Pretraga

Mladež HDZ-a hvali odluku Vlade koju je po zakonu bila dužna donijeti

A- A+

Mladež HDZ-a danas je podržala poštivanje zakona. Najlakše je tako opisati činjenicu da su pozdravili odluku ministra obrazovanja Radovana Fuchsa o povećanju minimalne studentske satnice za 1 kuhu i 17 lipa. Fuchs je, naime, Zakonom o obavljanju studentskih poslova koji je donijela njegova prethodnica to bio dužan učiniti.

Ivan Vidiš, predsjednik Mladeži HDZ-a
Foto: Screenshot YouTube

– Vlada Republike Hrvatske predvođena Andrejem Plenkovićem prepoznaje važnost snažnog ulaganja u mlade. Mlade generacije, kao i one koje tek dolaze, pokretači su hrvatskog razvoja. Mladež će i u budućnosti predlaganjem politika i mjera ponuditi odgovore na izazove s kojima se mladi svakodnevno suočavaju, napisali su danas iz Mladeži HDZ-a na društvenim mrežama uz poveznicu na tekst stranačkog portala u čijem se naslovu slavi činjenica da je podignut studentski minimalac.

Za sve zaslužna Divjak

Povodom povećanja satnice za studentske poslove medijima je izjavu dao Ivan Vidiš, predsjednik HDZ-ove mladeži, inače zaposlenik Ministarstva rada i kandidat na listi stranke na parlamentarnim u I. izbornoj jedinici.

– U posljednjih nekoliko godina više puta podignuta je minimalna studentska satnica. Također, snažnim zalaganjem omogućen je rad izvanrednim studentima, a podignut je i neoporezivi prag za studentski rad na 63.000 kuna godišnje, istaknuo je Vidiš, prenosi Index.

Izdvojeni članak

Fuchs donio službenu odluku: Povećana minimalna studentska satnica za 2021.

Podsjetimo, studentski minimalac, odnosno minimalna studentska satnica obračunava se tako što se minimalna plaća u Hrvatskoj podijeli sa 160. Kako raste minimalna plaća, tako posljedično raste i studentski minimalac.

Pisali smo kako je u više navrata u posljednjih par godina došlo do povećanja studentskog minimalca, a zadnji se dogodio prije par dana kada je ministar obrazovanja Radovan Fuchs donio i službenu odluku. Sad je tu odluku, puna hvale i slave za Vladu i ministra, pozdravila Mladež HDZ-a.

Mladi podržali poštivanje zakona

Odluku o povećanju studentske satnice, napomenimo, ministar obrazovanja dužan je donijeti svaki put kada naraste minimalna plaća u Hrvatskoj. Sve to određeno je Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Taj je zakon, premda je stupio na snagu za vrijeme Plenkovićeve Vlade, donijela bivša ministrica Blaženka Divjak, nestranačka osoba koju je na vlast doveo HNS prilikom koaliranja s HDZ-om.

Zasluga za stalna povećanja studentske satnice, dakle, prvenstveno pripada ministrici koja nije iz HDZ-a. Osim toga,  njezinim je Zakonom svaki budući ministar, ukoliko se Zakon ne izmijeni, obvezan donijeti odluku o povećanju studentskog minimalca. Drugim riječima, HDZ-ov ministar Fuchs donošenjem odluke o povećanju satnice za studentske poslove samo i isključivo poštuje Zakon, a mladež kada takve odluke pozdravi, stoga, očito samo pozdravlja poštivanje Zakona.