Pretraga

Dosad najveće ulaganje u znanstvenu insfrastrukturu u Hrvatskoj: S Ruđera otkrili što će sa 72 milijuna eura

A- A+

Vlada je povećala iznos za unaprijeđenje infrastrukture Instituta Ruđer Bošković. Sa 72 milijuna eura, to je najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina. Ruđer će obnoviti postojeće i izraditi pet novih objekata.

Planirani izgled nakon uređenja | ilustracija: Institut Ruđer Bošković

– Nažalost, tržišna je cijena građevinskih radova u Hrvatskoj naglo porasla od inicijalnih procjena na početku prijave projekta 2012. godine. Također, promijenio se zakonski okvir u kojem se za gradnju zahtijeva zadovoljavanje energetskih certifikata nulte kategorije. Stoga se danas projekt OZIP ne bi nikako mogao realizirati u okviru prvotno predviđenog proračuna iz 2012. godine, objasnio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Iako je za svoj kapitalni projekt Institut prvotno dobio 60,7 milijuna eura, Vlada je taj iznos povećala na 72 milijuna eura.

Grade i kongresni centar

Projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu predstavlja prvo značajnije ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka, napominju s te institucije.

Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

– Zahvaljujući OZIP-u mi ćemo nabaviti sofisticiranu istraživačku opremu usklađenu s postojećom ekspertizom ruđerovih znanstvenika i potrebama gospodarstva RH, objasnio je dr. Smith te podsjetio kako čak ni vremešna infrastruktura nije spriječila znanstvenike IRB-a u postizanju izvrsnih rezultata te pozicioniranju Instituta kao najjače istraživačke institucije u povlačenju sredstava iz fondova EU.

Institut Ruđer Bošković 1950-ih | foto: IRB

Pohvalio se kako niti trenutna situacija nije spriječila znanstvenike Instituta da nastave predano raditi te kroz nekoliko inicijativa doprinositi u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Izdvojeni članak

Hrvati s Ruđera otkrili što se događa s koraljima u svijetu

Spremnuo je i nedavni uspjeh znanstvenika iz Laboratorija za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka, koji su u suradnji s kolegama iz Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te kolegama iz riječkog Medicinskog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo sekvencirali genom virusa SARS-CoV-2 izoliran iz pacijenata u Hrvatskoj.

– Time smo dokazali da posjedujemo neophodan ljudski potencijal i znanja ukorak s vodećim europskim i međunarodnim institucijama, a zahvaljujući OZIP-u naši će znanstvenici napokon dobiti i infrastrukturnu podršku koju su svojim rezultatima već odavno zaslužili, naglasio je ravnatelj.

Raste svjesnost o doprinosu znanstevnika

Kaže kako je Vlada prepoznala ne samo važnost ulaganja u znanost i znanstveno-istraživačku infrastrukturu, nego i snažan istraživački kapacitet IRB-a.

– Iako je COVID-19 trenutno u fokusu, potrebno je neprestano, a ne samo u trenucima velikih kriza i ugroza, podizati svijest javnosti na doprinos i ulogu znanstvenika diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj, koji neumorno rade u svim poljima i disciplinama, kako bi mogli odgovoriti na sadašnje i buduće izazove na dobrobit čovječanstva, zaključio je dr. sc. Smith.

Financiranje projekta u ukupnoj vrijednosti od 72 milijuna eura, predviđeno je iz fondova Europske unije, odnosno Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ 2014. – 2020. Uz strateške projekte Vlade financirane iz strukturnih fondova, ovaj je projekt IRB-a četvrti po veličini financiranja iz europskih strukturnih fondova te predstavlja najveće ulaganje u istraživačku infrastrukturu u RH u posljednjih 30 godina.