Pretraga

Kakvi likovi: Hrvatski studiji na svojoj stranici otvorili ‘prijave za studij’ koji ne postoji

A- A+

Fakultet hrvatskih studija na svojim se stranicama hvali studijem odgojno-obrazovnih znanosti, a otvorili su i prijave. Sve bi to bilo skroz uobičajeno da ban nadležne institucije nisu potvrdile da takav studij – ne postoji.

hrvatski studiji

foto: srednja.hr

Dosta luda priča ovih dana stiže sa zagrebačkog sveučilišta. Fakultet hrvatskih studija na svojim stranicama ima otvorene prijave za studij koji još, de facto, ne postoji.

Otvorili prijave, a studij ne postoji

Na službenim stranicama među integriranim studijima na FHS-u odnedavno se nalazi i studij Odgojno-obrazovne znanosti (pedagogija). Za taj program kažu da je “nastao kao odgovor na odgojne potrebe hrvatskoga društva u čijem je središtu i sveobuhvatna reforma sustava odgoja i obrazovanja” te ističu kako je “koncepcijski i sadržajno” jedinstven, kako na zagrebačkom sveučilištu, tako i u državi. Kao posebnosti dalje naglašavaju usmjerenost na nove oblike podučavanja, izjednačenost teorije i prakse, dvopredmetnost i interdisciplinarnost.

Na vrhu rubrike s tim informacijama nalazi se poveznica s porukom “prijavite se na studij odgojno-obrazovnih znanosti (pedagogije)”. Ta vas poveznica, zaista, vodi na obrazac koji je naslovljen kao prijava na studij. Tu morate upisati svoje ime, prezime, OIB, detalje o ispitima koje ste pisali na maturi, natjecanjima te izabrati u kojoj bi ste dvopredmetnoj kombinaciji studirali odgojno-obrazovne znanosti na Hrvatskim studijima. Pri dnu obrasca nudi se, izborno, rubrika za motivacijsko pismo ili motivacijski video. U lijevom donjem uglu napominje se da svi zainteresirani za studij moraju kroz sustav Postani student odabrati neki drugi dvopredmetni studij na FHS-u.

Na kraju stoji poruka kojom se implicira da je obrazac zapravo iskazivanje interesa, odnosna predbilježba za novi studij. I sve to bilo bi možda tek malo neukusno, pogotovo uzmemo li u obzir da se pedagodija već može studirati u još pet hrvatskih sveučilišnih gradova, da Fakultet hrvatskih studija uopće ima svoj studij pedagogije, ili kako ga oni vole nazivati, odgojno-obrazovnih znanosti. No, taj studij, upućenijima u akademske prilike poznato, još uvijek ne postoji.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [80.49 KB]

Procedura još ni blizu nije gotova

Kako nam je potvrđeno iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja, studij odgojno-obrazovnih znanosti nije upisan u Upisnik studijskih programa. Radi se o evidenciji svih akreditiranih, pokrenutih studija u državi. Štoviše, kako nam je rečeno iz Ministarstva, prema informacijama kojima raspolažu studij odgojno-obrazovnih znanosti na Hrvatskim studijima u postupku je dobivanja prethodnog odobrenja Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Radi se o standardnjoj proceduri koju nalaže Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

– Na posljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj održanoj 18. lipnja 2021. godine u Zagrebu imenovan je izvjestitelj za integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Odgojno-obrazovnih znanosti (pedagogije) Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu koji treba pripremiti analizu studijskog programa za narednu sjednicu Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, poručili su iz Ministarstva.

Napominju, međutim, da su u međuvremenu zaprimili zahtjev zagrebačkog sveučilišta za upis spomenutog studija u Upisnik studijskih programa, no taj će se postupak, kažu nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, provesti tek nakon što dobiju prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća.