Pretraga

Manijak hara studentskim domom i uhodi studentice: ‘Ne boj se, neću ti ništa, trebam upaljač’

A- A+

Vidjela ga je da stoji uz rub prozora i pomislila da možda nekoga čeka. No, iduću ga je, pred zoru, opet ugledala. Imao je crnu kapuljaču, lice mu se nije jasno vidjelo. Ubrzo je shvatio da je viđen. Odmah je zatvorila rolete, ali onda se začulo otvaranje požarnih vrata. Koraci su dopirali do njene sobe, kvaka se pomaknula, a ona je promrzla od straha. Nasreću, kad je shvatio da su vrata zaključana, otišao je. Jezivo je iskustvo Marine, studentice i stanarke Studentskog doma Cvjetno naselje koja je došla u bliski susret s manijakom koji tamo hara već nekoliko dana i uhodi stanare doma.

Studentski dom Cvjetno naselje
Foto: srednja.hr

Marinin susret s manijakom dogodio se u noći s četvrtka na petak. Podijelila je to sa svojim sustanarkama, a one su joj ispričale da su doživjele slične situacije.

I drugim studenticama pokušao ući u sobu

Njenoj susjedi iz hodnika, priča nam Marina, pet dana prije nepoznati je muškarac pokušao ući u sobu. Imala je otprilike slično iskustvo. Sjeća se lupanja stražnjih vrata i zatim korake u hodniku.

– Na pitanje tko je, rekao je “ne boj se, neću ti ništa, trebam upaljač”. Ne znamo radi li se o istoj osobi, ali glas joj je bio nepoznat. Kad je čuo da je s njom još netko u sobi, otišao je. Dvojici kolega iz soba za studente sa invaliditetom je isto stajao pred prozorom. Jednom od njih tri noći zaredom pokušavši podići spuštenu roletu bez glasa. Zadnji put sa petka na subotu u isto doba kad i meni. Drugom je lupao po prozoru i na vrata, ali ne tako nedavno, pa možemo samo pretpostaviti da se radi o istom, rekla nam je.

Nakon što je shvatila o čemu se radi, sve je prijavila upravi Cvjetnog. Rekli su joj da su razgovarali s portirom i zaštitarom. Pritom valja napomenuti da postoji samo jedan zaštitar na osam paviljona doma. Obećali su joj intenzivirati nadzor kamerama i fizički.

– Na moje pitanje zašto ne pošalju snimku s kamere policiji rekli su da nema smisla obzirom da se ne vidi i ne može identificirati lice. Jučer sam od drugog portira saznala da postoji više snimki s više nadzornih kamera istog muškarca kako se zaustavlja nakratko pored nekoliko paviljona. Dobila sam uvid u snimku pored mog prozora i sudeći prema vremenu na kameri kad je stigao do prozora i vremena kad se maknuo od mojih vrata sobe kada sam zvala portira, stajao je otprilike dvadesetak minuta ispod mog prozora, ispričala nam je Marina.

Izdvojeni članak

Manijakalni ispad u domu na Savi: Ušao djevojkama u sobu, skinuo se i zaključao vrata

‘Plaćamo dom i imamo pravo na sigurnost i zaštitu’

Ako postoji više snimki s kojih se nešto može vidjeti, a očito je da postoji, tvrdi Marina, nije na Upravi doma da procjenjuje ima li smisla predati snimke policije, već su to dužni službeno napraviti. Po domskom pravilniku, kaže, svi studenti plaćaju dom, a time imaju pravo na sigurnost i zaštitu.

– Osim toga trebalo bi postaviti kamere i ispred stražnjih vrata gdje ne postoje jer je tu jako prometno premda se taj ulaz/izlaz smije koristiti samo u slučaju nužde. Isto tako potrebne su i kamere u hodniku gdje su sobe, a ne samo na glavnom ulazu u paviljone kojeg, realno u praksi, dosta manji broj studenata i prolaznika koristi. Zatim, pojačati broj zaštitara jer jedna osoba fizički ne može stražariti istovremeno pored svih 8 paviljona niti ih pravovremeno imati u vidokrugu, a naročito obzirom na činjenicu da se protupožarna vrata zbog slučaja nužde ne smiju iznutra zaključavati, navodi Marina.

Budući da su neke sobe u prizemlju s prozorima dosta nisko i lako ih je preskočiti, smatra, bilo bi sigurnije imati rešetke na prozorima.

– Obzirom na razne vrste invaliditeta stanara i stanarki doma u dva paviljona, dobro bi bilo ugraditi barem u te sobe neki jednostavan gumb za znak uzbune. Prethodno, dok je na Cvjetnom postojala usluga dnevne asistencije studentima, takvo nešto je izrađeno na zidu pored kreveta, ali otkako su prestali pružati uslugu dežurne asistencije, ti gumbići su onesposobljeni. I svakako ukoliko osoblje doma ima u posjedu bilo kakav trag nekom predatoru, dužna je obavijestiti policiju nakon prijave dotičnog od strane bilo koga od nas, zaključila je.23.

Naknadno nam je studentica Marina javila da je dobila poziv od upravitelja doma. Rekao joj je da je u kontaktu s načelnikom Policijske uprave Trnje i da su predali videosnimke. Naćelnik bi, kaže nam studentica, trebao danas oko 15 sati doći i potencijalno tražiti njezinu izjavu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap