Pretraga

Samo 1,5 posto studenata Filozofskog za suradnju s KBF-om

A- A+

Prema rezultatima ankete o mnijenju studenata Filozofskog fakulteta o suradnji s KBF-om, 70,3% studenata u potpunosti je protiv sklapanja bilo kakvog ugovora o suradnji svog fakulteta i KBF-a. Samo 1,5% ispitanih u potpunosti podržava suradnju, a 23% podršku suradnji uvjetuje eksplicitno definiranim uvjetima pod kojima bi KBF i Filozofski mogli održavati zajedničke dvopredmetne studije.

foto: Studentsko vijeće Filozofskog Fakulteta

Izdvojeni članak

Plenum Filozofskog odlučno zatražio razrješenje dekana Previšića!

Anketu, u kojoj je sudjelovalo 2070 studenata, pokrenuli su studentski predstavnici u odsječkim vijećima, koji zajedno s Studentskim zborom čine Studentsko vijeće. Proveli su je sami studenti, uz tehničku pomoć profesora sociologije.

Istraživanje mnijenja trajalo je dva tjedna, a anketa je ispunjavana na predavanjima. Iako je zatraženo dopuštenje za petominutno ometanje nastave kako bi studenti mogli ispuniti upitnik, odgovor na molbu nikada nije stigao, tako da su anketari morali od profesora tražiti dopuštenje za provedbu istraživanja. Odbijeno je tek oko 15 upitnika, što je izrazio mala brojka s obzirom na ukupni uzorak.

Izdvojeni članak

[Akademski ‘Vatikanski ugovori’] Studenti KBF-a bez prijemnog upisuju Filozofski

Velika većina izričito protiv suradnje

Sam upitnik sastojao se od dva pitanja. Prvo pitanje glasilo je – Kakvo je Vaše mišljenje o prijedlogu sklapanja Ugovora između FFZG-a i KBF-a o zajedničkim dvopredmetnim studijima? Na njega su studenti birali samo jedan od 4 ponuđena odgovora: Ne znam, u potpunosti sam protiv ugovora o suradnji, u potpunosti održavam ugovore o suradnji i podržavam jedino ako će u ugovoru eksplicitno biti definirani određeni uvjeti takve suradnje.  

70,3% studenata koji su sudjelovali u istraživanju odgovorilo je da je u potpunosti protiv bilo kakvih ugovora o suradnji između KBF-a i Filozofskog fakulteta. Suradnju u potpunosti podržava 1,5% ispitanih, a 5% odgovorilo je sa ‘ne znam’. Nešto više od 23% ispitanih odgovorilo je da sklapanje ugovora podržava jedino ako će u ugovoru eksplicitno biti definirani određeni uvjeti takve suradnje.

Studenti koji su podršku suradnji uvjetovali definiranjem uvjeta odgovarali su i na drugo pitanje, u kojem su zaokruživali jedan ili više ponuđeni uvjeta suradnje, za koje smatraju da moraju biti određeni ugovorom.

86% smatra kako ugovorom mora biti određeno da svi koji žele studirati zajednički dvopredmetni studij moraju položiti prijemni na oba fakulteta, 79% smatra da ugovori moraju odrediti ukupan broj studenata koji mogu upisati dvopredmetni studij a 78% smatra kako u ugovoru mora stajati da promjene sadržaja kolegija na FF ne podliježu crkvenim zakonima, kao što je to slučaj na KBF-u.

Predstavljanje rezultata nije dopušteno

Studentski predstavnici u odsječkim vijećima zatražili su od prodekana Željka Holjevca da rezultate predstave studentima predstave u dvorani D7.

Molba je odbijena, kako je obrazloženo, zbog početka nove rasprave na odsjecima o novim nacrtima ugovora o suradnji s drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu u kojima u raspravi mogu sudjelovati i prezentirati svoja stajališta i predstavnici u vijećima odsjeka kao i Studentski zbor Filozofskog fakulteta.

foto: Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta