Pretraga

Sedam djelatnika menze, koji su trenutno u štrajku, isključeno s rada

A- A+

Sedam djelatnika zadarske menze, koji su u štrajku posljednjih deset dana, isključeno je s rada. Odluka je to koju temeljem Zakona o radu donosi Agencija za studentski standard pri zadarskom sveučilištu. Valja naglasiti da se ne radi o otkazu radnicima, već o uskraćenoj plaći i poslu kao dvjema glavnim sastavnicama radnog odnosa.

Foto: SIlvija Vuković

Opsežno smo pisali o djelatnicima zadarske menze koji su , nakon propalog mirenja s poslodavcem, Agencijom za studentski standard pri Sveučilištu u Zadru, prije deset dana krenuli u štrajk. Došlo je do nekih promjena.

Sedam djelatnika isključeno s rada

Kako nam je potvrdila Ivona Fatović, predsjednica Upravnog vijeća Agencije, potvrdila nam je da je donesena odlukao  isključenju s rada za sedam djelatnika koji se nalaze u štrajku. Ta je odluka, kaže nam, donesena nakon deset dana štrajkanja, iako se zakonski to već moglo učiniti i nakon osam dana.

– Štrajk i dalje traje, s ljudima koji štrajkaju se razgovara, eto takva je situacija, rekla nam je kratko Fatović.

Odluka o isključenju s rada, odnosno lockout, mjera je koju poslodavac može donijeti za dio djelatnika u štrajku sukladno članku 213. Zakona o radu. Radnici u lockoutu nisu dobili otkaz, već im je na neodređeno vrijeme uskraćena plaća i posao, što predstavlja dvije glavne sastavnice radnog odnosa. Poslodavac je, u ovom slučaju Agencija, dužan radnicima u lockoutu plaćati doprinose na najmanju osnovicu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Počeo štrajk u menzama, studenti radnike podržali – bombonima!

Razgovarali smo i s Tomislavom Kišem iz Novog sindikata koji u pregovorima predstavlja štrajkaše zadarske menze. Kaže nam kako je odluku o lockoutu štrajkaša jako teško prokomentirati jer je “smiješna i nepotrebna”

– Nema tu velike razlike jer ni u štrajku radnici ne primaju plaću. Ovdje sada dobiju te doprinose. Ova odluka je nebitna i bespotrebna, radnici nisu ništa dobili, ali nisu ništa ni izgubili. Sindikat financijski pripomaže štrajkašima, već je isplaćena prva štrajkaška pripomoć, uskoro će biti i druga, rekao nam je Kiš.

Dodatno je istaknuo kako odluku o isključenju štrajkaša s rada, što po Zakonu imaju pravo, neće pobijati na sudu. U razgovorima s Agencijom nema nekog pomaka, a ističe i kako među studentima, iako tihu, štrajkaši imaju sve veću podršku.

– Osjetimo među studentima sve veću podršku, osmijehom, pozdravom, riječima “držite se”, kaže nam Kiš.

Sveučilište se danas oglasilo priopćenjem

Deset dana nakon početka štrajka, Sveučilište u Zadru na društvenim se mrežama oglasilo priopćenjem. U njemu tvrde da je štrajk nezakonit, no unatoč tome neće se poslužiti zabranom štrajka.

– Štrajk je pravo djelatnika i djelatnica i osnivač se nije služio zabranom štrajka, iako štrajk smatra nezakonitim. Inicijatori štrajka (Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara RH s tzv. punomoći Novog sindikata) neprestano se služe manipulacijama javnosti, koristeći medije za skretanje pozornosti samo na jednu skupinu, 15 zaposlenica koje su prihvatile štrajk kao metodu borbe za svoje zahtjeve. Inicijatori i realizatori štrajka nemaju zakonsko pravo zastupati 25 zaposlenica i zaposlenika Agencije koji nisu sljedbenici sindikalnih čelnika, niti se pridružuju zahtjevima sindikata. Inicijatori štrajka su upozoreni da nemaju zakonsko pravo zastupati one koji nisu u štrajku! Inicijatori štrajka, te pojedinci i skupine koji daju potporu zaposlenicama i zaposlenicima koji su u štrajku, svjesno i namjerno zanemaruju drugu stranu koja ne štrajka, 25 zaposlenica i zaposlenika, čime ustrajno pridonose podjelama zaposlenica i zaposlenika u Agenciji, dajući na važnosti samima sebi, pišu na društvenim mrežama sa Sveučilišta.

Činjenice vezane za štrajk jednog dijela zaposlenica Agencije, dalje navode sa Sveučilišta, namjerno i svjesno se izostavljaju.

– Izostavljaju se u njihovim nastupima u javnosti i sva prava koja imaju i koja im nitko nije uskraćivao: za cijelo vrijeme tzv. lockdowna, kada je nastava izvođena online, nije bilo organizirane studentske prehrane, a tako ni posla za zaposlenike Agencije. Sa strane osnivača Agencije rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican je prije štrajka pozvala gospodina Tomislava Kiša na razgovor. Gospodin Kiš je odbio razgovor riječima da nema što razgovarati ni s rektoricom niti sa Sveučilištem! Pregovore s tijelom koje upravlja Agencijom, Upravnim vijećem, prekinuo je nitko drugi nego gospodin Kiš. Postupak mirenja s tijelom koje upravlja Agencijom, Upravnim vijećem, prekinuo je nitko drugi nego gospodin Kiš. Zahtjev za potpisivanjem Kolektivnog ugovora pod uvjetima koje predlaže sindikat, zalažući se za prava koja zaposlenicima Agencije za studentski standard nisu ni u kojem trenutku bila ukinuta ili umanjena, gospodin T. Kiš garnira deplasiranim sindikalnim performansima u prostoru Agencije, iako zna da odredbe Kolektivnog ugovora ne mogu biti realizirane bez suglasnosti i „druge“ strane, 25 djelatnika koji ne štrajkaju i koje zakonski ne zastupa niti može zastupati gospodin T. Kiš, ističu u priopćenju sa Sveučilišta koje u cijelosti možete pročitati ispod.