Pretraga

Kako se maturanti mogu prijaviti za studentski dom? Veliki studentski centar ima posebnu uputu za njih

A- A+

Studentski centar u Zagrebu s početkom je tjedna otvorio natječaj za smještaj u studentskim domovima, koji je u tijeku do 17. srpnja. Na njega se, iako još formalno nisu upisani na studij, mogu prijaviti i maturanti. Princip prijave isti je kao i za ostale studente, s time da se oni prijavljuju temeljem ocjena iz srednje škole. Kako se ključni dio prijave obavlja online, SC Zagreb ima posebnu obavijest za brucoše oko toga kako dobiti privremeni pristup sustavu, ako nemaju AAI račun.

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Od 2. pa sve do 17. srpnja trajat će prijave na natječaj za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu. Na natječaj se mogu prijaviti i maturanti, prema istom principu kao i svi ostali studenti, što je opisano u ovom tekstu. S time da trebaju pripaziti da popune obrazac koji je namijenjen studentima koji upisuju prvu godinu studija. I maturanti, kao i stariji studenti, trebaju prvo popuniti web prijavu, a onda obrazac prijave s dokumentacijom šalju poštom preporučeno na adresu zagrebačkog SC-a.

Kako se prijaviti ako nemate AAI profil?

No, što je s budućim studentima koji trenutno nemaju aktivan AAI profil? SC Zagreb obavijestio je maturante da im može dodijeliti privremeni pristup studentskom web profilu kako bi izvršili prijavu na natječaj. Za to je potrebno je poslati sljedeće podatke na e-mail [email protected]: ime i prezime, OIB, datum rođenja, kontakt broj telefona/mobitel te e-mail.

Jedina razlika među studentima i maturantima kod prijave na natječaj je ta da se maturanti ne mogu rangirati prema uspjehu na studiju, nego prema uspjehu u srednjoj školi. Tako oni koji imaju opći uspjeh 5,0 tijekom svih razreda srednjoškolskog obrazovanja imaju izravno pravo na dom. Izravno pravo imaju i djeca branitelja u određenim kategorijama, s time da moraju imati prosjek najmanje 4,0 u srednjoj te moraju zadovoljiti postotni prag proračunske osnovice.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Objavljen natječaj za smještaj u studentskim domovima u Zagrebu za akademsku godinu 2024. i 2025.

Dosta bodova maturantima donosi školski uspjeh

Za ostale maturante se broj bodova na temelju prosjeka ocjena u svim razredima srednjoškolskoga obrazovanja računa tako da im se izračunani osobni prosjek na tri decimale podijeli s prosjekom na tri decimale svih studenata koji prvi put upisuju prvu godinu prijediplomskoga sveučilišnog studija, integriranoga prijediplomskog i diplomskoga sveučilišnog studija, kratkoga stručnog ili prijediplomskoga stručnog studija iz natječaja.

Također, maturanti koji su na obveznim ispitima mature postigli rezultat u ukupnome postotku od 80 do 90 posto ostvaruju dodatnih 200 bodova, a oni koji su ostvarili više od 90 posto ostvaruju 300 bodova. Brucošima se dodatno boduju i ostvarena prva tri mjesta na državnim (300 bodova) ili međunarodnim natjecanjima (400 bodova), s time da te bodove mogu dobiti samo po jednoj osnovi.

U svakom slučaju, dobro je da prije prijave na natječaj za bilo koji dom dobro proučite na čemu sve kao maturant možete ostvariti dodatne bodove, a to je propisano Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje kojeg možete vidjeti u nastavku. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab