Pretraga

Jeste li upali na željeni faks? Objavljene su privremene rang-liste upisa na studije

A- A+

Nakon objave privremenih rezultata državne mature u sustavu Postani student, od srijede u 14 sati maturanti mogu vidjeti i privremene rang-liste upisa na studijske programe. S njih se sada brišu kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za prijavljene studije. Ipak, većina studija može se i dalje prijavljivati do 17. srpnja u 13:59 sati.

postani student_upisi na fakultete

Foto: Unsplash

U sustavu Postani student od 14 sati maturanti i drugi pristupnici mogu vidjeti privremene ljestvice upisa na studije. Naime, danas u podne objavljeni su privremeni rezultati ispita državne mature.

–  Privremene rang-liste objavljuju se nakon objave rezultata ispita državne mature i podložne su promjenama sve do objave konačnih rang-lista. Napominjemo da su s privremenih rang-lista brisani svi oni kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete za prijavljene studijske programe. Svaki kandidat će vidjeti svoj plasman samo na onoj rang-listi na kojoj bi u određenom trenutku ostvario pravo upisa te na onim rang-listama koje se na njegovoj listi prioriteta nalaze na višim pozicijama od onog studijskog programa na kojem trenutno ostvaruje pravo upisa, navodi Središnji prijavni ured.

Izdvojeni članak
postani student

Mogu li upisati faks koji mi je drugi izbor ako upadnem na prvi? Ovako riskirate veliku kaznu

Konačni rezultati mature izlaze za tjedan dana, u srijedu 17. srpnja. U većini slučajeva do tada se mogu prijavljivati studijski programi. Iznimka su visoka učilišta koja su ranije zaključila prijave na svoje studije, a riječ je najčešće o fakultetima koji provode prijemne ispite. Kako stoji u rasporedu upisa na fakultete, zadnji dan prijava za upis na studijske programe je 17. srpnja do 13:59. To je rok i za promjene liste prioriteta i brisanje studijskih programa. Objava konačnih rang-lista za upis na studijske programe očekuje se tog dana iza 15 sati.

Od četvrtka 18. srpnja fakulteti mogu krenuti s upisima. Maturanti sami moraju detaljno pratiti web stranice fakulteta koji su upisali kako bi saznali proceduru i rokove upisa. Napomenimo i da je u sustavu Postani student vrlo važan redoslijed prijava studija. Na prvo mjesto potrebno je staviti studij koji kandidat najviše želi upisati bez obzira na trenutačni plasman i tako redom. Naime, maturanti mogu upisati samo prvi studij na kojem su ostvarili pravo upisa i za koji su dobili upisni broj. Neupisivanjem tog studija maturanti riskiraju visoku novčanu kaznu jer im visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta. Više o tome čitajte ovdje.

Predstavljanje ovogodišnjih rezultata državne mature pogledajte u našem Facebook videu: