Pretraga

Istražili smo što je s obnovom fakseva stradalih u potresu: ‘Spremni smo dio ili cijelu nastavu izvoditi online’

A- A+

Potkraj ožujka Zagreb je pogodio snažan potres u kojem su oštećene mnoge obrazovne ustanove, među njima i fakulteti. Najviše su stradali Medicinski i Pravni fakultet, ali i dio prostorija Prirodoslovno-matematičkog, Agronomskog te Šumarskog fakulteta. Prije no što je HZJZ donio mjere za fakultete prema kojima se nastava održava može održavati uživo, pitali smo dekane što je s obnovom i hoće li zgrade biti spremne za početak nastave. Većina je istaknula kako im obnova neće omesti uredan nastavni proces, a dio nastave koji neće moći održati uživo, što zbog epidemije, što zbog obnove, izvodit će se online.

Fotografije: Agronomski fakultet, PMF, Medicinski fakultet

Jutro 22. ožujka 2020. mnogi će stanovnici Zagreba pamtiti do kraja života. Hrvatsku metropolu pogodio je potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Oštećene su brojne obrazovne ustanove, među njima i nekoliko fakulteta.

Medicinski potpisao sporazum s KBF-om oko korištenja prostora

Nedugo nakon potresa stigla je zastrašujuća snima nadzornih kamera s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Oštećeno je više objekata tog fakulteta, a dekan fakulteta, Marijan Klarica, nekoliko je dana kasnije objavio kako se šteta procjenjuje na oko pola milijarde kuna. Medicinski je jedan od fakulteta kojima smo poslali upit s pitanjima kojoj su fazi radovi na obnovi zgrade fakulteta nakon potresa, hoće li biti dovršeni do početka akademske godine te, ako prostor ne bude spreman za izvođenje neposredne nastave, koja su alternativna rješenja.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb objavio je novi raspored: Evo u koje će škole najesen ići učenici čije su stradale u potresu

– Razorni potres koji je zadesio grad Zagreb, oštetio je i većinu objekata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kako se u oštećenim objektima/zgradama nalaze nastavni prostori, medicinska knjižnica, učionice, laboratoriji za izvođenje znanstvenih i stručnih projekata, a kako bi se osigurala sigurnost naših studenta, nastavnika i zaposlenika, vrlo brzo se pristupilo sanaciji oštećenja. Angažirani su građevinski stručnjaci (statičari) koji su dali upute o sanaciji, a ujedno i nadziru izvođenje radova, odgovara nam glasnogovornik Medicinskog, Mario Cvek.

Dodaje, napravljen je plan sanacije prema kojemu će se obnova provoditi u dvije faze. Prva faza bi obuhvaćala sanaciju objekata u mjeri nužnoj za normalno funkcioniranje Fakulteta na siguran način, a druga bi faza obuhvaćala detaljniju rekonstrukciju svih objekata

– Kako trenutno stoji situacija, a kao rezultat maksimalnog zalaganje dekana prof. dr. sc. Marijana Klarice i Uprave Fakulteta, velika je vjerojatnost da će većina objekta biti u funkciji do početka nastave u novoj akademskoj godini. Da bi se osigurao za slučaj nekih nepredvidivih situacija, Fakultet je potpisao i sporazum s Katoličko bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji nam je spreman staviti na raspolaganje svoje dvorane, kaže glasnogovornik Medicinskog fakulteta.

Na PMF-u u tijeku intenzivna obnova

Prve fotografije oštećenja na Biološkom osjeku PMF-a ubrzo su nakon potresa objavljene na društvenim mrežama. Već je tada bilo vidljivo kako će biti potrebni veći zahvati na sanaciji građevina. Dodatne probleme stvorile su i poplave do kojih je ljetos došlo u Zagrebu.

