Pretraga

Na koji način odabrati temu za diplomski rad

A- A+

Pisanje diplomskog rada za neke studente prođe bezbolno, dok se drugi dobrano namuče. Sve ovisi o prvom koraku – odabiru teme. Ako izaberete nešto što vas doista zanima te je u okviru vaših mogućnosti, ne biste se trebali previše namučiti. Provjerite na što trebate paziti prije nego što prijavite neku temu za svoj diplomski.

Diplomski rad za mnoge studente je velika muka te se pribojavaju trenutka kad budu trebali izabrati mentora te mu prijaviti temu kojom bi se bavili. No pisanje diplomskog se pretvori u noćnu moru samo onim studentima koji naprave pogrešan korak odmah na početku – pri izboru teme. Da se i sami ne biste ‘usosili’, provjerite na koji način trebate birati temu za svoj diplomski rad.

Izdvojeni članak

Studenti koji spomenu u diplomskom radu ime grada zaradit će 1.500, a u doktorskom čak 3.000 kuna

Nešto što vas doista zanima

Na samo početku morate paziti da odaberete temu koja vas doista zanima. Naime, fakultet birate prema svojim afinitetima, jer u protivnom postoje velike šanse da nećete biti zadovoljni niti da ćete isti završiti. Slična situacija je i s pisanjem diplomskog rada. Ako se bavite nečim za što pokazujete veliki interes, neće vam biti problem provesti nekoliko mjeseci radeći na toj temi. Izaberete li nešto čisto da se riješite, a nije vam nimalo blisko, zapast ćete u veće probleme i potencijalno izgubiti volju za pisanjem.

Ne obazirite se na popularnost, nego na važnost

Kad odete kod mentora te mu odlučite predložiti temu, nemojte misliti o njenoj popularnosti. Ako smatrate da je važna te da bi vaš rad doista ostavio traga na tom području, onda to na odlučan način i prezentirajte profesorima i bacite se na posao.

Izdvojeni članak

Uz diplomski rad snimio film i predstavu te pokazao kako se boriti sa životnim poteškoćama

Nije ključna literatura

Većini je najbitnije da postoji dosta literature koju bi mogli konzultirati za vrijeme pisanja rada, provođenja istraživanja i slično. Istina, važno je imati dostatnu literaturu, no ne i najvažnije. Mnogi mentori preporuče studentima koje knjige trebaju za teorijski okvir ili pomoć pri pisanju rada, ali ključan dio je vaše istraživanje ili drugi tip samostalnog rada. Ako ste osmislili dobar koncept te izabrali metode kojima ćete prikupiti dovoljno podataka, objavljeni članci i knjige ne igraju veliku ulogu.

U okvirima vaših mogućnosti

Morate paziti da ne uzmete prevelik zalogaj, pogotovo ako ste vremenski ograničeni i znate da vam u narednom razdoblju neće biti jedini zadatak pisanje diplomskog rada. Pritom se konzultirajte s mentorom da vam od prilike kaže koliko vremena biste trebali otprilike utrošiti na rad pa ćete lako izračunati jeste li u mogućnosti to napraviti ili ne.