Pretraga

SC raspisao oglas za zapošljavanje 150 studenata, ali jedan detalj bode oči: ‘To i u zakonu piše?’

A- A+

Studentski centar u Šibeniku ovih je dana raspisao oglas za zapošljavanje čak 150 studenata koji bi bili statisti na filmu. No, dio korisnika usluga SC-a vrlo je brzo primijetio problem sa satnicom. Naime, u oglasu je navedeno kako ‘filmski radni dan traje cijeli dan’, odnosno do 12 sati, ali za njega bi studenti dobili 250 kuna. Satnica bi, u slučaju onih koji rade čitav dan, bila ispod zakonski propisanog studentskog minimalca.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nakon niza problema koji su se javljali oko studentskih poslova, posebice neujednačene minimalne satnice na državnoj razini, 2018. konačno je donesen Zakon o obavljanju studentskih poslova. Njime je minimalna satnica za studente unificirana te se određuje tako da se iznos minimalne brutoplaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160. Za 2021. godinu ona iznosi 26,56 kuna.

Filmski radni dan bio bi plaćen 250 kuna

Upravo je minimalna satnica bila tema rasprave na jednom od oglasa Studentskog centra u Šibeniku. Na svojoj Facebook stranici taj je SC objavio oglas putem kojeg se potražuje 150 studenata koji bi bili statisti na filmu. Posao se obavlja, piše to u oglasu, od 20. rujna do 5. listopada uz mogućnost jednog ili više dana statiranja na filmu. U oglasu stoji i kako ‘filmski radni dan traje cijeli dan’, odnosno do 12 sati, dok je predviđena neto satnica – 250 kuna neto po danu snimanja.

Jednostavnom računicom dolazi se do toga da bi za studente koji na setu ostanu 12 sati cijena sati iznosila 20,83 kune, što je značajno ispod minimalca.

– Studentski posa’ 250kn na 12h, a minimalna satnica je 26.56?, pitanje je koje je SC-u postavio jedan korisnik Facebook-a.

Izdvojeni članak

SC Split uveo novu opciju za učenike i studente koji nisu uspjeli pronaći odgovarajući posao

‘Oni koje brine da će za nešto biti uskraćeni sigurno imaju i drugi izbor’

Vrlo brzo SC je odgovorio na kritiku prenijevši objašnjenje poslodavca, čiji je zaključak poprilično drzak – da studenti imaju i drugi izbor za zaradu!

– Standardni honorar za dan statiranja u Hrvatskoj na filmu je 250,00 kn bez obzira na broj sati provedenih na setu. Radni dan na filmu uključuje također dolazak i odlazak na mjesto snimanja, šminkanje, oblačenje, pauzu za ručak. Efektivno radno vrijeme je 5-6 sati. Neki od kandidata će snimati samo 2 sata, a onda će ići doma jer neće biti potrebni za sljedeću scenu, ali će isto dobiti 250,00 kn kao oni koji snimaju više sati. Radni dan na setu nije ni približno usporediv s radnim danom u uredu ili na baušteli, a i predstavlja posebno iskustvo. Svi koje zanima i žele sudjelovati su dobro došli, a oni koje brine da će za nešto biti uskraćeni sigurno imaju i drugi izbor za zaradu studentskog džeparca, stoji u komentaru kojeg je objavio SC.

Opravdanim se nametnulo pitanje – je li ovo objašnjenje uopće u skladu sa zakonom.

– To i u zakonu piše?, upitala je jedna studentica, ali odgovor SC-a na to pitanje nije dobila.

Copy link
Powered by Social Snap