Ministarstvo upozorava: Kazna za kupoprodaju studentskih domova je do pet godina zatvora

Prodavati ili kupovati studentski dom kod nas se smatra nečim normalnim i studenti se toga uopće ne srame. Iako su svjesni da je kupoprodaja ilegalna i da krše Pravilnik, ne boje se jer se gotovo nikoga nikad u tome ne otkrije, a ni sankcije nisu strašne. O problemu kupoprodaje domova pisali smo u više navrata, no ni to nije pomoglo da se studente osvijesti o šteti koja se nanosi društvu. Ipak, neki bi konačno mogli dobiti razlog za brigu. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na naš upit odgovorili su da ovakve prijevare podliježu Kaznenom zakonu. Provjerili smo članak zakona na koji su nas uputili i shvatili da bi po njemu neki mogli završiti u zatvoru.

foto: Pixabay.com / obrada:srednja.hr

Kada studentski centri objave privremenu rang-listu rezultata za smješaj u domove, ne treba dugo čekati na jednu od najvećih ‘akcija’ među studentima. Prodaja i kupovina domovima uobičajena je pojava na koju kontinuiramo upozoravamo i problem kojem smo posvetili puno tekstova.

Komentar: Prodaješ mjesto u domu? U redu je, svi to rade

Straha od institucija (Studentskog centra) nema jer nema ni većih sankcija, a uz to se ilegalci gotovo nikada ne otkriju. Kršenje Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje i domskog reda studente inače ne brine, no možda ih zabrine činjenica da kupoprodajom domova krše i Kazneni zakon.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe kako su subvencijske prevare podložne članku 258. Kaznenog zakona te ukoliko se provjerama utvrdi da je student/ica dao/la neistinite podatke s ciljem ostvarivanja prava na subvenciju, studentski centri dužni su po službenoj dužnosti podnijeti prijavu nadležnim tijelima, obavještavaju nas iz MZO-a.

U članku koje Ministarstvo spominje piše da se takve prijevare kažnjavaju zatvorom od šest mjeseci do pet godina, a uz davanje netočnih ili nepotpunih podataka, kažnjava se i onaj tko propusti obavijestiti davatelja državne potpore (u ovom slučaju SC) o promjenama važnim za donošenje odluke o državnoj potpori.

Screenshot Kaznenog zakona

Upozorenje Ministarstva o zakonu koji je već dugo na snazi teško da će utjecati na velik broj kupljenih/prodanih domova. Utjeha za prevarante svakako će biti činjenica da se rijetko koji ilegalac otkrije, no Studentski centar Zagreb nekoliko je puta potvrdio da se kontrole vrše, pa mogućnost ipak postoji.

2 komentara

  1. I ako nekoga uhvate teško da će se dobiti zatvorska kazna,halo neki dan otkriveno da je lik uz sebe imao drogu od više kila u više milijunskoj vrijednosti pa nije dobio zatvor nego se fino izvukao.. koliko znam max za kupovinu i prodaju je izbacivanje iz doma i oduzimanje studentski prva to jest xice i prava rada….

Odgovori