Pretraga

Kako uspješno uskladiti obveze na faksu i izvannastavne aktivnosti? Petra i Andreas imaju odgovor na to pitanje

A- A+

Petra Jakopović, studentica 3. godine stručnog prijediplomskog studija Primjena informacijske tehnologije u poslovanju, te Andreas Leja, student 2. godine sveučilišnog diplomskog studija Informatike – smjera Baze podataka i baze znanja na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu organizacije i informatike, svojim primjerom pokazuju kako posvećenost i strast mogu voditi do bogatog i uravnoteženog studentskog iskustva, uspješno usklađujući akademske obaveze s raznim izvannastavnim aktivnostima.

Petra Jakopović i Andreas Leja, studenti FOI-ja

Petra Jakopović i Andreas Leja, studenti FOI-ja | Foto: FOI, srednja.hr

Petrino višestrano putovanje

Petra Jakopović, gluha studentica na FOI-jevom stručnom trogodišnjem studiju Primjena informacijske tehnologije u poslovanju, ne samo da prevladava osobne izazove već i napreduje u širokom spektru aktivnosti. Petri je znatiželja i želja da iskusi puni spektar studentskog života potaknula na sudjelovanje u raznim događanjima i organizacijama.

Počela je s kratkim radionicama tijekom Tjedna karijera, matchmaker događaja na Fakultetu koji povezuje studente i poslodavce, gdje je našla svoje mjesto u tehnologiji i društveno korisnom radu. Pohađala je Arduino tečaj razvojnog okruženja koji je vodio Makerspace i posjećivala potencijalna radna mjesta kroz eSTUDENT organizaciju. Njena ljetna praksa kao QA tester u ICT KING-u bila je dogovorena uz pomoć Centra za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja (CPRSK). Osim toga, Petru karakterizira volonterski rad na brojnim događanjima i promoviranje Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, čija je i članica kao osoba s oštećenjem sluha.

Petra se također bavi dizajnom i digitalnom komunikacijom kroz svoje uloge u Business Club-u i ST@K-u. Pohađala je mnoge konferencije i natjecanja, uključujući natjecanje LUMEN Development, koje ju je potaknulo na razvoj aplikacija i dizajn korisničkog iskustva. Njene ostale aktivnosti uključuju bilateralne studije i razne online tečajeve, pokazujući njenu posvećenost kontinuiranom učenju i osobnom razvoju.

Od radionica do međunarodnih programa

Student DS Informatike Andreas Leja sudjelovao je u čak 35 aktivnosti tijekom studija, fokusirajući se na one koje su na njega ostavile poseban dojam. Njegova iskustva uključuju sudjelovanje na radionicama poduzeća XALAX-a i Poslovne inteligencije u sklopu Workshop Days-a (događaja u organizaciji CPSRK FOI), koje su mu ‘otvorile vrata’ najnovijim tehnologijama. Prisustvovao je radionici u tvrtki Pliva o Data Science-u, stječući praktične uvide i umrežavajući se s entuzijastičnim profesionalcima.

Radionica o upravljanju podacima pružila je Andreasu novu perspektivu na to područje, dok ga je ljetna akademija digitalnog marketinga u Arboni naučila vrijedne marketinške vještine. Andreas je također pohađao ljetnu školu na partnerskom fakultetu FON na temu Data Empowering Businesses, proširujući svoje analitičko razmišljanje i stvarajući trajne veze u akademskoj zajednici.

Odabran za sudjelovanje u Huawei Seeds for the Future programu, Andreas je surađivao s kolegama iz cijelog svijeta, slušajući inspirativna predavanja stručnjaka iz aktualnih tehnologija. Svoj rad na temu Communication Patterns and Behavior of Croatian Youth on Social Media Platforms prošle je godine predstavio i znanstveno-istraživačkoj zajednici na CECIIS konferenciji. Njegovo sudjelovanje u Tjednu karijera učvrstilo je njegove karijerne aspiracije, a volonterski rad unutar ST@K-a donio mu je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Andreas se također ističe akademski, često premašujući potrebne ECTS bodove, a trenutno sudjeluje u horizontalnoj mobilnosti na FER-u na kolegiju Strojno učenje 1.

Trud se uvijek isplati

Priče Petre i Andreasa ističu dinamične mogućnosti dostupne studentima FOI-ja i važnost balansiranja akademskih i izvannastavnih aktivnosti. Njihova postignuća pokazuju kako proaktivno sudjelovanje u studentskom životu može voditi do osobnog rasta, profesionalnog razvoja i ispunjavajućeg studentskog iskustva.

– Kako nastavljaju svoje akademske putove, njihova posvećenost i svestranost zasigurno će ih dovesti do izuzetnih karijernih prilika u budućnosti, a mi im u tome želimo svu sreću, poručili su s Fakulteta.