– U potresu je oštećeno više zgrada u kojima djeluje PMF, a najveća su oštećenja pretrpjele zgrade u kojima djeluju Biološki i Geografski odsjek. Iste su zgrade stradale i u nedavnoj poplavi. U novijim zgradama, smještenima u fakultetskom kampusu na Horvatovcu, šteta je uglavnom sanirana, a i bila je značajno manja nego na zgradama u središtu grada. U zgradama Geografskog i Biološkog odsjeka otklonjene su neposredne opasnosti od posljedica potresa (uklonjeni su dijelovi oštećenih pregradnih zidova, popucale žbuke sa zidova i stropova, oštećeni dimnjaci, dijelovi krovišta i sl.). U objektu na adresi Rooseveltov trg 6 u tijeku je sanacija zidova u oštećenim dijelovima zgrade i započela je sanacija dijela pročelja na kojem će biti postavljen novi dimnjak (bez čega zgrada nema grijanja), dok je u zgradi na Marulićevom trgu 19 pred završetkom sanacija krovišta i dimnjaka, a trenutno se radi i na sanaciji oštećenja na zidovima i stubištima. U pripremi izvođenja navedenih radova napravljeni su odgovarajući stručni elaborati, a svi se radovi provode pod stručnim nadzorom ovlaštenih statičara. Prioritet u obnovi dan je prostorima namijenjenima nastavi i studentima, dok obnova radnih prostora nastavnika slijedi nakon toga. Završetkom ove faze radova zgrade će biti vraćene u stanje prije potresa. Daljnje podizanje njihove otpornosti od potresa na razinu aktualnih europskih standarda ovisit će o mogućnostima financiranja iz EU fondova, a za što će se fakultet pripremiti odgovarajućim elaboratima, kaže nam dekanica PMF-a, Aleksandra Čižmešija.

Izdvojeni članak

Zagrebački fakultet dirljivim videom poziva na pomoć nakon potresa

Ističe i da vjeruje kako će glavnina radova na nužnim prostorima namijenjenima izvođenju nastave biti završena pravovremeno za novu akademsku godinu, a najkasnije do sredine listopada.

– Osim uz obnovu nakon potresa i nedavne poplave, problem s održavanjem nastave vezan je i uz pandemiju COVID-19, što daje dodatni ‘začin’ cijeloj situaciji. Fakultet se pomno priprema za novu akademsku godinu i u uvjetima epidemije COVID-19. Ako ne dođe do značajnijeg pogoršanja epidemiološke situacije, što je moguće veći dio nastave planiramo održati kontaktno, uz poštivanje svih epidemioloških i higijenskih mjera (držanje propisane fizičke distance, obavezno nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i prostora i dr.). Prednost ćemo pritom dati kontaktnoj nastavi na nižim, a osobito prvoj godini studija (brucoši) i praktičnoj nastavi u laboratorijima i praktikumima, uz moguće smanjenje broja studenata u pojedinoj nastavnoj grupi s većim brojem upisanih studenata. Nastava koju nećemo moći organizirati kontaktno, bilo zbog nedostatka uporabivog prostora, bilo zbog loše epidemiološke situacije, bit će održana na daljinu, uz mogućnost direktnog videoprijenosa, odnosno snimljenih predavanja, ili u obliku e-učenja na dostupnim platformama, na koji ćemo način nastavu voditi i za studente koji nisu u mogućnosti sudjelovati u nastavi na samom fakultetu (npr. studenti u samoizolaciji), rekla nam je dekanica PMF-a.

Pravni je spreman na online i kombiniranu nastavu

Prve loše vijesti nakon potresa stigle su i s Pravnog fakulteta koji je za obnovu prikupljao i donacije. Zgrada koju dijele sa Sveučilištem značajno je oštećena, do te mjere da se pomaknula za deset centimetara te se u nju nije smjelo ulaziti. Obnova je trenutno u tijeku.

