Pretraga

Što kad roditelji ne podržavaju vaš izbor faksa? Evo kako se postaviti u toj situaciji

A- A+

Srednja škola i upis na fakultet sa sobom nose važne odluke o budućnosti. Međutim ponekad vaši planovi nisu isti kao oni koje imaju vaši roditelji. Ako osjećate da vaši roditelji imaju potpuno drugačiju viziju za vaš život, niste jedini.

otac i sin razgovaraju

Foto: Pexels

Bilo da ste vodili konkretan razgovor o budućnosti ili samo naslutili iz njihovih komentara na obiteljskim okupljanjima, vama je očito da roditelji na razumiju vaše želje. Trebate li razumjeti vaše roditelji ili se grčevito držati svojih stavova?

Vaši su roditelji odrasli u vremenu kada je siguran posao bio ključan za stabilan život. Njihovo iskustvo ih je naučilo da je razvijanje karijere u jednom području put do uspjeha. Tržišta su tada bila predvidljiva i mijenjala su se sporije.

Danas je situacija drukčija. Tržište rada se stalno mijenja. Vjerojatno nećete raditi isti posao cijeli život, a današnji svijet traži fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja. Ove različite perspektive mogu stvoriti napetosti u razgovorima s roditeljima, a njihovo razumijevanje može vam pomoći u konstruktivnoj komunikaciji i zajedničkom donošenju odluka.

Razumijevanje razlika

Postoje roditelji koji nisu dovoljno upućeni u promjenjivost tržišta rada. Postoje i oni koji djeci postavljaju karijere koje su bile njihovi ‘nedosanjani snovi’. Važno je shvatiti da njihova zabrinutost gotovo uvijek dolazi iz želje da vas zaštite i osiguraju vam stabilan i sretan život.

Međutim, jednako je važno da roditelji shvate vaše interese, strasti i ciljeve. Pronalaženje ravnoteže između njihovih očekivanja i vaših želja može biti izazovno, ali je moguće kroz otvoren dijalog i razumijevanje uzajamnih perspektiva.

Prepoznajte njihove brige – oni žele da budete sigurni. No, potrebno im je bolje objasniti zašto su vaši izbori važni za vas i vašu budućnost. Razvijanje strategija za pregovaranje, upravljanje promjenama i emocijama može vam pomoći u nadilaženju ovog jaza i osiguravanju roditeljske podrške dok slijedite svoje snove.

Kako pronaći zajednički jezik?

Pregovaranje je ključna vještina kada se suočavate s razlikama između vaših želja i očekivanja roditelja. Pregovaranjem možete pronaći rješenje koja zadovoljava sve strane.

Prvi korak je aktivno slušanje – pokušajte razumjeti roditeljske brige.  Drugi korak je traženje kompromisa. Objasnite im kako možete kombinirati svoju strast s praktičnim vještinama koje će povećati vašu zapošljivost.  Na kraju, kod pregovaranja je bitan i treći korak: budite fleksibilni i otvoreni prema različitim opcijama.

Od konflikta do razumijevanja

Aktivno slušanje roditeljskih briga, kao prvi korak u pregovaranju, može pomoći u smanjenju tenzija i pokazati da ih ozbiljno shvaćate. Međutim, što kada ni tri predložena koraka ne pomažu i dođete do pravog konflikta sa svojim roditeljima?

Rješavanje konflikta o obrazovnim izborima ili budućoj karijeri zahtijeva strateški pristup ili strateško planiranje. Iako riječ ‘strategija‘ sa sobom nosi težinu i oštrinu u obliku proračunatosti prije svake odluke, ne dajte se zavarati. Strategija u ovom kontekstu uključuje racionalnost, ali i nešto nježnije – empatiju i otvorenost.

Da biste sukobe riješili, potrebno je biti svjestan i prepoznati njihove uzroke,  razumjeti razlike u stajalištima i prisjetiti se činjenice da postoji neminovni generacijski jaz koji, nažalost, ni najbolja roditeljska namjera ne može ukloniti. Otvorena i učinkovita komunikacija igraju ključnu ulogu – izrazite svoje stavove jasno i mirno, objašnjavajući zašto vam je određena karijera ili studij važan. U vašim željama pokušajte biti što racionalniji, a u željama vaših roditelja što empatičniji.

Upravljanje promjenama i smanjenje stresa

Upravljanje promjenama je ključno kada prolazite kroz proces prilagodbe na nove akademske i karijerne planove. Prilagodba promjenama može biti izazovna, osobito kada planirate promijeniti, primjerice, smjer studija. Imajte na umu da kroz taj proces prolaze i vaši roditelji te da ćete i ovdje možda doživjeti neke konflikte (ili ste ih već doživjeli). Kako se nositi s tim promjenama? I kako u stresnoj okolini još i umanjiti konflikte s roditeljima?

Prije samog donošenja odluka istražujte mogućnosti i budite znatiželjni. Pripremite se za promjenu istražujući sve aspekte nove situacije, kao što su zahtjevi novog smjera ili studija, potrebne vještine i potencijalne prepreke.

Ako ste pak odlučili pauzirati godinu radite ili volontirajte, stvorite mrežu ljudi koji će vas odvesti tamo gdje želite. Možete ispipavati tržište rada radeći razne studentske poslove. Ako je potrebno, radite svaki mjesec drugi studentski posao, samo kako biste brže shvatili što je ono što vam se (ne) sviđa i u kojem smjeru (ne) želite ići.

Promjene donose mnogo stresa. Stres je potrebno umanjiti kako bi donošenje odluka bilo lakše, ali i kvalitetnije. U svijetu rada čak postoji termin ‘krizni menadžment‘ koji u nepredvidivim situacijama pomaže organizaciji da se efikasno nosi s krizama i minimizira njihove negativne posljedice.

Nemojte zaboraviti razgovarati s roditeljima o tome kako će promjena utjecati na vašu život. Objasnite im što vam je potrebno i s puno razumijevanja ih pitajte za mišljenje. Recite im da vam je njihovo mišljenje važno. U trenucima neslaganja ključna je samokontrola – pokušajte ostati smireni i konstruktivni, čak i kada su emocije jako izražene. Ako osjećate frustraciju ili tugu zbog nesuglasica odgodite razgovor za neki drugi put. To vam pomaže da reagirate racionalno, a ne impulzivno.

Most između strasti i očekivanja

Iako se s roditeljima možda suočavate oko karijernih putova, važno je prepoznati da njihove brige obično proizlaze iz ljubavi i želje za vašom stabilnošću. Razumijevanje generacijskih razlika pomaže u konstruktivnijem pristupu razgovorima o budućnosti. Koristeći vještine kao što su pregovaranje, rješavanje konflikta, upravljanje promjenama, donošenje odluka i učinkovita komunikacija, možete stvoriti most između svojih strasti i roditeljskih očekivanja.

Ove vještine ne samo da će vam pomoći u odnosima s roditeljima, već će vam biti dragocjene tijekom cijelog života, omogućujući vam da hrabro i samouvjereno kročite prema svojoj budućnosti.