Pretraga

Poklon za 70. rođendan: Ruđer dobio 72 milijuna eura, otkrili što će s novcima

A- A+

Potpisivanjem Ugovora vrijednog 72 milijuna eura, Institut Ruđer Bošković dočekuje 70. obljetnicu svojeg osnutka te prvo značajno ulaganje u svoju infrastrukturu od 1950. godine. Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

Planirani izgled nakon uređenja | ilustracija: Institut Ruđer Bošković

– Institut Ruđer Bošković važan je za cijelu hrvatsku znanost i za našu međunarodnu prepoznatljivost i odlučnost da kroz ovakve projekte idemo u korak s onim što predstavljaju inovacije, digitalizacija i sve ono što su glavna svojstva četvrte industrijske revolucije, u koji vlak Hrvatska mora ući i mora biti jednako brza, kazao je Andrej Plenković.
Premijer je danas nazočio svečanom potpisivnaju ugovora o izgradnji znanstvene infrastrukture i nabavi na Institutu Ruđer Bošković, koji je težak čak 70 milijuna eura.

Plenković je, kako stoji na stranicama Vlade, naglasio da je cilj vlade povećati izdvajanja u istraživanja i znanost na 2,5 posto BDP-a. Kaže kako su ‘naše ambicije do 2030. tri posto BDP-a’ i da Vlada želi pravu poveznicu između znanosti i gospodarstva. Podsjetio je i da su u protekle tri godine ulaganja  porasla sa 0,85 posto u 2017. na 1,11 posto BDP-a u 2019., te da je potrebno ubrzati još financiranje.

– Sve to dio je politike da znanstvenici doprinesu razvoju države, da mladi dobiju kvalitetnije obrazovanje i veću konkurentnost na tržištu rada, kazao je premijer. Siguran sam da će na ovaj način ovaj naš nacionalni centar postati i regionalni i europski vodeći centar izvrsnosti, zaključio je.

Fuchs: Želimo više istraživanja i mladih znanstvenika

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je današnji čin ‘formaliziranja projekta kruna svih nastojanja posljednjih godina’ i to na 70. obljetnicu Ruđera te da je to najveći projekt u Hrvatskoj na području znanosti. Njime će Ruđer dobiti vrhunsku infrastrukturu koja je zadnjih petnaestak godina bila prepreka njegovu razvoju.

– Želimo viša kvalitetnija, modernija istraživanja, više mladih znanstvenika, koji na će na vrhunskoj opremi povezati istraživanja i gospodarstvo i koji će afirmirati IRB na mapi vrhunskih instituta u Europi i šire, zaključio je Fuchs.

Ravnatelj IRB-a David M. Smith zahvalio je svima koji su radili na pripremi projekta i vlastima na podršci. Od 2012. od kada se priprema projekt, ovo je četvrta vlade i sedmi ministar, kazao je i dodao da njime Ruđer ulazi u novu fazu svojoj povijesti.

Iako je za svoj kapitalni projekt Institut prvotno dobio 60,7 milijuna eura, Vlada je taj iznos proljetos povećala na 72 milijuna.

Izdvojeni članak

Dosad najveće ulaganje u znanstvenu insfrastrukturu u Hrvatskoj: S Ruđera otkrili što će sa 72 milijuna eura

Grade i kongresni centar

Projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu predstavlja prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka, napominju s te institucije.

Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

– Zahvaljujući OZIP-u mi ćemo nabaviti sofisticiranu istraživačku opremu usklađenu s postojećom ekspertizom ruđerovih znanstvenika i potrebama gospodarstva RH, objasnio je proljetos dr. Smith te podsjetio kako čak ni vremešna infrastruktura nije spriječila znanstvenike IRB-a u postizanju izvrsnih rezultata te pozicioniranju Instituta kao najjače istraživačke institucije u povlačenju sredstava iz fondova EU.