– Sve fakultetske zgrade su u postupku obnove, osim zgrade na adresi Trg Republike Hrvatske 14, koju dijele Pravni fakultet i rektorat Sveučilišta. Za tu zgradu u postupku je izrada projektne dokumentacije za obnovu. Na preostalim zgradama u tijeku su građevinski radovi koji će biti gotovi do početka nova akademske godine. U svakom slučaju, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu osigurat će uredno izvođenje nastave na svim svojim studijskim programima. Napominjemo da način izvođenja nastave ne ovisi samo o prostornim uvjetima nego i o epidemiološkoj situaciji, te da je Pravni fakultet spreman bilo dio ili cijelu nastavu izvoditi online, kaže dekan Igor Gliha.

Milijunska šteta na Agronomiji, ali fakultet je bio osiguran od potresa

Višemilijunsku štetu pretrpio je i Agronomski fakultet u Zagrebu. No, dekan Zoran Grgić ističe kako je to jedan od rijetkih fakulteta koji su bili osigurani od potresa pa i veće radove mogu izvoditi tijekom nadolazeće nastavne godine. Ipak, finalni radovi mogli bi potrajati do 2023.

Izdvojeni članak

[FOTO] Potres razrušio zgrade Likovne akademije, no studenti su već pripremili plan obnove

– Prema sada raspoloživim podacima iz analize statičara i građevinara, troškovi sanacije nakon potresa na ukupno 7 fakultetskih objekata,paviljona i pokušališta procjenjuju se na 62-70 milijuna kuna. Obnova takvog obujma podliježe javnoj nabavi, za koju se intenzivno pripremamo. Očekivana je dinamika sanacije statike objekata i većih građevinskih radova obnove 2020. – 2021., unutarnja uređenja prostora 2021. – 2022., te vanjska uređenja 2022. – 2023., ovisno o priljevu sredstva obnove. Mi smo jedan od rijetkih fakulteta na Sveučilištu koji su osigurani od potresa, pa ćemo veće radove tijekom 2020./21. provesti prema odšteti na temelju police osiguranja (planirano do 9-10 milijuna kuna), ali i očekivanim sredstvima koje osigurava Ministarstvo, odnosno Vlada RH, kaže nam dekan Grgić.

Dodaje kako su iz vlastitih sredstava, za koje im je obećana refundacija od strane Sveučilišta i Ministarstva, već provedena jedna javna nabava. U tijeku je tako žurna sanacija, odnosno unutarnje uređenje nekoliko učionica i studentskih laboratorija, kako bi bili spremni za nadolazeću akademsku godinu. Do sada je u to uloženo oko 700 tisuća kuna, a na fakultetu očekuju da će se do 1. listopada za tu namjenu rasporediti ukupno oko milijun kuna.

– Nastavu ćemo u nastupajućoj akademskoj godini prilagoditi stanju učionica i studentskih laboratorija/praktikuma, što znači da će se u slučaju pozitivnih mjera Nacionalnog stožera vezano uz koronu, nastava pojedinih studijskih programa održavati u dvije smjene (najviše u dva paviljona koja nisu imala štete), odnosno trajat će od jutarnjih do večernjih sati, kako bi se ispunio plan nastave, rekao nam je dekan Grgić.

Radovi na Šumarskom trebali bi biti gotovi do sredine 2021.

U potresu je oštećen i susjedni Šumarski fakultet, ali ondje bi sanacija trebala trajati kraće, do sredine iduće kalendarske godine.

– Dio zgrada Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je oštećen u potresu. U tijeku je sanacija oštećenja, a do početka nove akademske godine prostor namijenjen izvođenju nastave će biti u funkciji. U slučaju kašnjenja s radovima sanacije, što u ovom trenutku ne očekujemo, nastava će se održavati u neoštećenim zgradama Šumarskog fakulteta. Kompletan dovršetak radova sanacije oštećenja se očekuje do sredine iduće kalendarske godine, kaže nam dekan Šumarskog, Tibor Pentek.