Pretraga

Student servisi naglo promijenili ‘politiku’ i sada priznaju potvrde iz sustava e-Građani

A- A+

Nakon što smo prošli tjedan objavili članak o tome kako većina Student servisa ne prihvaća potvrde o statusu studenta preuzete iz sustava e-Građani, izgleda da su ozbiljno shvatili svoj propust te naglo promijenili ‘ploču’. Potvrda preuzeta iz sustava e-Građani od ovog tjedna je postala ‘važeća’ potvrda kojom možete podignuti svoj studentski ugovor.

Naš je prošlotjedni mail o ovom propustu, ali i traženim razlozima upućen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta proslijeđen na adresu uprave e-Građana. Uprava se na naš upit oglušila te su nas u svom mailu bez dodatnog objašnjenja samo zatražili popis Student servisa koji ne prihvaćaju potvrdu. Budući da odgovor s jasnim razlozima nije stigao ni nakon tjedan dana, mi smo odlučili kontaktirati sporne Student servise ne bi li pokušali doznati je li se nešto bitno promijenilo.

‘Da, naravno da prihvaćamo potvrdu iz sustava e-Građani’

Izdvojeni članak

Student servisi ne prihvaćaju potvrde o statusu studenta preuzete iz sustava e-Građani

Student servisi u Zagrebu, Splitu, Sisku i Rijeci koji su nam u našem prvom razgovoru kazali kako ne prihvaćaju potvrde preuzete iz sustava e-Građani, sada su spremno kazali kako takve potvrde apsolutno dolaze u obzir. 

Iz zagrebačkog studentskog servisa prvotno su nam kazali da takve potvrde prihvaćaju samo u iznimnim okolnostima, ali nakon objave članka iz Ureda voditelja Student servisa u Zagrebu kažu kako elektronički zapis preuzet iz sustava e-Građani primaju kao potvrdu o statusu redovitog studenta/ice u svrhu učlanjenja, odnosno produženja članstva. 

Splitski Student servis također je promijenio mišljenje oko elektronički preuzetih potvrda pa su nam u razgovoru istakli kako ‘potvrde iz e-Građana apsolutno uvažavaju’. 

Potvrde o statusu studenta preuzete iz sustava e-Građani riječki Student servis je uvažavao i prije, no samo ako je ona dodatno ispečatirana i potpisana u studentskoj referadi. Da, u onoj istoj referadi zbog koje je kako bi se izbjegli višesatni redovi ispred i napravljena mogućnost preuzimanja elektroničkim putem. I u ovom slučaju primijetili smo bitne razlike. Iz Student servisa u Rijeci su nam kazali kako je u tijeku obnavljanje web stranice studentskog servisa gdje će svoje studente obavijestiti o ovoj mogućnosti. Štoviše, na svojim će stranicama postaviti link i upute kako istu mogu i preuzeti, ne bi li time svima olakšali posao.

I sisački Student servis ‘popustio’

Izdvojeni članak

Po potvrdu o statusu studenta više ne morate u referadu

Sisački studentski servis i nakon ponovnog razgovora nisu promijenili stajalište oko takvih potvrda sve dok isti upit nismo poslali i elektroničkim putem, odnosno mailom. 

– Za učlanjenje odnosno produljenje članstva potrebno je uz ostalu dokumentaciju (osobna iskaznica, OIB, ugovor o žiro računu) donijeti indeks, potvrdu o redovitom studiju ili ELEKTRONIČKI ZAPIS O STATUSU STUDENTA. Svi studenti koji donesu kompletnu dokumentaciju moći će ostvariti članstvo u student servisu ako na njega imaju pravo, priopćili su iz Student servisa u Sisku, pritom se na elektronički zapis o statusu studenta smatra upravo potvrda preuzeta iz sustava e-Građani. 

Podsjetimo, potvrda preuzeta iz sustava e-Građani sadrži osnovne matične podatke o studentu, njegovo matično visoko učilište, razinu studija (preddiplomski, diplomski, integrirani studij i sl.), podatke o vrsti studija (stručni ili sveučilišni) kao i akademsku godinu u koju je student upisan, a autentičnost potvrde od strane bilo kojeg studenta -korisnika mogu provjeriti unosom broja zapisa i kontrolnog broja koji se nalazi na e-zapisu o statusu studenta. Također, pulski, karlovački i velikogorički Student servis prihvaćao je takve potvrde i ranije. U varaždinskom Student servisu potrebna je samo iksica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap