Pretraga

Ovo je novi Pravilnik o studiranju na Sveučilištu u Zagrebu: U javnu raspravu stiglo 260 komentara

A- A+

Na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu izglasan je novi Pravilnik o studiranju na prijediplomskim i diplomskim studijima koji na snagu stupa 1. listopada. Prvi je put da se taj dokument mijenja od 2008. godine, a sve zbog novog Zakona o visokom obrazovanju iz 2022. godine. Novi Pravilnik tako, za razliku od starog, više ne predviđa ograničenje broja izlazaka na ispite. U javnu raspravu pristigao je 261 komentar, a prihvaćeno je njih oko 80.

sveučilište u zagrebu

Matična zgrada Sveučilišta u Zagrebu, 20. 2. 2024. | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Od jeseni Sveučilište u Zagrebu imat će novi Pravilnik o studiranju na prijediplomskim i diplomskim studijima. Dokument je izglasan na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu krajem svibnja, a na snagu stupa 1. listopada.

U novom Pravilniku više nema ograničenja o broju izlazaka na ispit

Stari Pravilnik datirao je još u 2008. godinu, a ove izmjene nužne su zbog promjena koje je donio novi Zakon o visokom obrazovanju iz 2022. godine. U njemu više nema odredbe kao ranije prema kojoj status studenta prestaje ako u dvije uzastopne godine student ne prikupi najmanje 35 ECTS-a, kao što ni nema ograničenja u pogledu broja izlazaka na ispit. Također, student koji izgubi redoviti status jer je iskoristio pravo ponavljanja studijske godine može nastaviti studij u izvanrednom statusu.

U javnu raspravu pristigao je 261 komentar, od čega je prihvaćeno njih oko 80. Nekoliko komentara dao je Andrej Mitić iz Studentskog zbora Filozofskog fakulteta. Prihvaćen je njegov prijedlog da se iznimno izvedbeni plan nastave može promijeniti tijekom akademske godine zbog opravdanih razloga (trudnoća, inozemno usavršavanje, stipendije, mirovina i slično). Predložio je da uzimajući u obzir okolnosti pandemije i potresa, kada se posebnim aktima donosila odluka o produljenju maksimalnog trajanja studija, treba dozvoliti i mogućnost Senatu ili sastavnicama da sukladno izvanrednim okolnostima donesu akt kojim se produljuje maksimalno trajanje studija. Prijedlog mu je djelomično prihvaćen pa je tako u Pravilnik dodana odredba o izvanrednom stanju.

– U slučaju elementarne nepogode, ratnog stanja ili druge neposredne ugroze stanovništva, Senat može drugačije od načina propisanog ovim Pravilnikom urediti donošenje i izmjene izvedbenog plana studija i ispitnih rokova, oblike i metode praćenja i vrednovanja postignutih ishoda učenja, načine polaganja ispita, napredovanje kroz studij te završetak studija. O tim pitanjima odluku donosi Senat, na prijedlog stručnog vijeća sastavnice, stoji u izvješću javne rasprave.

Dodan je i stavak da je nastavnik dužan upisati ocjenu iz provedenog ispita odnosno završnu ocjenu kolegija u informacijski sustav u roku od pet radnih dana od objave rezultata ispita. Dekan Medicinskog fakulteta Slavko Orešković tražio je da se pod Informacije o studijskim programima – Opis pojedinih kolegija doda i opcija turnusne nastave. To je prihvaćeno te je dodana turnusna, modularna ili blok nastava.

Izdvojeni članak
fakultet_studenti_upisi na fakultete

Mijenja se pravilnik o studiranju u Zagrebu: Nema ograničenja izlazaka na ispite, ponavljačima treća šansa

Fakultet mora objaviti ispitne rokove dva tjedna prije početka semestra

Nakon javne rasprave dopunjen je i stavak koji sada glasi da na temelju akademskog kalendara stručno vijeće sastavnice donosi kalendar nastave i ispitnih rokova i objavljuje ga na mrežnoj stranici sastavnice najmanje dva tjedna prije upisa na studij, odnosno upisa u idući semestar ili studijsku godinu. Dekan Grafičkog fakulteta Klaudio Pap tražio je razjašnjenje što se događa sa studentima koji ne upišu višu godinu (ponavljači), nastavno na članak da student koji je upisan u višu godinu studija participira u troškovima studija. Zbog toga je jedan stavak promijenjen.

– Student koji nema pravo na subvenciju participacije školarina iz državnog proračuna, sastavnica naplaćuje participaciju školarina prema modelu koji je donijelo stručno vijeće sastavnice i zajedničkim kriterijima navedenima u odluci Senata, piše u izvješću javne rasprave.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu

Izgleda, zagrebačke fakultete uskoro čeka nova obveza: Nastavu će održavati i – profesori emeritusi

Dekan Filozofskog ukazao na usklađivanje sa Zakonom o autorskom pravu

Napomenuto je i da se nova pravila studiranja u potpunosti odnose na studente koji su upisali prvu godinu studija u akademskoj godini 2023./2024. te na ranije upisane studente, pod uvjetom da su nova pravila za njih povoljnija. Prihvaćen je i komentar dekana Filozofskog fakulteta Domagoja Tončinića u kojem je zatražio da se jedan stavak nadopuni zbog usklađivanja s odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

– Stavak 10. dopunjuje se i glasi: Student u redovitom i student u izvanrednom statusu mogu sklopiti ugovor o studiranju sa sastavnicom. Ugovorom o studiranju pobliže se uređuje međusobna
prava i obveze tijekom studija, način financiranja studija, pravila o postupanju s autorskim djelima i pravila o postupanju s pravima industrijskog vlasništva studenta i njihovom iskorištavanju te druga važna pitanja za ugovorne strane, stoji u izvješću s javne rasprave.

Cijeli novi Pravilnik o studiranju koji stupa na snagu 1. listopada možete pogledati u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab