Pretraga

Otkrivamo misterij ‘Majburgera’ iz menze na zagrebačkoj Ekonomiji

A- A+

Studentima koji se redovno hrane unutar menzi na zagrebačkim fakultetima zasigurno nije promakao neobični naziv jela ‘majburger’ u Kefa-i na Ekonomskom fakultetu. Stoga smo odlučili provjeriti s osobljem koje radi u spomenutom studentskom restoranu, podrijetlo naziva ovog jela, kao i njegov sadržaj.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Mistično jelo majburger, koje se služi u popularnoj Kefa-i na Ekonomskom fakultetu, zasigurno je privuklo pozornost većini studenata koji su se odlučili na objed u spomenutoj menzi. Stoga smo odlučili doznati zašto se baš ovako zove jelo koje po svemu podsjeća na hamburger te je li naziv različit radi svoga sadržaja.

Izdvojeni članak

Top lista zagrebačkih menzi: Ekonomija

Sastav majburgera

Upitom smo nemalo iznenadili blagajnicu, a osobito jednu od dviju gospođa koje rade na posluživanju hrane, koja nam je zamišljeno rekla ‘vidite, nikada nisam razmišljala o tome, zašto se to zove majburger’.

Pojasnila nam je da ništa neobično ovo jelo nema u svome sastavu, nego da se sastoji od peciva, miješanog svinjsko – junećeg mesa te unaprijed stavljenih priloga kečapa, majoneze, lista zelene salate i kiselih krastavaca.

No sve tri sugovornice, nisu imale odgovor zašto naziv majburger.

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: Ekonomski fakultet dobiva novu liniju u menzi, a planira se i preuređenje KEFA-e

Podrijetlo naziva i njegov tvorac

Međutim, jedno je sigurno. Kefa na Ekonomskom fakultetu nije izumitelj jela naziva majburger.

Tvorac ove riječi je prehrambena tvornica iz Bjelovara ‘5. maj’, koja je vjerojatno zbog mjeseca koji im se krije u nazivu, tako nazvala svoj ‘specijalni’ sendvič odnosno majburger.

U reklami koja je bila emitirana za ovaj proizvod spominje se i konstatacija svojatanja ‘naš burger’, tako da postoji mala mogućnost da je naziv kombinacija engleske imenice burger, te posvojne zamjenice ‘my’, za dotični sendvič ortografski prilagođen u ‘maj’.

Bilo kako bilo s egzaktnim podrijetlom imena, sigurno je da je ono dolazi od naziva za proizvod prehrambene tvrtke 5. maj iz Bjelovara, koja je u međuvremenu, točnije 2002. godine prestala s radom.