Pretraga

Ovako nešto još niste igrali: Učenik dizajnirao igru koja će vam riješiti muke s učenjem fizike

A- A+

Petar Dundara, maturant koji se proslavio igricom pa mu je FER, prije nego što je upisao faks, poslao poruku dobrodošlice, za portal srednja.hr otkriva tko bi sve trebao skinuti njegovu aplikaciju sada kad je dostupna na Android uređajima.

fizika otpornici

Ilustracija: Unsplash; Nicolas Thomas

– Game Ωf Resistance je edukativna igra kojoj je cilj svoje korisnike naučiti brzo određivati otpor prema bojama na otporniku. Otpornik je osnovna elektronička komponenta na kojoj se nalaze prstenovi u boji. Svaka boja predstavlja jedan broj, a njihovom kombinacijom prema određenim pravilima može se odrediti otpornost bez mjernog instrumenta. Pravila računanja se lako nauče, ali teško izvježbaju. Aplikacija na zaslonu prikazuje otpornik s nasumično generiranim bojama, a zadatak korisnika je upisati vrijednost otpora u zadanom vremenskom roku, započinje tako priču Petar Dundara koji se kao maturant sa spomenutom igrom plasirao među deset finalista našeg poznatog natjecanja Ideja godine.

Izdvojeni članak
kod

Maturant se proslavio igricom pa mu se javio FER: ‘Nadamo se da se vidimo najesen’

Ovo će vam puno pomoći

Zbog toga mu se svojedobno javio i FER, na kojem danas studira, s porukom kako ga iščekuju na fakultetu nakon što maturira. S Petrom smo ponovno razgovarali povodom izlaska Game Ωf Resistance na Google Play Store, gdje ju svi korisnici Android uređaja mogu skinuti i uz nju se na zabavan način riješiti muke s učenjem fizike i otpornika. Kaže nam kako je njegova ‘igrica’, odnosno aplikacija namijenjena studentima i učenicima u prvom redu, ali i svim elektroničarima koji se svakodnevno susreću s otpornicima.

– Htio sam biti vještiji u određivanju otpora pa sam potražio postoji li kakva aplikacija na Google Playu koja bi mi u tome pomogla. Nisam pronašao niti jednu. Naišao sam samo na kalkulatore otpora. Oni računaju umjesto vas i njihovim korištenjem nećete ništa naučiti ili izvježbati. Odlučio sam aplikaciju napraviti sam. Njena posebnost je struktura nalik na video igru. Aplikacija generira zadatke koje korisnik mora riješiti u vremenski kratkom roku. Cilj aplikacije je da kroz igru korisnik postaje sve brži u određivanju otpora. Game Of Resistance sam izradio u MIT App Inventor 2 u kojemu se izrađuju aplikacije samo za Android uređaje. Ukoliko bude dobro prihvaćen razmislit ću o izradi u nekom drugom programu kako bih je mogao objaviti i za ostale uređaje, kazao nam je Petar na pitanje hoće li igra u budućnosti biti dostupna Windows i iOS korisnicima.

Kako je već nadasve poznato da novinarima fizika i prirodni predmeti (svaka čast iznimkama) nisu jača strana, nismo bili toliko hrabri da sami isprobamo igru i pišemo nekakvu recenziju. No, bacili smo pogled na Google Play Store i napravili nekoliko screenshotova da možete vidjeti o čemu se radi.

Ovo mu nije prva aplikacija

Petru ovo nije prva aplikacija koju je razvio i objavio na Google Play Storeu. Pitali smo ga, stoga, ima li neku preporuku. Ukratko nam je objasnio po čemu su njegove ostale igre specifične.

– Prva aplikacija koju sam objavio je Igra Kaosa inspirirana istoimenim Numberphileovim videom s Youtubea. U njoj se na zanimljiv način simulira fraktalni uzorak. Služila je kao vježba izrade i objave aplikacija. Školsko zvono pomaže učenicima pratiti izmjenu školskih sati za vrijeme online nastave. Prilagođena je za raspored zvona Srednje škole Mate Blažine Labin, ali je po potrebi mogu napraviti i za bilo koju drugu školu. Bila je jako korisna kako učenicima tako i profesorima. Brzo misli je preteča Game Of Resistancea koja od korisnika očekuje da brzo riješi jednostavne matematičke zadatke. Od nje sam preuzeo dobar dio koda i znatno mi je olakšala izradu moje dosad najveće aplikacije, zaključio je.

Galeriju sa screenshotovima možete vidjeti ispod.

fizika otpornici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap