Pretraga

Pravni fakultet kršio je zakon prilikom obnove, prijeti im kazna od 100.000 kuna

A- A+

Pravni fakultet među onima je čije su nekretnine značajnije stradale u potresu koji je Zagreb pogodio 22. ožujka. Radovi na obnovi dogovoreni su još u srpnju i rujnu, ali fakultet je odabrao izvođače radova bez da je obavijest o nabavi poslao Narodnim novinama, odnosno u Elektronički oglasnik javne nabave, što im je zakonska obveza.

Foto: srednja.hr

Telegram.hr otkrio je kako je Pravni fakultet u Zagrebu prekršio zakon kod obnove svojih zgrada stradalih u potresu. Naime, izvođači radova odabrani su bez da je obavijest o odabiru izvođača Pravni poslao u Elektronički oglasnik javne nabave. To je procedura koju propisuje Zakon o javnoj nabavi.

Radovi završavaju, a nabave nema u Elektroničkom oglasniku

Odluku o odabiru izvođača radova Pravni je trebao poslati u roku od 30 dana, a Telegram je otkrio da fakultet to nije napravio sve do sada, iako su radovi vrijedni 15 milijuna kuna dogovoreni još u srpnju i rujnu te su pritom već dovršeni.

Nad ovom nabavom bit će pokrenut upravni nadzor od strane nadležnog Ministarstva gospodarstva te će, ako se utvrde nepravilnosti, podnijeti optužni prijedlog pred nadležnim prekršajnim sudom ili o tome obavijestiti nadležno državno odvjetništvo. Kako navodi Telegram, Pravnom fakultetu zbog svega prijeti kazna do 100.000, a odgovornoj osobi do 20.000 kuna.

Prema dekanovom prvom odgovoru Telegramu, Pravni fakultet je 26. lipnja uputio poziv na dostavu ponuda za radove na obnovi zgrada na Trgu Republike Hrvatske 3 i Ćirilometodska 4, a 24. srpnja za radove na obnovi zgrade u Nazorovoj 51. Nakon provedenog postupka, za izvođače su odabrali tvrtke Izgradnja futura d.o.o. te Tehnika d.o.o., a ugovori su potpisani u srpnju i rujnu. No, iako se sveukupno radi o ugovorima vrijednim gotovo 15 milijuna kuna, piše Telegram, u sustavu Elektroničkog oglasnika javne nabave tih nabava uopće nema.

Izdvojeni članak

Istražili smo što je s obnovom fakseva stradalih u potresu: ‘Spremni smo dio ili cijelu nastavu izvoditi online’

Dekan promijenio stav

Na prvi upit Telegrama o tome je li siguran da je nabava za te radove provedena kako treba, dekan Pravnog, Igor Gliha, odgovorio je:

– Da, sigurni smo da smo postupili upravo onako kako je navedeno u odgovoru. Slobodan sam napomenuti da je riječ o pregovaračkom postupku putem EOJN. Vjerojatno je riječ o kriteriju temeljem kojih pretražujete, odgovorio je Gliha za Telegram.

No, iz Narodnih novina koje pružaju uslugu Elektroničkog oglasnika potvrdili su za navedeni portal kako Pravni fakultet nije izvršio svoju obvezu objave podataka. Dekan Pravnog u drugom je odgovoru Telegramu promijenio svoj stav.

– Provjerom smo utvrdili da nadležna osoba uistinu nije objavila ugovore, u uvjetima pandemije očito je došlo do propusta u izvršavanju te obveze. Ugovori će biti objavljeni najkasnije tijekom sutrašnjeg dana, rekao je Gliha za Telegram te pozvao novinara da dođe vidjeti rezultat obnove.

Među fakultetima koji su pretrpjeli značajnu štetu je i Medicinski u Zagrebu, a i ondje su nabave također provedene postupcima bez prethodne objave poziva. Čak sedam od 14 nabava u ukupnoj vrijednosti 14 milijuna kuna dobila je ista tvrtka, ali Medicinski je, za razliku od Pravnog, podatke o nabavi objavio.