Pretraga

[VIDEO] Počeo štrajk u menzama, studenti radnike podržali – bombonima!

A- A+

Nakon propalih pokušaja mirenja, počeo je štrajk radnika u zadarskoj menzi. Štrajk je otvoren dosta zanimljivom gestom. Radnici su, naime, studentima dijelili bombone. Svakom studentu po dva, jedan za pojesti, a drugi – da odluče što će s njim. Ako podržavaju štrajk, vratit će im ga na stol, ako ne pojest će ga.

Stol na kojem su studenti ostavljali bombone podrške
Foto: Tomislav Kiš

Počeo je štrajk djelatnika Agencije za studentski standard u Zadru. Štrajkaju radnici iz menze, a od studenata su, kako nam slikovito javljaju, dobili veliku podršku.

Bomboni su rekli svoje

Razgovarali smo s Tomislavom Kišem, predstavnikom Novog sindikata i voditeljem pregovara u ime radnika Agencije zadarskog sveučilišta.

– Jučer je napravljena sindikalna akcija. Studentima smo objasnili zašto štrajkamo i dijelili smo im bombone. Svakome smo dali po dva bombona. Jedan da pojedu, a drugi da ga vrate ako nas podržavaju, a ako nas ne podržavaju, da ga pojedu. Samo ću vam reći da nitko nije pojeo drugi bombon, kaže nam Kiš, a njegove riječi dobro ilustriraju fotografije i snimke koje nam je ustupio.

Dodatno je istaknuo kako sindikalistima i radnicima u štrajku zapravo dosta znači podrška studenata jer su oni “buduća intelektualna elita”.

– Intelektualna mladost prepoznala je pravičnost štrajka i pravičnost sindikalne borbe. To je buduća intelektualna elita i oni su nas podržali. Mi im na tome iz sveg srca zahvaljujemo, kazao je Kiš.

Štrajk je počeo i trajat će, po njegovim riječima, do ispunjenja zahtjeva od strane Sveučilišta u Zadru ili do trenutka kada se radnici sami odluče obustaviti štrajk. Potonji scenarij, jasno, možemo očekivati ako se zahtjevi radnika ne ispune.

– Stojimo pri svojim zahtjevima. Želimo se za plaću dogovarati, a ne da nam se dekretom određuje, zaključio je Kiš.

Štrajk počeo nakon višemjesečnih mirenja

Štrajk je, podsjetimo, posljedica višemjesečnih propalih pregovora između sindikata i zadarskog sveučilišta. Sindikalisti su tražili da se u kolektivne ugovore radnika uključi obračunavanje plaća gdje je svako radno mjesto sistematizirano i ima definirane bodove te njihovu vrijednost. Kako nam je tada rekao Kiš, ti zahtjevi nisu bili ispunjeni, a od strane zadarskog sveučilišta dobili su i prijedlog da im plaće, odnosno vrijednost bodova određuje Upravno vijeće. Na to nisu mogli pristati jer im takav kolektivni ugovor, kako je istaknuo, nije imao smisla.

Izdvojeni članak
Menza FSB

Radnici menze idu u štrajk: ‘Želimo se dogovarati, a ne da nam vi određujete plaću’

Tom smo prilikom razgovarali i sa zadarskom rektoricom Dijanom Vican. Ona je pak istaknula da zahtjevima sindikalista nisu mogli udovoljiti jer bi druge djelatnike sastavnica Sveučilišta na taj način – diskriminirali. To im je, rekla nam je tada, bilo neprihvatljivo.

– Agencija se bavi prehranom studenata. Na meni je da se kao rektorica Sveučilišta brinem o radnicima na najbolji mogući način. Agencija se osnovala kako bi radnici imali plaće, odnosno svoje prihode, veće nego što bi to bio slučaj da su sastavnica Sveučilišta, jer se radi o integriranom Sveučilištu. Sindikalisti su zahtijevali nešto što bi, da prihvatimo, bilo diskriminatorno prema drugim djelatnicima naših sastavnica. Oni su se odlučili za štrajk, to je njihovo pravo, a moje pravo i obveza je da osiguram prehranu studenata i nesmetan rad Agencije, što sam i učinila, rekla nam je Vican.