Pretraga

Kozmička providnost pt.2: Rektor Boras neće na Učiteljski, ali može na Grafički

A- A+

Prije točno mjesec dana pisali smo o nevjerojatnoj slučajnosti u kozmičkim parametrima koja je pogodovala rektoru Damiru Borasu. Kako čelnik zagrebačkog Sveučilišta mora ove godine dobiti dozvolu za produžetak rada nakon 65. godine, a nema naklonost fakultetskog Vijeća na matičnom fakultetu, otvorio se natječaj na Učiteljskom koji mu je u potpunosti odgovarao. Ipak, zle sile u obliku Zakona o radu su se umiješale, činilo se da će cijela stvar propasti, iako je posao u Petrinji dobio. Ljubav i pozitivne sile su se još jednom pokazale jače, tako se u slučaju ‘kozmičke providnosti pt. 2’ dogodilo to da je otvoren natječaj na Grafičkom fakultetu koji u potpunosti odgovara rektoru, ali i spomenutom zakonu.

ilustracija srednja.hr

Rektor Damir Boras mora do kraja akademske godine od svog matičnog Filozofskog fakulteta dobiti dozvolu za produžetak rada nakon 65. godine. Prošli tjedan je to pokušao akademik Mislav Ježić, ali nije dobio potporu od Fakultetskog vijeća na Filozofskom. Kako je Ježić podržavao Borasa u svim njegovim nastojanjima, za pretpostaviti je da ni rektor ne bi dobio povjerenje Vijeća, koje dosad nije ni zatražio.

Studenti su mu prilikom 65. rođendana u listopadu 2016. čestitali s urudžbiranjem torte, a kako smo istaknuli i u prošlom tekstu ‘kozmičkih providnosti’, on im se pritom nije ni zahvalio jer je vjerojatno bila neukusna. U slučaju da ne dobije dozvolu za produžetak rada, morat će prekinuti rektorski mandat na pola, što nikako nije dobro ako ste ambiciozni.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost: Oglas za posao koji idealno odgovara rektoru Borasu

Zakon o radu ne omogućava dva posla u punom radnom vremenu

Krajem siječnja, rektor je kao jedini pristigli kandidat dobio posao na Učiteljskom fakultetu, što je potvrdilo i samo Vijeće, kao i Stručno povjerenstvo u sastavu Nikola Mrvac (Grafički fakultet), Marin Milković (Sveučilište Sjever) i Iko Skoko (Filozofski fakultet, Sveučilište u Mostaru) Ipak, zle kozmičke sile počele su propitkivati Zakon o radu, odnosno članak 61. stavak 3. Sporna stavka govori o tome kako osoba koja već ima potpisan ugovor na puno radno vrijeme, ne može potpisati isti takav.

– Radnik koji radi u punom radnom vremenu može sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem u najdužem trajanju do osam sati tjedno, odnosno do sto osamdeset sati godišnje, samo ako je poslodavac, odnosno ako su poslodavci s kojima radnik već prethodno ima sklopljen ugovor o radu, radniku za takav rad dali pisanu suglasnost, piše u članku 61. stavku 3. Zakona o radu.

Natječaj Učiteljskog je bio raspisan na puno radno vrijeme, a kako rektor već ima obavezu punog radnog vremena na Sveučilištu, nije mogao potpisati još jedan takav ugovor. U tom trenutku, pozitivne kozmičke sile su opet pokazale svoju snagu te je Grafički fakultet u Narodnim novinama od 20. siječnja objavio natječaj koji opet u potpunosti odgovara znanstvenoj specifikaciji rektora Borasa.

Izdvojeni članak

Studenti urudžbirali tortu i poklon rektoru Borasu za 65. rođendan i dobili pečat

Natječaj na Grafičkom je drugi u mjesec dana koji odgovara rektoru

– Natječaj za izbor jednog izvršitelja (m/ž) na radno mjesto I. vrste u znanstveno-nastavnom zvanju – redoviti profesor u trajnom zvanju, u znanstvenom području: društvene znanosti, znanstvenom polju: informacijske i komunikacijske znanosti, na neodređeno vrijeme, s nepunim radnim vremenom (20% radnog vremena u odnosu na puno radno vrijeme), stoji u objavljenom natječaju Grafičkog fakulteta.

Novi natječaj, opet, savim kozmički slučajno, u potpunosti odgovara rektoru Damiru Borasa. Uz potpuno poklapanje u području i polju, rektoru odgovara i stavka o 20 % radnog vremena u odnosu na puno radno vrijeme. Upravo je to onako kako propisuje sporna stavka Zakona o radu. U slučaju da se rektor prijavio na posao i da ga dobije, što nam dekan Grafičkog fakulteta Klaudio Pap nije mogao potvrditi jer su sve prijave kuvertirane do ponedjeljka, morat će mu prvi poslodavac dati pisanu suglasnost.

Tako će rektor Damir Boras morati potpisati suglasnost profesoru Damiru Borasu da može predavati 20 posto vremena na Grafičkom fakultetu. Moguće je da mu i netko od prorektora potpiše suglasnost, a riskantnija opcija bi bila da je Senat mora potvrditi, a tamo, poznato je, djeluje i nekoliko pripadnika negativnih kozmičkih sila.

Rektoru, kao i prethodnog puta, poručujemo da se mora što prije prijaviti, s obzirom na to da rok prijave ističe u ponoć. Ne bi bilo akademski prikladno kasniti, a za razliku od prošlog posla koji je bio u Petrinji, Grafički fakultet se nalazi u neposrednoj blizini Borogajskog kampusa pa neće biti pretjeranog gubitka vremena na putovanja.