Pretraga

Knjige nisu mrtve! Studenti uopće ne čitaju one digitalne

A- A+

Novo istraživanje o navikama čitanja kod studenata iz cijelog svijeta pokazalo je kako čak 92% preferira tiskane knjige od digitalnih materijala i e-knjiga. Čini se kako su užitak okretanja stranica i miris svježe tiskane knjige ipak otporni na vrijeme.

Flickr; The Marmot

Izdvojeni članak

E-knjige razbijaju trend: Dječaci čitaju više od djevojčica

U budućnosti knjiga više neće biti. Bar ne onom obliku u kojem ih mi poznajemo. Umjesto tiskanih slova, imat ćemo pixele, a umjesto naslovnica, imat ćemo ikonice.

To je narativ u koji smo vjerovali. Tisak je mrtav, a e-knjige su budućnost. Najnovija istraživanja pokazuju da to možda ipak nije tako, piše Huffington Post.

Naomi S. Baron, autorica knjige Words Onscreen: The Fate of Reading in a Digital World, istraživala je navike čitanja studenata iz cijelog svijeta i otkrila kako 92% njih više voli tiskana izdanja.

Baron svoja otkrića objašnjava zadovoljstvom koje čitatelj dobije okrećući stranice i akumulirajući pročitano te zasićenost ekranima kod mladih koji veći dio radnog i privatnog vremena troše pred kompjutorima i mobitelima. E-knjige često je i teže čitati jer pažnju lako odvlače drugi sadržaji.

Ovakva otkrića idu ruku pod ruku s nedavnim padom prodaje e-Knjiga. Čak je i Amazon, online knjižara koja je dijelom i zaslužna za proboj e-knjiga na tržištu najavila otvaranje ‘materijalnih’ knjižara.