Pretraga

Odgođena proslava Dana Sveučilišta u Zagrebu: Ipak, pogledajte popis nagrađenih nastavnika i studenata

A- A+

Sveučilište u Zagrebu objavilo je kako zbog epidemiološke situacije ove godine neće održati u fizičkom obliku. Dies Academicus zagrebačko sveučilište svake godine svali 3. studenoga, a i ove su godine tim povodom nagrađeni najbolji nastavnici i studenti. Pripremili su i virtualnu izložbu na kojoj možete vidjeti i sve dosadašnje rektore.

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

– Sva događanja koja se već tradicionalno održavaju u okviru proslave, koji uključuju i svečanu dodjelu nagrada i priznanja te počasnih zvanja professor emeritus, zbog pogoršane epidemiološke situacije bit će organizirana naknadno, kada se za to steknu potrebni uvjeti, poručuju sa Sveučilišta u Zagrebu.

No, objavili su imena novih profesora emeritusa, kao i nagrađenih nastavnika i studenata.

Na temelju odluke Senata, 16 profesora Sveučilišta u Zagrebu u prigodi obilježavanja Dana Sveučilišta izabrano je u počasno zvanje professor emeritus.

‘Fran Bošnjaković’ Mornaru, ‘Andrija Mohorovičić’ Vondračeku

Ovogodišnji dobitnik nagrade ‘Fran Bošnjaković’ je prof. dr. sc. Vedran Mornar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a prof. dr. sc. Zoran Vondraček s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovogodišnji je laureat nagrade ‘Andrija Mohorovičić’. Nagrada ‘Andrija Štampar’ Sveučilišta u Zagrebu za 2020. godinu, koja se dodjeljuje za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području biomedicinskih znanosti, bit će naknadno dodijeljena peterim laureatima: prof. dr. sc. Borisu Brkljačiću i prof. dr. sc. Milošu Judašu s Medicinskoga fakulteta, prof. dr. sc. Željku Grabareviću s Veterinarskoga fakulteta, prof. dr. sc. Asji Čelebić sa Stomatološkoga fakulteta i prof. dr. sc. Branki Zorc s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrada Ars summa Universitatis Sveučilišta u Zagrebu, koja se dodjeljuje za promicanje umjetničke discipline i struke, nacionalne kulture i umjetnosti te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u umjetničkom području arhitekture, dodijeljena je dr. art. Nenadu Fabijaniću, redovitom profesoru Arhitektonskoga fakulteta, i art. Ines Krasić, redovitoj profesorici Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodi obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu, a na temelju odluke rektora i Rektorskoga kolegija Sveučilišta u Zagrebu, dobitnici Zlatne počasne medalje za 2020. godinu su akademik Zvonko Kusić, Geodetski fakultet, Građevinski fakultet, Medicinski fakultet i general-pukovnik Mato Pađen.

Također, kao i prethodnih godina, rektor Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o dodjeli posebnih priznanja studentima Sveučilišta u Zagrebu, kao i spomenmedalja profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2019./2020.

Virtualna izložba – pregled ključnih točaka u povijesti Sveučilišta

U okviru obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu pripremljena je i virtualna izložba Sveučilište – jučer, danas, sutra. Cilj je virtualne izložbe upoznati širu javnost s prošlošću i sadašnjošću te s djelovanjem Sveučilišta u Zagrebu i njegovih sastavnica te promicati vrijednosti njegove kulturne baštine korištenjem digitalizacije i mrežnih tehnologija. Izložba je zamišljena kao pregled ključnih točaka u povijesti Sveučilišta i njegovih sastavnica koje su predstavljene na vremenskoj lenti, a unutar svake od njih daje se uvid u najstarije spomene toga događaja, teme ili lokalitete.

Zanimljivo, virtualna izložba na vremenskoj lenti prikazuje i rektore Sveučilišta od 1874. do današnjega dana. Svaka objava na vremenskoj lenti ima i slikovnu ili tekstovnu poveznicu sa sadašnjošću kako bi se osigurao sadržaj koji je
blizak suvremenom posjetitelju. Također, za istraživače su osigurane cjelovite preslike knjiga, časopisa, disertacija i arhivske građe koje se bave Sveučilištem i njegovim djelovanjem. Virtualnu izložbu možete pogledati ovdje.

POGLEDAJTE POPIS NAGRAĐENIH STUDENATA I NASTAVNIKA:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [758.38 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.