Pretraga

Student napravio igricu: ‘Onome tko uspije doći do kraja kupujem bocu bilo kakvog alkohola’

A- A+

Vitomir Hardi student je Programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra i napravio je vlastitu mobilnu igricu ‘Galaxy Bird Flight’. Trebalo mu je skoro dvije godine da ju napravi, a napravljena je da bude malo ‘teža’. Onome tko prvi uspije doći do kraja igre Vitomir je obećao kupiti bilo kakvu bocu alkohola do 100 kuna. Razgovarali smo s Vitomirom i probali smo odigrati njegovu igru.

Foto: Vitomir Hardi

– Hej kolege, napravio sam igricu, glasila je objava Vitomira Hardija na Facebooku. Inače student druge godine Programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra, tijekom posljednje dvije godine radio je na vlastitoj mobilnoj igrici ‘Galaxy Bird Flight’. Na samom projektu je započeo dok je još bio srednjoškolac u svom rodnom gradu, Vukovaru.

‘Napravio sam ju da bude malo teža’

Kako je u objavio napisao Vitomir, igrica je ‘fast paced’ i napravljena je da bude ‘malo’ teža. Razgovarali smo s njim te usput probali odigrati njegovu igricu. Već u prvih nekoliko sekundi vidi se da igra nije lagana, ‘ptica’ nam je odmah ‘umrla’, ali zato nas je tjeralo da igramo dalje.

– Ovu igru sam prvenstveno napravio jer me je živciralo kako u većini beskrajnih igara kad postigneš high score ništa novo sadržaja zapravo ne vidiš. Zbog tog razloga sam napravio igru koja motivira igrača da postigne novi osobni rezultat sa novim iskustvima, rekao nam je Vitomir.

Igricu je već ‘skinulo’ više od 100 osoba

Njegova igrica je stoga ‘beskrajna’, a grafika je pixel art. Igricu je s Google Playa instaliralo više od 100 osoba.

– Igra ima miks proceduralne generacije sa ručno postavljenim svemirskim lokacijama za posjetit, tajnim boss-ovima za preživjeti sa zaključnim krajem igre na određenom score-u (500). Kontrole su jednostavne, ali također ‘tight and responsive’, ptica se miče povlačenjem prsta u određenu direkciju. Glavna petlja igre se revolvira oko brzine i momentuma. Što brže leti ptica, više se novčića zarađuje koji se onda mogu trošiti na svakoj planeti, svemirskoj maglici ili galaksiji za više života, veće brzine ili manje gravitacije, objašnjava Vitomir.

Upravo zbog tog razloga igrica ima zanimljiv sistem rizika i nagrade. Ako igrač igra riskantno, može izgubiti osvojeno u svega 10 sekundi, a ako igra previše sigurno, onda neće imati dovoljno ‘bodova’.

– U svakoj igri Galaxy Bird Flighta, ptica leti od Zemlje sve do kraja svemira. Uz posjetu svake planete/svemirske maglice/galaksije, igra se otežava tako da dodaje nasumičnog neprijatelja, ali također daje priliku da se nadogradi ptica kod trgovca vanzemaljca, priča Vitomir.

Izdvojeni članak
fizika otpornici

Ovako nešto još niste igrali: Učenik dizajnirao igru koja će vam riješiti muke s učenjem fizike

‘Tko uspije doći do kraja, plaćam mu bocu bilo kojeg alkohola’

Igrica po zahtjevnosti je podijeljena u segmente za različite igrače, no Vitomir tvrdi da su potrebne stvarno ekstremno dobre vještine kako bi se došlo do kraja igrice.

– Zahtjevnost je jako visoka oko dolaženja do kraja igre jer je napravljena za najbolje od najboljih, zadnji tajni boss fight je napravljen s ciljem da bude što zahtjevniji moguće. Tako da kupujem bocu bilo kakvog alkohola do 100 kuna prvom koji uspije doć do kraja, odnosno ako itko uspije, poručio je Vitomir.

Ako vas je zainteresirala igrica i želite pomoći Vitomiru da se probije na Američko tržište, instalirajte igricu u Google Playu te ostavite koju recenziju.