Pretraga

Ogromna tuga na FER-u: U 53. godini života preminuo cijenjeni profesor Tomislav Pribanić

A- A+

Hodnicima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) zavladala je tuga. U 53. godini života preminuo je profesor Tomislav Pribanić. Bio je vrlo cijenjen među kolegama, kojima će ostati u trajnom pamćenju ne samo kao vrsni stručnjak, nego i prijatelj.

Tomislav Pribanić | Foto: Pexels/FER

Tužne vijesti stižu sa zagrebačkog FER-a. U ponedjeljak je u Zagrebu, u 53. godini života, preminuo profesor Tomislav Pribanić.

Tomislav Pribanić bio je cijenjeni znanstvenik i nastavnik

– Profesor Pribanić dao je izniman doprinos razvoju područja računalnog vida te mjerenja i analize biomedicinskih signala. Ostat će nam u trajnom sjećanju kao cijenjeni znanstvenik, stručnjak, nastavnik, kolega i prijatelj. Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 19. lipnja 2024. godine, u 12:00 sati u krematoriju na Mirogoju. Uime Uprave FER-a, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija te svih zaposlenika Fakulteta izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima, navode s FER-a.

Pribanić je srednjoškolsko obrazovanje završio u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu i Chestertonu HS, Indiana, u SAD-u, 1990. godine. Godinu kasnije upisao je Elektrotehnički fakultet u Zagrebu te se na njemu i zaposlio nakon studija. Doktorirao je 2005. godine i na FER-u radio punih 27 godina.

Dobitnik je niza priznanja

Prošle godine Tomislav Pribanić izabran je u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju u dva znanstvena polja – elektrotehnici i računarstvu.

– Njegov glavni istraživački interes uključivao je računalni vid i mjerenje i analizu biomedicinskih signala. Autor je ili koautor 24 izvorna znanstvena rada i više od 60 konferencijskih radova. Vodio je ili bio suradnik na nizu domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata. Rezultati njegovih istraživanja implementirani su u tehnološke projekte, a dobio je i više priznanja za inovacije. Bio je član suradnik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, član senior IEEE-a i član HDBIMF-a, navode s FER-a.

Studentima je držao kolegije iz područja algoritama i podatkovnih struktura, obrade slike, senzora i analize ljudskog pokreta na prijediplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Kako navode s Fakulteta, bio je mentor više od 60 diplomskih radova i završnih radova te četvero pristupnika koji su stekli akademski stupanj doktora znanosti. Tomislav Pribanić dobitnik je i niza nagrada i priznanja za svoj rad.

– Tomislav Pribanić je primljen u članstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske 2012. godine kao član suradnik Odjela sustava i kibernetike te je kroz aktivnosti Odjela sudjelovao u njenom razvoju i napretku što je doprinijelo ostvarivanju ciljeva Akademije. Uime Akademije tehničkih znanosti Hrvatske izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima, navode s Akademije.