastavnom kadru prenoseći svoja znanja i vještine vrsnog znanstvenika i nastavnika na svoje studente s kojima redovito i dalje radi na Filozofskom, Učiteljskom i Grafičkom fakultetu’.

Prešao na Grafički da ne mora u mirovinu

Telegram otkriva kako je službeni obrazac za prijavu Borasa na ovu nagradu  ispunio Klaudio Pap. Radi se o profesoru koji je bio na funkciji dekana Grafičkog fakulteta u vrijeme kada se Boras, pred istek roka za odlazak u mirovinu, s Filozofskog prebacio na Učiteljski, a potom i Grafički fakultet. Boras se, dakle, na Grafičkom fakultetu zaposlio tek pošto se otkrilo da njegovo zaposlenje na Učiteljskom fakultetu ne odgovara zakonskim kriterijima. Podsjetimo, da to nije učinio, ne bi se mogao natjecati za novi rektorski mandat, već bi morao u mirovinu.

Izdvojeni članak

Damir Bakić: ‘Iako 10% plaće prima na Grafičkom fakultetu, rektor Boras tamo još nije održao nijedno predavanje’

Hrvatski sabor državne nagrade za znanost dodjeljuje krajem godine, tako da ćemo pričekati obavijest o tome hoće li rektor dobiti ovu nagradu.