Pretraga

Prorektor Čović tužio Filozofski zbog mišljenja Etičkog povjerenstva, a Ustavni sud traži dokumentaciju od predsjednice povjerenstva

A- A+

Vijeće Filozofskog fakulteta danas je obaviješteno o sudskoj tužbi koju je protiv fakulteta podnio njihov profesor, ujedno i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Ante Čović. Čović je tužbu protiv svojeg fakulteta podnio Upravnom sudu u Zagrebu zbog srpanjskog mišljenja Etičkog povjerenstva Filozofskog o prijavi protiv njega. Osim toga, predsjednica Etičkog povjerenstva koje je donijelo mišljenje, zaprimila je zahtjev Ustavnog suda RH da svu dokumentaciju iz etičkog postupka preda Ustavnom sudu.

Prorektor Ante Čović foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info i Sveučilište u Zagrebu

Na Filozofskom fakultetu danas se, nakon ljetne stanke, održala sjednica Fakultetskog vijeća. Kako doznajemo s Vijeća, ono je obaviješteno o tužbi Upravnom sudu koju je protiv Filozofskog fakulteta pokrenuo njihov profesor, prorektor Sveučilišta u Zagrebu Ante Čović.

Prorektor sudskom tužbom osporava mišljenje Etičkog povjerenstva, u priču se upleo i Ustavni sud RH

Izdvojeni članak

Spašavanje prorektora: Etičko povjerenstvo Filozofskog preporučilo razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića, on isti dan obrazlagao izmjene Etičkog kodeksa Sveučilišta

Prorektor Čović tužbu je podnio zbog mišljenja Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta iz srpnja ove godine. Svojom tužbom osporava proceduru kojom je izabrano Etičko povjerenstvo FF-a te samo mišljenje, odnosno zaključke Etičkog povjerenstva u njegovu slučaju. U sporu ga zastupa odvjetnički ured Mihočević&Bajs koji je u ime rektora i Sveučilišta u posljednjih godinu dana podnio tužbe protiv studenta, sindikata i medija.

Na današnjoj sjednici Vijeća FF-a odlučeno je i da će se na sljedećem Vijeću odlučivati o osnivanju povjerenstva koje bi, ukoliko bude formirano, trebalo razmotriti je li Čović neadekvatno izabran u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju i eventualno poduzeti daljnje korake.

Osim toga, na današnjoj sjednici Vijeće je informirano o tome da je predsjednica Etičkog povjerenstva FF-a, profesorica Lada Čale Feldman koja potpisuje mišljenje u slučaju prorektora Čovića, zaprimila zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske da svu dokumentaciju iz predmeta preda Ustavnom sudu.

Mišljenje Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta

Podsjetimo, Povjerenstvo u svojem mišljenju preporučuje razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Čovića zbog toga što je prilikom vlastita izbora u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju ‘u svojemu izvještaju kao rezultat istraživanja unutar znanstvenog projekta pokrenutog 2006. naveo publikaciju u kojoj se preko pedeset posto sadržaja odnosi na rezultate istraživanja koja nisu provedena u razdoblju u kojemu se projekt odvijao’.
Razmatranje stegovne odgovornosti prorektora Povjerenstvo je preporučilo i zbog mišljenja da je prorektor povrijedio Etički kodeks Sveučilišta podnošenjem privatne tužbe za kazneno djelo klevete 2011. godine protiv svojih prijavitelja, filozofa Tomislava Bracanovića, Pavela Gregorića, Tomislava Janovića i Davora Pećnjaka.

I bivši obnašatelj dužnosti dekana Holjevac tuži Filozofski zbog mišljenja Etičkog povjerenstva

Izdvojeni članak

Prekršio Etički kodeks: Previšićev kratkotrajni nasljednik zlouporabio svoj autoritet i zastrašivao kolege s Filozofskog

Spomenimo i kako je Vijeće FF-a danas informirano o još jednoj tužbi. Sudsku tužbu zbog mišljenja Etičkog povjerenstva FF-a u vlastitom slučaju podnio je i bivši obnašatelj dužnosti dekana FF-a Željko Holjevac.

Na kraju podsjetimo; krajem prošloga tjedna pisali smo o mišljenju Etičkog povjerenstva Filozofskog fakulteta u slučaju Čović, Veljak, Despot, ali i o ekspresnim izmjenama Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu. Naime, istoga dana kada je Etičko povjerenstvo FF-a donijelo mišljenje u tom slučaju, prorektor Čović kao koordinator Etičkog savjeta Sveučilišta, obrazlagao je minuciozne izmjene i dopune Etičkog kodeksa Sveučilišta.

One predviđaju žalbeni postupak u kojem bi upravo Etički savjet Sveučilišta bio svojevrsno drugostupanjsko tijelo, potom retroaktivnu primjenu Kodeksa u žalbenom postupku te mogućnost uvođenja opunomoćenika.