Pretraga

Fizičari biraju ravnatelja Instituta: Kriteriji za novog šefa dosta su visoki

A- A+

Institut za fiziku, koji djeluje na zagrebačkoj Bijeničkoj cesti, bira svog novog ravnatelja. Upravno vijeće Instituta ljestvicu za novog šefa postavilo je visoko. Kandidat mora biti znanstvenik s međunarodnim ugledom i iskustvom vođenja znanstvenih projekata.

Foto: Unsplash

Dr. sc. Marku Kralju istječe mandat na čelnom mjestu Instituta za fiziku. Prema Google Schoolaru, riječ je o znanstveniku s gotovo dvije tisuće citata, a po svemu sudeći ni njegov nasljednik ne bi trebao biti manje znanstveno potkopan.

Naime, u natječaju za izbor novog ravnatelja, traže se tri stvari:

1.  da je istaknuti znanstvenik/ica izabran u znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika, znanstvenog savjetnika ili znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju ili odgovarajuća znanstveno nastavna zvanja u području znanstvene djelatnosti Instituta
2.  da je znanstvenik/ica s međunarodnim ugledom i iskustvom vođenja znanstvenih projekata
3.  da je znanstvenik/ica s iskustvom u upravljanju ljudskim resursima.

Dakle, ni sama znanost nije dovoljna, već se od budućeg ravnatelja – logično – traži da bude i menadžerski potkovan. To kandidat mora dokazati popisom upravljačkih funkcija koje je obavljao, što je jedan od uvjeta za prijavu.

Uz to, Institutu mora dostaviti opsežni životopis koji uključuje radno iskustvo, popis znanstvenih radova, popis voditeljstava nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata, kao i pisani program vođenja Instituta s prijedlozima njegovog razvoja i konkretnih mjera koje će se poduzeti za ispunjavanje tih ciljeva za vrijeme trajanja mandata.

Novi ravnatelj bira se na mandat od četiri godine, a natječaj je otvoren do 18. siječnja 2021.