Pretraga

Zemlja znanja? U stanovima koje je država izgradila za mlade znanstvenike živjet će policajci

A- A+

Vlada je danas Ministarstvu unutarnjih poslova na korištenje dodijelila 101 stan na zagrebačkom Borovju u kojem će živjeti policajci koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Zanimljivo, radi se o stanovima izgrađenim za stambeno zbrinjavanje mladih znanstvenika koji su godinama zjapili prazni.

Zgrada izgrađena za znanstvene novake prije preuređenja (rujan 2019.) | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Kako smo pisali još u rujnu 2019., prije dvadesetak godina država je na Borovju, zagrebačkom naselju uz obalu Save, izgradila dvije zgrade namijenjene smještaju znanstvenih novaka. Bilo je to doba kada se o Hrvatskoj sanjalo kao o “zemlji znanja”. Znanstveni novaci su jedno vrijeme živjeli u njima, a onda su, kako je bilo i planirano, po isteku ugovora iselili. U međuvremenu se očito zaboravilo na “zemlju znanja” pa je zgrada godinama trunula.

Natječaj za useljenje novih mladih znanstvenika nije raspisivan od 2011. Dio stanova počeo je propadati, a u dio su uselili ilegalni stanari koje Ministarstvo znanosti nije znalo kako izbaciti.

– Ne možemo ulaziti u detaljnije razloge zašto bivši ministri od 2011. nisu raspisivali natječaje jer ih ne znamo. Jedan od razloga jest u tome što se otvarala mogućnost da upravljanje stanovima preuzme Ministarstvo državne imovine, rekli su nam 2019. iz ministarstva Blaženke Divjak.

Izdvojeni članak

Nezavisni sindikat pisao Ministarstvu: Pitaju se što je sa stanovima za mlade znanstvenike

Za znanstvenike ‘nije bilo rješenja’, no za policajce se našlo

No, onda se dogodio obrat. Budući da se Republika Hrvatska pripremala za predsjedanje Vijećem Europske unije, država je najedanput našla način da uredi zgradu – i dala je za korištenje policajcima koji su brinuli o sigurnosti predsjedanja. Predsjedanje je u međuvremenu završilo no zgrada će ostati policajcima. Odlučila je tako Vlada u četvrtak.

– Sukladno (…) Sporazumu sklopljenom između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova preuzelo je na privremeno korištenje ukupno 101 stan površine od 28,70 m2 do 42,85 m2 na prethodno navedenoj lokaciji u koje su bili smješteni policijski službenici angažirani na provođenju mjera sigurnosti tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU. Stanovi i zajednički prostori u navedenoj zgradi u Borovju, zbog dugogodišnjeg nekorištenja, bili su u izrazito lošem stanju te je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon njihovog preuzimanja u posjed  utrošilo cca 3.500.000,00 kuna za sanaciju krovišta, popravak instalacija, izmjenu parketa, popravak vanjske i unutarnje stolarije te opremanje stanova neophodnim namještajem, piše u obrazloženju.

Policajcima koji rade za stalno stan, asistentima koji rade na određeno ništa

Navode kako je ‘Ministarstvo unutarnjih poslova uložilo značajna financijska sredstva u uređenje i opremanje predmetnih stanova, dok je istovremeno  suočeno s teškom stambenom problematikom svojih djelatnika koju nije u mogućnosti riješiti zbog nedostatka vlastitog stambenog fonda i nedostatnih smještajnih kapaciteta’. Ističu kako samo na području grada Zagreba evidentirano je više od 200 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova koji nemaju riješeno stambeno pitanje, već su prisiljeni od ionako malih primanja plaćati naknadu za stanovanje u stanovima unajmljenim od trećih osoba.

Policajci bi u zgradi trebali ostati minimalno pet godina. Mladi znanstvenici za to vrijeme stambeno pitanje tražit će sami, da citiramo državu: “u stanovima unajmljenim od trećih osoba”. Jer, sveučilišni asistenti, primjerice, imaju ugovor na određeno zbog čega ne mogu dići stambeni kredit. No, očito više nismo “zemlja znanja”.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap