Pretraga

SC upozorava studente da ne posjećuju ilegalne piratske stranice jer mogu biti isključeni iz doma

A- A+

Proteklih dana stanari doma u Osijeku imali su poteškoće s internetskom vezom. Uzroci su sada otkriveni, ali studenti su dobili par uputa oko toga što ne smiju činiti. Među ostalim, nije dozvoljeno posjećivati ilegalne piratske mrežne stranice i preuzimati sadržaje s njih jer je navedeno osnova za poduzimanje mjere isključenja iz doma. To je izvrsna prilika za upoznati studente ili ih podsjetiti na činjenicu da u svim studentskim domovima u Hrvatskoj postoje posebna pravila korištenja domskog interneta, koja propisuju i neprihvatljiva korištenja CARNET-ove mreže.

internet_tipkanje

Foto: Unsplash

U studentskim domovima diljem Hrvatske internet je, dakako, dostupan – mreže studentskih domova priključene su na okosnicu akademske mreže CARNET. No, ako ste pomislili da se prilikom korištenja ove mreže možete ponašati kao kod kuće, prevarili ste se. Naime, pojedini studentski centri, kao i sam CARNET, propisuju pravila prihvatljivog korištenja mreže.

Zbog kršenja pravila ponašanja na domskoj mreži moguće i isključenje iz doma

Na to je ovih dana podsjetio i Studentski centar Osijek, gdje su stanari Novog paviljona proteklih dana imali poteškoće s internetskom vezom Uzroci problema su otkriveni, a studente su zamolili da ubuduće ne instaliraju privatne servere u sobama i da ne posjećuju ilegalne piratske mrežne stranice ta da s njih ne preuzimaju sadržaje u visokoj rezoluciji, jer to bitno utječe na brzinu interneta svih stanara.

– Navedeno je osnova za poduzimanje disciplinske mjere isključenja iz doma u skladu s Pravilnikom o domskom redu i Pravilima prihvatljivog korištenja mreže u studentskom domu, poručili su iz SC-a Osijek.

Osim toga, ovisno o prekršaju, u pravilniku o korištenju mreže SC-a u Osijeku, navodi se i da kazna za kršenje pravila može biti uskraćivanje pristupa mreži na dva tjedna, mjesec dana ili čak i trajno –  dok god je smješten u domu.

Svi domovi imaju pravila ponašanja na domskoj mreži

Ovo je izvrsna prilika za upoznati studente ili ih podsjetiti na činjenicu da u svim studentskim domovima u Hrvatskoj postoje na posebna pravila korištenja domskog interneta. Kako stoji na web stranici Sveučilišnog računskog centra (SRCE), ‘neprihvatljivom uporabom smatra se svaka uporaba računala na način koji bi doveo do povrede zakona, propisa ili etičkih normi, a mogao bi izazvati materijalnu ili nematerijalnu štetu za CARNET i ustanove članice’.
Pravila CARNETA propisuju kako nije dopušteno stvaranje ili prijenos, osim eventualno u okviru znanstvenoga istraživanja:

  • materijala koji je napravljen da bi izazvao neugodnosti, neprilike ili širio strahove;
  • distribuiranje autorski zaštićenih djela bez dozvole vlasnika prava, odnosno ostalih informacija bez suglasnosti njihovih vlasnika;
  • uporaba tuđega elektroničkoga identiteta ili davanje svojega elektroničkog e-identiteta na uporabu drugim osobama, bilo da je riječ o uporabi računala ili servisa pod tuđim imenom, slanje poruka pod tuđim imenom ili kupovini tuđom kreditnom karticom;
  • slanje neželjenih elektroničkih poruka (npr. e-pošta, fax-server);
  • širenje virusa, trojanaca, crva i ostalih zloćudnih softvera;
  • traženje sigurnosnih propusta na umreženim računalima bez dozvole vlasnika opreme;
  • povreda privatnosti drugih korisnika.

Ističe se i da je svaki korisnik odgovoran za svoje računalo, a da se ‘računalima koja su zaražena virusima ili drugim zlonamjernim programima ili se s njih obavljaju aktivnosti koje nisu u skladu s pravilima prihvatljive uporabe, bit će tehničkim mjerama uskraćen pristup mreži sve dok se uzrok problema ne ukloni’.

– Komunicirajući s ljudima na internetu korisnik je dužan pridržavati se pravila lijepoga ponašanja (netiquette). Nije dopušteno vrijeđanje i ponižavanje ljudi po vjerskoj, nacionalnoj, spolnoj, rasnoj ili nekoj drugoj osnovi. Nije dopušteno distribuiranje materijala koji širi mržnju, netrpeljivost, strahove, potiče na nasilje ili je uvredljiv, stoji, među ostalim, u pravilima.

Detaljno pravila za svaki SC možete pronaći ovdje, a dostupna su i na web stranicama svakog studentskog centra.