Pretraga

Studenti dokazali važnost zelenila u gradu: Gdje ga nema, temperatura je viša i do tri stupnja

A- A+

Da je gradsko zelenilo ključno za podnošljivi život u gradu i očuvanju klime, dokazali su i studenti geofizike. Geofizički odsjek zagrebačkog PMF-a mjerenjima je dokazao kako je klima u gradu i do tri Celzijeva stupnja viša u dijelovima gdje nema zelene površine.

Preliminarni rezultati projekta CroClimGoGreen, mjerenje temperature u Gradu Zagrebu | foto: Geofizički odsjek

Studenti i studentice Geofizičkog odsjeka, pod vodstvom Mateja Žgele, mag. geogr. i izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić, odvozili su više od 20 km po gradskim ulicama kako bi instrumentima za pokretna mjerenja prikupili podatke o temperaturi zraka u različitim dijelovima grada. Dio je to projekta CroClimGoGreen, koji sufinancira Hrvatska zaklada za znanost, a kojim su  izvršena prva pokretna mjerenja temperature zraka u Zagrebu.

– Lana Hercigonja, Patrik Jureša, Josip Meštrić, Margareta Popović i Sven Vorkapić odvozili više od 20 km po gradskim ulicama kako bi instrumentima za pokretna mjerenja prikupili podatke o temperaturi zraka u različitim dijelovima grada. Senzor za mjerenje temperature bio je smješten u zaklonu (kako ne bi bio izravno izložen Sunčevim zrakama) i na 2 m visine. Mjerenja su izvršena između 10:30 h i 11:30 h kako bi se podudarala s dostupnim satelitskim podacima o površinskoj temperaturi za taj dan, opisuju s Odsjeka napore studenata.

Studenti tijekom mjerenja | foto: Geofizički odsjek

Podaci su pomalo zastrašujući, ali očekivani. Preliminarni rezultati, otkrivaju, ukazuju na razliku u temperaturi zraka između parkova i izgrađenih površina koja je ponegdje veća od 3 °C što ukazuju na ohlađujući učinak parkova i važnost zelenih površina u urbanim sredinama.

– Projekt CroClimGoGreen i mladi geofizičari planiraju nastaviti s pokretnim mjerenjima po gradskim ulicama kako bi se dobili vrijedni podaci o toplinskom opterećenju grada Zagreba, poručuju geofizičari.

Sve rute koje su obišli studenti u sklipu projekta CroClimGoGreen | foto: Geofizički odsjek