Pretraga

Sindikat upozorava: Mladi znanstevnici često su zaposlenici drugog reda, a to ne smiju biti!

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja upozorio je na nezakonitosti i moguće posljedice aktualnog tretmana asistenta i poslijedoktoranada zaposlenih na znanstvenim projektima. Njih se, kažu, tretira kao zaposlenike drugog reda te im se oduzimaju radna prava koja im pripadaju.

Sindikalist Vilim Ribić | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Asistenti i poslijedoktorandi zaposleni na projektima u nekim ustanovama tretiraju se kao „zaposlenici drugog reda“. Iako rade isti posao, imaju manje plaće i prava od svojih kolega čije se plaće financiraju iz državnog proračuna. Na pojedinim ustanovama asistente i poslijedoktorande koji rade na projektima uopće se ne smatra zaposlenicima ustanove, već zaposlenicima „projekta“, ističu iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić i njegov predsjednik prof. dr. sc. Petar Pervan, predsjednik Sindikata upozorili su da se asistente zaposlene na projektima ne tretria isto kao i druge zaposlenike sveučilišta i instututa.

Trebaju imati sva prava kao i drugi zaposlenici

– Takva situacija je nezakonita, nepravedna i štetna za razvoj kadrova u sustavu. Za diskriminaciju zaposlenih na sredstvima projekta nema nikakvog zakonskog uporišta te se na njih moraju primjenjivati sve odredbe i prava sklopljenog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje, uključujući osnovicu i koeficijente za izračun plaće, dodatak za magisterij i doktorat, pravo na božićnicu, regres, prijevoz, pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad, itd, ističu sindikalisti.

Izdvojeni članak

Zemlja znanja? U stanovima koje je država izgradila za mlade znanstvenike živjet će policajci

Sindikat je, tvrde, na nezakonit tretman asistenata i poslijedoktoranda u više navrata upozoravao odgovorne osobe u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Posljednji put, kažu, to su učinili na sastanku 8. listopada, kad su s navedenim problemom upoznali državnog tajnika Stipu Mamića, a naknadno i samog ministra Radovana Fuchsa.

Fuchsa pozvali na ‘žustru akciju’

– Sukladno zaključcima tog sastanka, ovih dana uputili smo opsežan dopis resornom ministarstvu te svim upravama visokih učilišta, javnih instituta, znanstvenih centara izvrsnosti te regulatornih agencija u sustavu u kojem ih detaljno obavještavamo o ovoj problematici i njenim pravnim posljedicama te pozivamo na žustru akciju, napominju.

Smatraju kako je pravne statuse navedenih zaposlenika nužno pod hitno unificirano urediti i izjednačiti njihova prava s pravima kolega čije se plaće osiguravaju iz sredstava državnog proračuna, i to ‘koordiniranim djelovanjem svih zainteresiranih subjekata u sustavu znanosti i visokog obrazovanja (Ministarstvo, ustanove, Sindikat) te izvan njega (agencije i drugi slični subjekti koji definiraju uvjete pod kojima se dodjeljuju, odnosno financiraju znanstveni projekti)’.