Pretraga

Glinamol u ruke i krenite: U Zagrebu će osvanuti spomenik koji osmisli neko dijete

A- A+

Učiteljski fakultet po uzoru na jedan dječji rad izgradit će spomenik ispred fakultetske zgrade u Savkoj ulici u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 12. lipnja, a nakon odabira dječjeg rada umjetnici će prema njemu napraviti pravi spomenik.

ilustracija: Unsplash

Zagrebački Učiteljski fakultet raspisao je natječaj za dobivanje idejnog rješenja spomenika djetetu, koji će biti izveden prema idejnom rješenju autentičnoga dječjeg likovnog rada. Kažu kako su predviđeni motiv lik djeteta ili više njih u grupi, no u potpuno slobodnoj interpretaciji.

Mogući autori novog spomenika su sva djeca iz vrtića i osnovnih škola u Hrvatskoj, ali svaki vrtić ili osnovna škola imaju pravo sudjelovanja na ovom natječaju samo s jednim radom. Svi će radovi nakon žiriranja biti objavljeni u galeriji mrežne stranice Dijete u središtu.

Imate dva mjeseca

Kao tehnika se dopušta oblikovanje u glini, glinamolu, gipsu, plastelinu ili nekoj od sličnih masa (osušeno) u dimenzijama do 30 centimetara visine.

– Ako je riječ o više figura koje stoje u određenom odnosu, radove u glini potrebno je fiksirati za podlogu kako bi se dobio uvid u odnose među njima, navode s Učiteljskog.

Natječaj je otvoren 12. travnja, a traje dva mjeseca, dakle do 12. lipnja 2021. Komisija će najbolji rad izabrati do 1. srpnja. Detaljne upute za prijavu možete pronaći na stranicama Dijete u središtu.

To nije sve…

Osim natječaja, u sklopu projekta Dijete u središtu Učiteljski fakultet najavljuje edukaciju odgojitelja i učitelja te radionice za djecu i roditelje.

– Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nositelj je ovoga projekta kojim se želi pridonijeti boljem i kvalitetnijem društvu koje se prema dijete doživljava kao najveću dragocjenost jer je dijete zalog budućnosti svih nas. Polazeći od svoje osnovne misije da obrazuje suvremenoga odgojitelja i učitelja kao subjekta širokoga spektra interesa, osjetljivog i fleksibilnog na promjene kojima je i inicijator i aktivni sudionik, Učiteljski fakultet pokreće niz aktivnosti kojima će nastojati osnažiti utjecaj zajednice ranoga i predškolskog te primarnoga odgoja i obrazovanja na svijest roditelja i društva u cjelini, zaključuju s Fakulteta.