Pretraga

Pojašnjavamo što znači pauziranje godine i kako se razlikuje od upisa mirovanja obveza na faksu

A- A+

Pauziranje godine – ‘kako to napraviti, koje papire odnijeti na fakultet pri upisu’, jedno je u nizu pitanja koje ovih dana dobivamo od maturanata putem maila i društvenih mreža. Pa smo odlučili ukratko pojasniti koja je razlika između onoga što se kolokvijalno naziva pauziranje godine i upisa mirovanja obveza na studiju.

Ilustracija: Pexels

Pred maturantima su dani odluke koji će uvelike utjecati na to kako će izgledati sljedećih nekoliko godina njihova života. Upisati faks i koji ili pauzirati godinu jer ‘upadate’ samo na fakultete koji vas baš i ne privlače previše? Sudeći prema količini poruka koje dobivamo u virtualne sandučiće ovih dana, upravo pojam ‘pauziranje godine‘ mnoge zbunjuje, pa smo ga ukratko odlučili pojasniti.

Što je pauziranje godine?

Pauziranje godine nije nešto što se upisuje nakon što ostvarite pravo studiranja na nekom od fakulteta s vašeg popisa, nego znači da ove godine uopće nećete upisati studij. U tom slučaju, sve što trebate napraviti do 21. srpnja u 13:59 h jest odjaviti sve studije koje imate u sustavu Postani student. U protivnom, ako na nekom od studija ostvarite pravo upisa i dobijete upisni broj a ne upišete taj studij, fakultet vam može naplatiti oportunitetne troškove u visini školarine.

Naravno, nakon što ste odustali od upisa na ljetnom roku, za upis možete ponovno konkurirati na jesenskom roku, ako se predomislite. No, tada ćete moći upisati samo studije na kojima je ostalo mjesta nakon ljetnog roka.

Nakon godine pauze, za upis na studijske programe možete konkurirati sljedeće godine. Maturu, ako ste zadovoljni dobivenim ocjenama, ne morate ponovno polagati jer rezultati tih ispita nemaju ‘rok trajanja’. Kada za to dođe vrijeme, što je obično početak prosinca, sa starim ćete se TAN-om prijaviti u sustav Postani student. Nakon toga ćete dobiti novu korisničku oznaku i lozinku za obavljanje daljnjih radnji vezanih uz upise na studije – prijave, odjave fakulteta i sl.

Ako, pak, niste zadovoljni rezultatima ovogodišnje mature, pauzirate godinu i osim upisa dogodine planirate ponovno polagati i maturu, postupak je isti – u sustav Postani student prijavit ćete se pomoću starog TAN-a i zaprimiti novu korisničku oznaku i lozinku.

Kada za to dođe vrijeme, prijavljujete ispite koje ponovno želite pisati, odnosno ih kojih želite bolje ocjene. No, u slučaju da iduće godine ponovno pišete maturu iz predmeta na kojemu ste ove godine ostvarili pozitivnu ocjenu, plaćate trošak polaganja tog ispita.

Pauziranje godine nikako nije ‘smak svijeta’ i svakako godinu pauze možete iskoristiti na dobar način, za učenje ili povremeni posao. Osjećate li grižnju savjesti jer želite pauzirati, možda je najbolje da na poveznici pročitate iskustvo bivše maturantice koja je odlučila pauzirati godinu jer nije upala na prva tri izbora.

Izdvojeni članak

Vječna nedoumica maturanata: Kada će vam faks naplatiti školarinu i trebate li brisati studije s liste?

Za upis mirovanja studijskih obaveza treba imati opravdane razloge

A koja je razlika između pauziranja godine i upisa mirovanja studijskih obaveza? Mirovanje obaveza upisuju postojeći studenti, oni već upisani na studijske programe. No, ono se može upisati samo u iznimnim slučajevima u kojima ste spriječeni pohađati nastavu, polagati ispite i redovito izvršavati druge studijske obaveze.

Kako je pojašnjeno u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, poglavlju koje uređuje prava i obaveze studenata, mirovanje obaveza može se upisati za vrijeme služenja vojnog roka, trudnoće ili dulje bolesti.

Dodatno fakulteti i sveučilišta mogu detaljnije odrediti koji su to slučajevi, što je obično navedeno u pravilnicima o studiranju. Ondje je navedeno i koji je postupak za ostvarenje prava na upis mirovanja obaveza.

Tako, primjerice, u pravilniku o studiranju na Sveučilištu u Zagrebu piše da student stječe pravo na mirovanje obaveza rješenjem fakulteta, a nakon što je predao zahtjev s obrazloženjem zašto želi upisati mirovanje te tome doda traženu dokumentaciju (primjerice, liječnički nalaz ili potvrdu u slučaju bolesti).

Na Sveučilištu u Zagrebu studentu se, piše u istom pravilniku, mirovanje može odobriti za jedan semestar ili jednu godinu i ne uračunava se u vrijeme trajanja studiranja. Također, na ovom sveučilištu moguće je polagati ispite tijekom mirovanja, ako je student ostvario uvjete za to.

No, prije nego vas okolnosti prisile na upis mirovanja obaveza, oko svojih prava i mogućnosti informirajte se kroz pravilnik o studiranju koji bi se trebao nalaziti na web stranici vašeg fakulteta, a pomoć možete zatražiti i od studentskog pravobranitelja na faksu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap