Pretraga

Student servisi ne prihvaćaju potvrde o statusu studenta preuzete iz sustava e-Građani

A- A+

Izgleda da većina hrvatskih Student servisa mogućnost preuzimanja potvrde o statusu studenta putem sustava e-Građani nije shvatila ozbiljno. Originalnu studentsku potvrdu smatraju samo onu podignutu u referadi ili preuzetu iz sustava, koju još dodatno morate ispečatirati u toj istoj referadi. Riječki, splitski i sisački Student servis nove potvrde ne odobrava, zagrebački samo pod iznimnim okolnostima, dok je varaždinski Student servis daleko napredniji – potvrda bilo kakve vrste je nepotrebna. Zanimljivo, Rijeka odobrava potvrde samo ako su pečatirane i potpisane na fakultetu.

Nakon što smo početkom veljače objavili članak o tome kako je zahvaljujući sustavu e-Građani potvrda o statusu studenta sada dostupna za preuzimanje i na njihovim stranicama, potaknuti Twitter komentarima oko međusobnog ne funkcioniranja sustava i studentskih službi odlučili smo istražiti o čemu je zaista riječ.

Izdvojeni članak

Po potvrdu o statusu studenta više ne morate u referadu

Potvrda o statusu studenta dopunski je dokument koji je važno priložiti uz ostale dokumente za razne prijave tijekom studiranja. Jednako vrijedi i za podizanje studentskog ugovora u Student servisima diljem Hrvatske kojima je potvrda o statusu redovnog studenta osnovni dokument na temelju kojeg ostvarujete pravo na rad preko studentskog ugovora. Aplikacija za jednostavno preuzimanje potvrde o statusu studenta kojom je studentima omogućeno izbjegavanje kilometarskih redova ispred referade izgleda da još uvijek nije naišla na odobravanje Student servisa jer većina njih vjerodostojnost potvrde vide isključivo u okruglim plavim štambiljima na tintu.

Izdvojeni članak

Referade najvećih fakulteta: Evo koliko vremena odvajaju za studente i kako se odnose prema istima


Sustav e-Građani je projekt Vlade

Inače, sustav e-Građani projekt je Vlade Republike Hrvatske pokrenut s ciljem modernizacije, pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije građana i javne uprave te povećanja transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga uspostavljen 2014. godine. Uslugama koje sustav pruža mogu pristupiti samo oni koji su registrirani korisnici i koji su stariji od 15 godina. Osim spornih potvrda o statusu studenta, u sustavu e-Građani dostupne su i druge elektroničke usluge poput: elektronički izvodi iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana, provjera podataka u Registru birača i usluga e-Privremeni upis s kojom možete elektronički zatražiti promjenu mjesta glasovanja u RH i inozemstvu te se elektronički registrirati za glasovanje (osobe bez osobne iskaznice RH), zatražiti elektroničke zapise uvjerenja o prebivalištu, boravištu te vlasništvu cestovnih vozila, informirati se o ocjenama djeteta u školi i mnoge druge usluge koje znatno olakšavaju birokratske poslove institucijama, ali i građanima. Ili bi bar trebalo biti tako.

Originalna potvrda ne znači potvrda preuzeta s e-Građani?!

Primate li potvrdu o statusu studenta preuzetu s e-Građani? glasilo je pitanje koje smo u telefonskom razgovoru postavili u čak osam poziva studentskim servisima diljem države. Ono što smo otkrili jest činjenica da za većinu studentskih servisa potvrda o statusu studenta preuzeta iz sustava e-Građani ili nije valjana ili to može postati tek kada je potpisana i ispečatirana na fakultetu što je slučaj u riječkom SC-u. 

Potvrda koja sadrži osnovne matične podatke o studentu, njegovo matično visoko učilište, razinu studija (preddiplomski, diplomski, integrirani studij i sl.), podatke o vrsti studija (stručni ili sveučilišni) kao i akademsku godinu u koju je student upisan, očigledno nije dostatna za splitski, sisački i riječki student servis koji odbijaju primiti potvrdu preuzetu s e-Građana. Kažu kako uvažavaju samo „originalnu“ potvrdu prethodno potpisanu u referadi. Ono što im vjerojatno nije poznato je da se autentičnost potvrde od strane bilo kojeg studenta korisnika mogu provjeriti unosom broja zapisa i kontrolnog broja koji se nalazi na e-zapisu o statusu studenta. 

Za Srednju.hr to nam je potvrdio i ogorčeni Twitteraš čija je potvrda preuzeta s e-Građana naišla na odbijanje. 

– Osobno sam otišao u sisački (Ilica) i nisu htjeli primiti jer su naveli kako na dokumentu treba biti jasno napisan fakultet i da potvrdu MORA izdati fakultet što je apsolutna glupost jer na vrhu dokumenta piše čak i nadležno ministarstvo, na sredini naziv fakulteta, a na dnu vjerodajnica i jedinstveni kontrolni broj koji potvrđuje vjerodostojnost dokumenta koji je netko ispisao iz sustava e-Građana, kazao je student Andro. 

Još je jedna stvar zanimljiva u cijeloj priči. I dok su karlovački i velikogorički Student servis u našem razgovoru oduševljeno potvrdili kako primaju takve potvrde, tim više jer time svima skrate muke, student iz naše priče naišao je na suprotnu situaciju.

 – Javio sam se u ispostavu Student servisa u Zagrebu koji ima ured u Velikoj Gorici. Oni su rekli da ne primaju. Nakon toga telefonski sam kontaktirao i karlovački Student servis, ponovno su me odbili, priznao je student. 

Zanimljivo je kako je tek iz trećeg pokušaja svoju potvrdu uspješno predao tek u zagrebačkom Student servisu, gdje su s druge strane, nama kazali kako takve potvrde zaprimaju ‘samo u iznimnim situacija’. Situacija još više zbunjuje s obzirom na to da su nam iz njihove velikogoričke ispostave ljubazno kazali kako oni potvrde iz sustava e-Građani primaju bez ikakvog problema. 

I dok se pravila student servisa mijenjaju očigledno iz dana u dan, kontaktirali smo i službene help-deskove sustava e-Građani kako bismo saznali smiju li student servisi odbiti ovakve potvrde? Oni su nas dalje proslijedili na mail adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ministarstvo je naš upit ponovno prosljedilo na mail adrese uprave e-Građana koji su nas onda zamolili da im dostavimo listu Studentskih centara koji ne prihvaćaju potvrde što smo i napravili.

U varaždinskom Student servisu nije potrebna potvrda

Pulski student servis znatno je fleksibilniji od drugih. Njima je kažu, samo bitna potvrda o redovitosti studenta, bilo da se radi o klasičnoj ili potvrdi s e-Građana. 

Ne biste vjerovali, ali u državi imamo i student servis kojem je za pravo na studentski ugovor dovoljna samo iksica.

 – Nisu nam potrebne nikakve potvrde. Student nam da na uvid svoju iksicu koju mi provučemo kroz aparat koji ako pokaže da student ostvaruje prava, on može dobiti svoj ugovor, kazali su nam iz varaždinskog Student servisa. 

Izgled studentske potvrde putem sustava e-Građanin

Share via
Copy link
Powered by Social Snap