Pretraga

‘Fešta’ ispred ureda ministra Šustara je danas u 16 sati

A- A+

Pred dva dana tri su studentice nezadovoljne uvjetima iz Pravilnika i natječaja za državnu stipendiju kao i činjenicom da ista još uvijek svim korisnicima nije uplaćena, pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta postavile su šator. Odande se, kažu, ne namjeravaju ukloniti dok god im MZOS ne dostavi prvi nacrt novog pravilnika, a danas u 16 sati započinje prosvjed na kojem se očekuje dvjestotinjak ljudi.

Foto: Marko Matijević|Srednja.hr

Studenti koji su se prijavili na Natječaj za državnu stipendiju, bez obzira na to jesu li dobili stipendiju ili ne, danas će prosvjedovati ispred zgrade MZOS-a. Nezadovoljni uvjetima iz Pravilnika i Natječaja za dodjelu iste, svojim činom žele promijeniti trenutnu situaciju.

Izdvojeni članak

Studentice koje kampiraju pred MZOS-om pozivaju na prosvjed sutra u 16

‘ Povedite prijatelje, a ako imate ispit ponesite i literaturu!’

Prosvjednici pozivaju sve kojma je dosta korupcije i malverzacija, koje se ovaj put očituju u potpunom nepoštivanju stipendista, odnosno neisplaćivanju državne stipendije za slabiji socio-ekonomski status, da im se pridruže.

– Pozivamo vas na veliku feštu ispred MZOS-a. Podržite hrabre šatorašice u borbi za bolju Hrvatsku i za vlastita prava. Dvije djevojke podigle su šator, postavile transparente za transparentniji pravilnik o stipendijama te prenoćile ispred zgrade Ministarstva. One su još uvijek tamo i planiraju ostati sve dok Šustar ne donese novi nacrt pravilnika o dodijeli stipendija, piše na njihovom Facebook eventu.

Poručuju kako ne žele šutjeti na nepravdu i ne prihvaćaju činjenicu da ista pravila ne vrijede za sve građane.

– Povedite prijatelje, a ako imate ispit ponesite i literaturu! A ako ste među sretnicima kojima je isplaćena stipendija počastite ekipu, poručuju već okupljeni studenti.

Izdvojeni članak

Priča o tri studentice koje kampiraju pred MZOS-om sve dok im ministar Šustar ne da odgovore

Podržavaju ih i članovi inicijative ‘Hrvatska može bolje’

Dorotea Šušak, jedna od inicijatorica okupljanja, kazala nam je kako je tijekom noći podignut još jedan šator te je sinoć postojala stalna fluktuacija od otprilike 15-20 ljudi.

– Momentalno nas je manje jer su ljudi na fakultetima, no uskoro dolaze novi ljudi. Očekujemo na prosvjedu aproksimativnih 200 ljudi, kaže Dorotea.

Ponavljamo, prosvjed je ispred MZOS-a u 16 sati i prijavljen je policiji, a na njemu će govor održati Espi Tomičić, profesori Goran Pavlić Una Bauer, Karlo Kralj i Dorotea Šušak. Imat će i glazbene točke te moderatora okupljanja.

– Ideja je iskomunicirati s okupljenom publikom naše ideje, ali i pozvati na aktivnost. Pokušati pobuditi senzibilitet za zajednička pitanja, objašnjava Dorotea.

A podržati ih dolaze i članovi inicijative ‘Hrvatska može bolje’ koji su pred samo dva dana organizirali prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, piše Nastavnici.org.

– Još nije dogovoreno hoće li se neki od njih pridružiti prosvjedu fizički, to jest ostati dežurati u šatoru, ali poziv je upućen svima kojima je stalo od obrazovanja u Hrvatskoj da im se pridruže. Neslužbeni moto posjeta je Solidarnost: oni su bili na našoj fešti – mi idemo na njihovu, poručuju nastavnici.

‘Fešta’ ispred ureda ministra Šustara je danas u 16 sati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap