Pretraga

Strana studentica pronađena mrtva u studentskom domu, bila je pozitivna na koronu

A- A+

Bethany Nesbitt, dvadesetogodišnja studentica psihologije pronađena je mrtva u studentskom domu u Indiani gdje se izolirala zbog zaraze koronom. Iako rezultati službene autopsije kažu da je uzrok smrti prirodan – plućna embolija nastala zbog krvnog ugruška – formiranje krvnih ugrušaka znanstvenici široko opisuju kao posljedicu infekcije virusom i jedan od čestih uzroka smrti kod COVID pozitivnih pacijenata.

Foto: Unsplash; Isaac Quesada

Studentica treće godine psihologije na malom fakultetu u Indiani pronađena je mrtva u svojoj studentskoj sobi.

Bila je pozitivna na koronu

Nakon nedavne hospitalizacije uslijed zaraze koronom, Bethany Nesbitt, 20-godišnja studentica psihologije na Grace Collegeu u Indiani samoizolaciju je provodila u studentskom domu. Prošlog petka u studentskoj je sobi pronađena mrtva, piše britanski Independent.

Nalazi obdukcije pokazuju da je studentica, iako je bila zaražena koronavirusom zapravo umrla od nedijagnosticirane plućne embolije. Radi se o začepljenju jedne ili više plućnih arterija zbog krvnog ugruška. Zbog zaraze koronavirusom, budući da je patila i od astme, bila je hospitalizirana prošlog mjeseca, a u studentsku se sobu vratila nakon što joj se stanje stabiliziralo.

– Nakon kompletnih pretraga i autopsije zaključeno je da je umrla prirodnom smrću, odnosno uslijed plućne embolije koja prethodno nije bila dijagnosticirana. Dok je COVID-19 igrao ulogu u njenoj smrti, smrt nije uzrokovana infekcijom koronavirusa, rekao je mrtvozornik Tony Ciriello.

Grace College na kojem je Bethany studirala psihologiju izdao je priopćenje u kojem navode da studentica nije umrla od infekcije koronom, već je to samo bio jedan od faktora.

Izdvojeni članak

Tuga u Splitu: Preminula 17-godišnja učenica Ekonomsko-upravne škole

Krvni ugrušci mogu nastati od korone

Prve simptome Bethany je osjetila prije otprilike dva tjedna. Dva dana nakon pojave testirala se, a rezultati nikada nisu stigli zbog administrativne pogreške, piše Charlotte Observer. Neovisno o tome, studentica se samoizolirala u svojoj studentskoj sobi. U noći 26. listopada otišla je na hitnu pomoć, a razina kisika u krvi bila je dosta niska. Liječnik joj je tada po prvi puta rekao da vjerojatno ima COVID-19.

Nakon nekog vremena, kada se stanje popravilo, liječnici su odlučili da može napustiti bolnicu pa se vratila u svoju studentsku sobu. U noći 29. listopada Bethany je pogledala Netflix i otišla u krevet. Sljedećeg jutra oko 10 sati pronađena je mrtva. Nakon njene smrti došli su ponovni nalazi testa na koronu i bili su pozitivni.

Iako mrtvozornik kaže da je smrt mlade studentice nastala prirodnim uzrokom – plućnom embolijom koja je rezultat krvnog ugruška u plućnim arterijama – njezin brat, Steven Nesbitt, inače novinar za the Athletic, za krvne ugruške kaže da su “široko prepoznati” kao posljedica zaraze koronom”. Nevezano za ovaj slučaj, o krvnim ugrušcima kao posljedici zaraze COVID-om oglasili su se i znanstvenici. Kažu kako do krvnih ugrušaka može doći uslijed jake imunološke reakcije koja je po sebi rezultat teške upale. Krvi ugrušci su pak, kako ističu hematolozi, jedan od češćih uzroka smrti kod COVID pozitivnih pacijenata, piše Science News.

‘Bethany se pazila, nosila je masku, distancirala se’

Obitelj preminule studentice u medijima su apelirali na ljude da koronavirus shvate ozbiljno, obzirom na sve veći broj zaraženih u Sjedinjenim državama.

– Molim vas, nemojte pretpostavljati da ovaj virus nema utjecaja na mlade ljude. Bethany je bila oprezna. Nosila je masku. Održavala je distancu. Molimo vas da pratite preporuke i protokole zdravstvenih djelatnika. Prije nego što se Bethany razboljela, i mi smo već otkazali naše obiteljsko putovanje. Rizik okupljanja u većim skupinama ove se godine jednostavno ne isplati, istaknula je obitelj preminule.

Dodaju kako je bila nesebična prijateljica, izvor konstantnog ohrabrenja za sve koji su je okruživali. Obitelj preminule studentice pokrenula je GoFundMe kampanju za stipendiju u čast svoj preminule kćeri. Njezin brat Steven dirljivom se porukom oprostio od sestre.

– Bethany je bila ‘beba’ u našoj obitelji, najmlađa od devetero djece. Voljela je Isusa. Voljela je memeove. I voljela je svoju obitelj i prijatelje do samog kraja, rekao je novinarima.

Strana studentica pronađena mrtva u studentskom domu, bila je pozitivna na koronu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap