Pretraga

Provjerite koji problemi najviše tište studente Sveučilišta u Splitu

A- A+

I po četvrti put zaredom Udruga studenti za studente Split (S4S) organizirala je Knjigu žalbi i pohvala. To je projekt kojime se nastoji kroz anonimne poruke upozoriti na probleme koje studenti imaju na svojim fakultetima, menzama ili domovima. Kako i sam naziv sugerira, upisnici s druge strane mogu i pohvaliti rad pojedinih službi, udruga te profesora. Na što su se studenti najviše žalili ovoga puta, a što su hvalili, otkrila nam je predsjednica udruge S4S Tea Barač.

foto: srednja.hr

Već četvrtu godinu zaredom, studenti splitskog Sveučilišta putem ‘Knjige žalbi i pohvala’ anonimno iskazuju što ih tišti i veseli. To je projekt udruge S4S te je i ove godine polučio veliki uspjeh.

Zbog svakog upisa, moramo se boriti za bolji standard naših studenata

– Teško je govoriti o točnom broju upisanih ljudi u ovogodišnju Knjigu žalbi i pohvala, ali sa sigurnošću možemo reći da se radi o nekoliko stotina upisa. Moramo naglasiti da su se studenti ove godine ipak manje upisivali usporedno s proteklim godinama što s jedne strane možemo shvatiti kao pasivnost studenata, ali i gubitak nade u promjene. Međutim, smatramo da je svaki upis u Knjigu vrijedan i da se upravo zbog tih studenata moramo boriti i nastojati učiniti sve što je u našoj moći kako bi studentski život na Sveučilištu u Splitu bio što bolji, govori nam predsjednica udruge Studenti za studente Split Tea Barač.

Obzirom da se neke stvari godinama ne mijenjaju, nije ni čudno da se primjedbe ponavljaju.

– Studenti se najčešće žale na neorganiziranost fakulteta, kratko vrijeme referade za rad sa strankama, lošu hranu u menzama, kao i na studentske domove koji su loši i derutni. Također, studenti na većini fakulteta se žale na nedostatak prakse na fakultetima. Nadalje, na Pravnom fakultetu se već godinama ponavlja problem nemogućnosti polaganja ispita s više godine ako nisu položeni svi predmeti s niže godine. Što se tiče pohvala, studenti najčešće hvale određene profesore, dekane, rad Studentskog zbora i slično, analizira upise Tea Barač.

I oni fakulteti koji dobivaju pohvale, ne trebaju to shvatiti kao potvrdu da se ne trebaju razvijati

Pitali smo predsjednicu S4S-a postoji li neka sastavnica koja dobiva osobito mnogo kritika, odnosno pohvala.

– Teško je procijeniti koji je fakultet dobio najviše žalbi, a koji najviše pohvala jer svaki od njih ima svoje loše strane, ali i one dobre. Smatramo kako ne smijemo dijeliti fakultete na one ‘loše’ i na one ‘dobre’ jer uvijek ima mjesta za napredak pa čak i fakulteti koji imaju manji broj žalbi ne smiju to shvatiti kao potvrdu da se ne trebaju razvijati, smatra Baračeva.

Ipak primjedbe koje studenti upisuju, utjecale su da se određene stvari pomaknu prema naprijed. Čelnica S4S-a je izdvojila nekoliko takvih primjera.

– Svake godine se dogodi neki pomak, nekada je to mali, a nekada veliki. Naprimjer, dugi niz godina se pojavljivao problem tri fakulteta (Prirodoslovno-matematički fakultet, Kemijsko-tehnološki fakultet te Pomorski fakultet) koji su do nedavno bili rasporođeni na više lokacija, a prije nekoliko mjeseci je otvorena zgrada tri fakulteta, kolokvijalno zvana Mamutica. Također, otvorene su i dvije nove menze, ona u centru grada, kao i na Medicinskom fakultetu što je smanjilo gužve u menzama koje se nalaze na Kampusu. Nadalje, žalbe na nedostatak praksi koje sam navela već su se počele rješavati pa će tako studenti Ekonomskog fakulteta moći ići na praksu u čak 54 tvrtke. Postoji i cijeli niz, uvjetno rečeno, malih promjena koje su dekani proteklih godina napravili upravo na temelju žalbi koje su primili putem ovog projekta. Za kraj, želim naglasiti da je svaki učinjeni pomak veliki korak naprijed za građenje puta koji će Sveučilište u Splitu učiniti boljim mjestom za život naših studenata, zaključuje Tea Barač.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap